RAUMA

Jos en olisi koskaan elämässäni käynyt Raumalla. Jos olisin osunut ensimmäistä kertaa elämässäni sinne eilen, Pitsiviikon perjantaina, jolloin auriko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta - pitkästä aikaa.
Näin, miten Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Vanha Rauma oli kokonaan suljettu autoilta. Kuudensadan hyvässä kunnossa olevan koristeellisen puutalon pihat olivat parhaimmillaan. Pihat, joilla ei ole betonikivetystä ja nurmikkoa vaan luonnonkiveä tai nupukiveä, ruohoa ja kukkivia kukkia.

Ainakin 40:lle pihalle pääsi vierailulle, sai kurkkia piharakennuksiin ja tutkia pihakirppisten antia. Asukkaat tervehtivät ja juttelivat, myivät kahvia tai kellarijuotavia. Katusoittajia, ei niitä, jotka soittavat haitarillaan yhtä säveltä, vaan nuoria poikia bluesbändeineen tai viuluineen.
 
Pitsiin pukeutuneita nuoria ja vanhoja. Ja ihan oikeasti myös sitä pitsiä. Nyplääjiä, nypläystarvikkeita, valmiita pitsejä, näyttelyitä. Rauman giältä museon puutarhassa, juureen tehtyä Ketunleipää. 
 
Taiteilija Kerttu Horilan ateljee ja unelmien puutarha, graafikoiden työpajat. Ihan oikeasti tyylikkäät tuotteet käsityöläisten torilla, töistään ylpeät käsityöläiset, jotka halusivat myös kertoa myytävistä tuotteistaan. 

Ja kaiken päätteeksi, ilmaiskonsertteja - ja ilmaiset parkkipaikat.
Niin, jos en olisi käynyt Raumalla lukemattomia kertoja, en varmaan olisi uskonut olevani edes Suomessa. Jälleen kerran hieno kaupunki ja hieno Pitsiviikko. Jos en siis olisi jo aikaisemmin ihastunut Raumaan, olisin sen tehnyt eilen. Ja meidän iltamme kohokohta oli ehdottomasti tämä.

Pitsiviikko ja avoimet pihat vielä tämän viikonlopun Raumalla.

Kommentit

  1. Kyllä kai se pitäisi kerran elämässään Raumakin kokea, ainakin tuolloin pitsiviikkojen aikaan kun on noin paljon ihanaa ohjelmaa ja nähtävää. Monelta olen kuullut hyvää juuri pitsiviikoista. Ja kauniiltahan tuolla näyttää. Ja ihan mieletöntä että nuoretkin nypläävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä se ehkä kannattaa ajoittaa se vierailu Pitsiviikon aikaan. Ihanaa päästä pihoille ja ohjelmaa on enemmän. Pitsiviikko tosiaan kestää - jopa runsaan viikon.

      Poista
  2. Siellähän minäkin. Ihmettelin muinaisen gotokaupunkini menoa. Kaikenlaista.

    VastaaPoista
  3. Mää olen viikon mittaan useamman kerran piipahtanut tuolla keskikaupungilla ja olen kans ajatellut että kyl on hienot meiningit. Melkein tunsin ylpeyttä raumalaisuudesta - ellei julkiylpeys olisi satakuntalaiselle niin sopimaton tunne ;) Mutta Kauko Röyhkä jäi näkemättä, se vähän harmittaa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti