Haapsalu - Virolaisten Naantali


Haapsalu on viehkeä pikkukaupunki, jota meri ympäröi vähän joka suunnalta. Kaupunki on perustettu jo keskiajalla, 1279. Vanhan kaupungin keskusta on pieni, sitä hallitsee vanha piispanlinna (josta hieman myöhemmin). Kauniita matalia puutaloja ja kapeita yksisuuntaisia katuja. Vanhan kylpyläkaupungin leima tulee ilmi parhaiten rantapromenadilla, joka on joitakin vuosia sitten kunnostettu todella hienoksi.
Rantapromenadilta löytyvät vanha aurinkokello, jääkarhupatsas, huvimajoja, laululava, Tsaikovskin penkki sekä koristeellinen Kuursaal, joka toimii yhä rantaravintolana. Haapsalun kuuluisan terveysmudan löytäjänä pidetään sotilaslääkäri tohtori Carl Abraham Hunniusta, joka avasi Haapsalussa kansainvälistä kiinnostusta herättäneen mutahoitolan jo vuonna 1825. Tämä oli siis kaupungin ensimmäinen terveyskylpylä. Siitä saakka Haapsalu on houkutellut kylypylävieraita mukaan lukien vanhat Venäjän tsaarit. 

Haapsalun matkailuesitteen mukaan promenaadille 1800-luvun lopussa rakennetut Kuursaal ja Kõlakoda-soittolava ovat ainoat rakennukset Virossa, joissa on säilynyt alkuperäiset puiset pitsikoristeet. Kuursaal - eli Kaivohuone - oli 1900-luvun alkupuoliskolla yksi Haapsalun kesänviettokulttuurin keskipisteitä. Kuursaal soittolavoineen oli Venäjän keisarihuoneen ja Pietarin yläluokan suosimia paikkoja. Neuvostoaikana Kuursaalia käytettiin varastona. Nyt Kuursaal oli viehättävä ravintola, jossa söimme maittavan päivällisen.

Promenadilla on taiteilija Roman Haavamäen tekemä aurinkokello. Kelloon on kuvattu ihmisen elämänkaari alkaen lapsuudesta ja päättyen keppiin nojaavaan vanhukseen. Sama taiteilija on suunnitellut myös promenaadin kiviraput ja koristepylväät.  Aurinkokello näyttää paikallista aurinkoaikaa, joka on noin puolitoista tuntia jäljessä kesäajasta.

Venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski vietti Haapsalussa lomaa vuonna 1867. Hänen kunniakseen pystytettiin muistopenkki rantapromenadille, jossa maestrolla oli tapana ihailla auringonnousua ja joutsenia. Kuultuaan virolaisen kansanlaulun Kallis Mari, hän käytti samaa melodiaa myöhemmin kuuluisassa kuudennessa sinfoniassaan. Laulun alkunuotit on kaiverrettu dolomiitista hakattuun muistopenkkiin. Penkillä istuessa kuulee myös viereisestä kaiuttimesta säveltäjän musiikkia.


Haapsalun Maria-Magdaleenan ortodoksinen kirkko sijaitsee aivan rantapromenadin tuntumassa. Vuonna 1852 rakennetun kirkon vihkiäistilaisuuteen osallistui myös Venäjän tsaari Aleksanteri II (nämä keisarilliset vierailut halutaan mainita joka tilanteessa). Kirkon kamiina herätti seurueen miesväen kiinnostuksen ja kirkon edustaja sitä auliisti esittelikin.
 
Lapsiperheet taitavat vierailla kaupungissa Ilon Wiklandin mukaan nimetyssä Ilonin Ihmemaassa. Ruotsissa myöhemmin vaikuttanut, Astrin Lindgrenin kirjojen kuvittajana kuuluisaksi tullut taiteilija asui 1930-luvulla isovanhempiensa luona keltaisessa talossa Linda- ja Rüütli-katujen kulmassa.

Kommentit

  1. Voi hyvänen aika miten voi olla kaupunki kaunis!
    Ps. Miten ihmeessä te ehditte joka paikkaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi on sitten taas aikaa olla kotona. Ja näitä juttuja tulee vähän "väärässä" järjestyksessäkin. Ja varsinainen lomareissu on vasta edessä :-)
      Mutta on kaunis pieni kaupunki, jonne voisi mennä kyllä vielä toistekin.

      Poista

Lähetä kommentti