Lähes täydellinen perusmuseo - Satakunnan Museo Porissa

Mikä siinä on (keski-ikäkö?), että nämä perinteiset pienoismallit ovat vaan paljon kiinnostavampia kuin virtuaaliset tai digitaaliset mallit.
Ai mikä perusmuseo? No siis jos ajatellaan, että kaupunginmuseot ja maakuntamuseot on tarkoitettu alueen asukkaita ja sinne tulevia matkailijoita varten. Niiden tehtävänä on se, että ne kertovat sekä koululaisille että turisteille, miten juuri siinä kaupungissa on asuttu, mistä on saatu elinkeino ja mitä on vapaa-ajalla tehty. Satakunnan museo tekee sen, perinteisesti ja aidosti. Siitä minä pidän. Miten herkullista onkaan tuon museon työntekijöillä laatia koululaisopastuksia!

Museo on kolmessa kerroksessa, tilaa on. Tilaa on ollut, jotta on voitu rakentaa erilaisia osastoja, näyttelyjä ei ole tarvinnut rakentaa vanhan rakennuksen ehdoilla. Museo on yksi Suomen vanhimmista kaupunginmuseoista, mutta sen nykyinen museorakennus on valmistunut 1970-luvulla. 
Perusnäyttely jakautuu kolmeen kerrokseen. Kahdessa alimmassa kerroksessa tutustutaan Satakunnan ja Porin historiaan. Käydään läpi alueen vaiheet keskiajalta nykyaikaan. Turistina miettii, mitä Porista tulee mieleen. Museon näyttely antaa vastauksen melkein kaikkeen. Selvitetään Porilaisten marssi, Porin olut, tulitikut ja Dingot. Sitä hämmästyy aina, miten paljon teollisuutta Porinkin kokoisessa kaupungissa on vielä sata vuotta sitten ollut.
Ylin kerros kertoo ihmiselämän vaiheista. Syntymästä kasteeseen, lapsuudesta nuorisoon. Hääperinnettä, jouluperinnettä ja viimeisenä vielä hautajaisperinnettä. Oppikirjamaisesti, mutta kiinnostavasti aitojen esineiden avulla.
 
Vaihtuvien näyttelyiden tilat ovat erikseen, niissä oli nyt esillä jo aiemmin raportoimani Porin Jazzin historiasta kertova näyttely. 

Niin, onhan se Yyterikin Porissa.

Kommentit

 1. Kun minä ja mies palattiin tuolta Kotkan reissulta, niin tyttäret kysyivät aika ajatuksensa paljastavasti..."Kävittekö muualla kun museoissa?" Toisaalta ovat hekin yleensä mielellään niitä kolunneet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on meilläkin, parhaimmillaan tullut 70 museota vuodessa. Nyt harvemmin nuoriso enää mukana. Onneksi me molemmat tykkäämme, ei tule toiselle sitten aika pitkäksi.

   Poista
 2. Ihan mahtava tuo Yyteri dioraama! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti