Koruja Vuojoen kartanon ympäristössä

Koruja? Ympäristökoruja? Kotimatkalla Porista poikkesimme Eurajoelle Vuojoen kartanon pihalle. Kartano lounasravintoloineen ja taidenäyttelyineen oli jo siihen aikaan suljettuna. Kartanon ympäristössä on kuitenkin tänä kesänä esillä ympäristötaideteoksia teemalla Ympäristökoru. Ulkona ei ollut mitään karttaa, minkä mukaan teokset olisivat löytyneet, mutta taisimme kuitenkin aika monia bongata.
Mari Syrén-Fawaz. Halaus, kuparilanka, 2015
Kirsi Backman. Oodi helmenkalastajille. Metalli, keramiikka ja luonnonkivet, 2015.
Maija Kantanen. Ylistys metsän kesälle, savi ja naru 2015.
Yksi teos oli ehdottomasti ylitse muiden. Tapio Haapalan harjateräksestä valmistetut isot pallot. Erillisinä ja erilaisessa ympäristössä tuskin mitään väristyksiä aiheuttavat teokset oli sijoitettu upealle havupuukujalle, jolloin syntyi hyvin taianomainen tunnelma.
 
Taiteilija itse kuvailee (myöhemmin netistä googlettamassani) näyttelyluettelossa tätä tänä vuonna valmistunutta Arcus-teostaan näin: Teokseni kuvaa kiertokulkua ja sen aikana tapahtuvaa muutosta. Teos sijoittuu kuusikujalle kartanon klassisesti hoidetun puiston ja nurmikenttien ulkopuolelle, jossa avautuu tunnelmaltaan toisenlainen, sadunomainen maailma.  Harjateräksestä hitsatut pitsimäiset viisi palloa muodostavat osan kiertoradasta, joka kuvitteellisesti nousee maan uumenista, käy lakipisteessään ja painuu takaisin näkymättömiin. Osien muoto pysyy samana mutta aineen määrä vähenee ollen lakipisteessä vähimmillään. Lakipiste osuu muuten synkän kuusikujan valoisaan kohtaan, jossa aurinko (toivottavasti) saa ruostuvan harjateräksen loistamaan oranssinhehkuisena.
Kommentit

  1. Hei, hienolta näyttää! Kiitos kun muistuttelit tästä, täytyypä käydä katsomassa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti