Tekstiilin ja taiteen Borås - Ruotsi-roadtrip 2024 - 3

Tässä vaiheessa Ruotsi-ajeluamme vietimme yhden kaupunkilomapäivän. Olimme siis kaksi yötä Boråsin kaupungissa ja harrastimme yhden päivän kaupunkilomailua. Sattumalta olimme kaupungissa torstai-iltana ja kesätorstaisin kaupungissa vietettiin kesäfestareita. Kaupungin keskustorilla oli konsertteja ja esitettiin ulkoilmaelokuvia ja kaupunginpuiston tanssilavalla soi dansband-musiikki, ruotsalainen tanssimusiikki. Vauhdikasta seurattavaa!

Borås on ollut Ruotsin tekstiiliteollisuuskaupunki, josta vuosisatojen kuluessa on tullut tekstiilikaupan, suunnittelun ja muodin kaupunki. Kaupungin perusti Kustaa II Aadolf vuonna 1621 ja jo pian siitä muodostui erilaisen tekstiiliteollisuuden kaupunki. Kaikki alkoi kotikutojista ja ensimmäinen tekstiilitehdas aloitti 1830-luvulla. 1830-luvu loppuun mennessä tehtaita oli kaupungissa jo lähes 150. Kaupungin läpi kuljee Viskan-joki, jonka varrella nämä kaikki tekstiilitehtaat sijaitsivat. Boråsin tekstiilitehtaat työllistivät myös runsaasti suomalaisia, jopa kolmasosa tehtaan työntekijöistä oli 1960-70-luvuilla suomalaistaustaisia. 


Tekstiilimuseossa esitellään monipuolisesti alan teknistä kehitystä ja myös työnteon ja työolojen kehitystä. Tekstiilimuseossa esitellään paitsi tekstiiliteollisuuden historiaa kaupungissa, myös tekstiilitaidetta ja muotia. Meidän vieraillessa oli museossa esillä näyttely mm. muodin historiasta ja Boråsista valmistuneiden tekstiilitaiteilijoiden näyttely.



Vaikka suurin osa vaatetehtaista on nykyään jo halvemman työvoiman maissa, on Boråsin asema tekstiilikaupunkina säilynyt. Nykyään kaupunkiin on keskittynyt tekstiilialan oppilaitoksia, keskusliikkeitä, suunnitteluyrityksiä ja esimerkiksi H&M:n, Elloksen, Gina Tricot:n ja Halensin postimyyntiyritykset.

Tekstiilimuseon edessä on suuri Jaume Plensan veistos "House of Knowledge".

Entisessä teollisuuskaupungissa on luonnollisesti myös työläiskaupunginosia ja kaupunkikuvaa ei välttämättä voi sanoa idylliseksi. Kaupunki on kuitenkin profiloitunut viime vuosikymmeniä myös taidekaupungiksi. Kaupungissa on runsaasti etenkin katutaidetta, jota löytyy aivan keskustan lisäksi myös työläiskaupunginosa Norrbystä. Taidebongausta helpottamaan on julkaistu erilaisia sovelluksia ja paperikarttoja. Meidän aamulenkillä bongattiin etenkin erilaisia muraaleja.

Huge.

Inti, Hand labor.

Amara Por Dios ja Vickan (oik).

Delicious Brains.

Daleast, Sky dancer.

Lonac, Waiting for the sky to dry.

Boråsissa järjestetään tänä kesänä jo kahdeksatta kertaa kansainvälinen taidebienaali Borås Art Biennial. 15.9. saakka nykytaidetta on esillä taidemuseotilojen lisäksi myös kaupunkitilassa. Aikaisemmilta vuosilta on myös jäänyt pysyvästi teoksia, joten kaupungissa on paljon erilaista taidetta esillä. 

Fredrik Wretman, Bodhi.

Heli Ryhänen, Tuuli kääntyy itään.

Ugo Rondinone, Aurinko.

Åsa Maria Bengtsson, Lusikka.

Sean Henry; Catafalque.

 Myös hotellimme päätyseinä oli saanut tänä vuonna kauniin muraalin.

Mona Caron.

Edellinen Ruotsi-roadtripin etapille pääset tästä. Seuraavassa kirjoituksessa ajellaan kohti Länsirannikkoa usean kohteen kautta.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. On aina hauskaa, kun sattumalta kaupungissa on jokin tapahtuma. Hienoja muraaleja ja taideteoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tapahtumat tuovat mukavan lisän matkoihin.

      Poista

Lähetä kommentti