Göteborg, World of Volvo. Ruotsi-roadtrip 2024, 7.

Ruotsin länsirannikolla matkatessa ei voi ohittaa Göteborgia. Aikaisemmilla matkoilla olemme kaupunkilomailleet kaupungissa, tällä kertaa pääkohteemme oli kaupungin yksi uusimmista nähtävyyksistä: World of Volvo -näyttelykeskus. Tämä huhtikuussa tänä vuonna avautunut näyttelykeskus sijaitsee  Lisebergin huvipuiston takana ja tarjoaa vähän erilaisen tavan esitellä automerkin historiaa.

Rakennus itsessään on jo vierailun arvoinen. Sen on suunnitellut tunnettu tanskalainen arkkitehtitoimisto Henning Larsen Architects, joka on erikoistunut ekologisesti kestäviin ja luonnonläheisiin suunnitteluratkaisuihin. World of Volvon rakennuksen sanotaan saaneen innoituksensa ruotsalaisesta luonnosta ja jokamiehenoikeuksista. Tämä näkyy erityisesti rakennuksen avoimessa, rengasmaisessa rakenteessa, jossa luonnonmateriaalit, kuten puu, ovat keskeisessä roolissa. Aulan korkeat, puusta tehdyt kaarevat palkit kohoavat vaikuttavasti ylös, muistuttaen suurta sientä. Rakennuksessa on 22 000 neliötä  tilaa, ja sen katto nousee 22 metrin korkeuteen.

World of Volvo -rakennuksessa järjestetään näyttelyitä, seminaareja ja konferensseja, ja vierailijoille on tarjolla myös kahviloita ja ravintoloita.

Näyttelykerrokset on selvästi suunniteltu vetoamaan eri ikäryhmiin. Näyttelyissä keskitytään ehkä vähän liikaakin esimerkiksi turvallisuuteen, mutta pitää tietenkin muistaa, että kyseessä on automerkin mainosnäyttely. Ensimmäisessä kerroksessa on eniten tekemistä lapsille. On monenlaista interaktiivista tekemistä ja myös selvästi hitti, kaivinkoneella muovipallojen kaivaminen. Oma kerroksensa on myös erilaisille taidenäyttelyille, nyt esillä oli ainakin valokuvanäyttely Volvon työntekijöistä sekä interaktiivista valotaidetta.


Seuraavassa kerroksessa sitten lapset on ehkä väsytetty ja aikuisilla on rauha tutustua itse autoihin. Esillä on siis Volvoja, eri malleja eri aikakausilta. Mukana on myös Volvon ensimmäinen automalli vuodelta 1927. Näyttelyt on toteutettu niin, että autot on aseteltu kuin taideteokset museossa, ja niiden ympärillä on runsaasti tilaa katselemiseen, siitä pidin.


Esillä on ikonisia malleja eri vuosikymmeniltä, kuten kuuluisa ”Pyhimys-Volvo”, esillä olevalla punaisella yksilöllä oli ajettu yli viisi miljoonaa kilometriä! Esillä on myös erilaisia konseptiautoja.  




Näyttelykeskukseen odotetaan vuosittain jopa puoli miljoonaa kävijää. Liput suositellaan hankkimaan ennakkoon tietylle ajalle, kuten monissa suurissa nähtävyyskohteissa nykyään. Heinäkuisena vierailupäivänämme näyttelyyn pääsi kuitenkin myös ilman ennakkovarausta, hyvin olisi mahtunut sekaan ilman ennakkolippuakin.

Edellisessä Ruotsi-roadtripin kirjoituksessa käytiin Marstrandissa. Seuraavassa kirjoituksessa koetaan taidetta Göteborgissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Harvoin tulee näyttelyissä tai vastaavissa museoissa käytyä. Tämä kuitenkin voisi kiinnostaa hyvälläkin säällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tässä oli monenlaista uutta näyttelyideaa tai -tekniikkaa ja -arkkitehtuuria.

      Poista
  2. Meikäläiseltä on länsirannikko jäänyt näkemättä. Tässä maailmassa kun on monta paikkaa ihmeteltävänä. Hyvää syksyä teille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti