Rauman kirkkoja

Rauman Pyhän Ristin kirkko rakennettiin alun perin fransiskaaniluostarin kirkoksi 1500-luvun alussa. Torni tosin rakennettiin vasta 1810-luvulla. Myös kirkon maalaukset ovat 1500-luvulta. Kun Rauman fransiskaaniluostari loppui 1530-luvulla, jäi myös tämä kirkko pois käytöstä. Vanhan Rauman itäpuolella ollut Pyhän Kolminaisuuden kirkko tuhoutui 1640-luvulla tulipalossa, jonka jälkeen tämä fransiskaaniluostarin kirkko otettiin seurakunnan uudeksi, luterilaiseksi kirkoksi.
Heinäkuisena lauantaina ei kirkon sisäosia ehtinyt paljoakaan tutkia, joka tasatunti kun näytti olevan vihkiminen.  Meidän lisäksi näkyi kyllä muitakin turisteja, joilla oli Markus Hiekkasen ”Suomen keskiaikaiset kirkot” –kirja kainalossa (meillä se on vaan autossa). Sisällä oli kuitenkin mm. koristeellinen saarnatuoli 1620-luvulta ja urkufasadi 1720-luvulta.
Kerttu Horilan kirkkovieras Rauman kirkossa.
Kodisjoki kuuluu nykyään Rauman kaupunkiin. Kodisjoen puukirkko on rakennettu vanhemman, 1778 rakennetun kirkon hirsistä 1907. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa.

Kirkon vieressä on vanha lainajyvästön makasiini, jossa toimii kotiseutumuseo. Vaivaisukko oli juuri nyt viety Kerimäen kirkon vaivaisukkonäyttelyyn. Kirkko on onneksi yhä olemassa, sillä vuosi sitten, kesällä 2012 Kodisjoen kirkon kunnostustöiden yhteydessä syttyi tulipalo, joka saatiin kuitenkin sammutettua. 


Lapin (entinen Lappi Tl, nykyään myös osa Rauman kaupunkia) kirkko valmistui v. 1760 ja se on Satakunnan vanhimpia puukirkkoja. Kirkon torni oli aikaisemmin maantien vieressä ja sen alaosan läpi kuljettiin hautausmaalle ja kirkkoon. Nykyiselle paikalleen kellotorni rakennettiin v. 1806.



 Kirkkohaasteen 15-17/2013

Kommentit

  1. Ihania ihania kirkkoja! Minä kävin tänään ihastelemassa Nurmeksen kirkkoa vain ulkopuolelta sillä se oli ehtinyt tunti aiemmin mennä kiinni. Pitänee käydä joskus toiste jos pääsisi sisälle asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi moni kirkko on "päältäkin kaunis". Mekin usein liikkeellä sellaiseen aikaan, että ovat jo kiinni.

      Poista
  2. Hei!

    Olipas sikses hauska yllätys huomata jonkun bloganneen omasta "kotikirkosta" (Lappi) ja Sammallahdenmäelläkin olen muutamana kesänä opastanut kävijöitä. Kiva, että kirjoitat tämän seudun jutuista, aion ryhtyä vakiolukijaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi. Tänä vuonna ei kirjoitustahti tosin ole ollut sama kuin viime vuonna. Mutta kesäloma ja ajelut ovat vasta edessä...

      Poista

Lähetä kommentti