Vain mukavia reittejä Tukholmasta Vadstenaan - Ruotsi-roadtrip 2024 - 1
Kesän Ruotsi-ajelun raportointi alkaa tästä. Muistoksi itselle ja ehkä joskus myös joillekin vinkiksikin. Tällä matkalla meillä oli pääasiassa melko lyhyitä päivämatkoja. Ajatuksena oli, että ajellaan pääteiden ulkopuolella ja poiketaan avoinna oleviin kirkkoihin ja vastaan tuleviin pikkukaupunkeihin.
Aamulaivalta ajettiin jo aikaisemmilta matkoilta tutuksi tulleeseen pieneen Trosan kuntaan itärannikolla. Sen verran oli tutkittu, että kahvila on avoinna jo aamuseitsemältä. Aamukävelyn jälkeen jatkettiin matkaa. Trosasta olen aikaisemmin jo kirjoittanut, mutta yhä olen sitä mieltä, että siellä kannattaa matkalla poiketa.
Mukavien maisemien reitti on jatkaa Trosasta tietä 219 Nyköpingiin. Göta-kanavan varrella ollaan useilla matkoilla pysähdytty ja niin teimme jälleen. Linköpingin länsipuolella ovat vanhat Bergin sulut, joilla usein olemme käyneet. Nyt pysähdyimme Borensbergin suluilla. Lähellä Borensbergiä oli mukava "turistirysä", Brunnebyn Musteri, mehustamo, jonka yhteydessä oli paitsi iso mehuja, hilloja ja vaikka mitä tarjoava myymälä, myös ravintola, jossa söimme maittavan lounaan. Mehustamo sijaitsee Brunnebyn kartanon alueella ja kartanolla on myös oma pieni kirkko, johon pääsi tutustumaan. Kirkon kerrotaan olevan jo 1200-luvulta ja sen olisi rakentanut Pyhän Birgitan isoisä Bengt Magnusson omistamansa ruukin kirkoksi.
Göta-kanavan ympäristö on kaunis. Kanavahan on valmistunut jo 1830-luvun alussa ja se yhdistää Itä- ja Pohjanmeren Vätternin ja Vänernin kautta. Kanavan sulkujen alueet ovat aina kauniita ja niissä usein on paitsi jonkinlainen veneiden vierassatama, myös kahvila, ravintola tai hotelli. Huviveneliikenne kanavalla on kesällä vilkasta, joten suluilla riittää katsottavaa, kun tiet ja sillat nousevat pystyyn, sulut avautuvat ja sulkeutuvat ja sulkujen välit täyttyvät ja tyhjenevät vedestä. Borensbergin suluilla (suluilla on omat nimet, näiden nimi on Niklas August) on kanavalla harvinaiset käsikäyttöiset sulut. Yleisön toivotaankin osallistuvan sulkujen avaamiseen ja sulkemiseen.
Jatkoimme matkaa kanavan pohjoispuolelta Motalaan saakka, johon tämä osa kanavaa päättyy saavuttaessaan Vätternin. Ennen järvelle tuloa Motalassa on vielä Borenshultin sulut, jossa peräkkäin on viidet sulut, joten nousu on korkea ja myös koko kanavan jyrkin, korkeusero on 15 metriä.
Jatkoimme illaksi aikaisemmilta matkoilta hyväksi todettuun Vadstenaan. Tämän kahden viikon matkan ainoa "haittaava vesisade" osui sinne. Olimme ajoittaneet vierailun keskiviikkoiltaan, jolloin keskustaan, linnan alueelle yleensä kokoontuu suuri määrä erilaisia harrasteautoja ja myös erilaista ohjelmaa on tarjolla. Kova ukkossade kuitenkin muutti tämän suunnitelman.
Yövyimme jälleen siinä Ruotsin vanhimmassa hotellina toimivassa rakennuksessa eli entisessä luostarirakennuksessa. Vadstenasta olen aikaisemmin jo kirjoittanut myös tässä blogissa.
Ensimmäisen Ruotsi-roadtrip -päivän täpit kartalla.
Seuraa blogia myös Facebookissa.
Edellinen Ruotsi roadtrip 2024 -kirjoitus täällä. Matka jatkui seuraavalla etapilla.
Tuo mehustamo kuulostaa oikein mukavalta paikalta, tykkään tuon kaltaisista paikoista. Kirkkokin on hieno. Käsikäyttöisistä suluista en ollut kuullutkaan, olisi hauska joskus päästä seuraamaan niiden käyttämistä.
VastaaPoistaOnneksi tällä kertaa oli innokkaita lapsia paikalla pyörittämässä sulkuja.
Poista