Tammisaaren vanhan kaupungin pihoilla

 
Lauantaina järjestettiin Tammisaaren keskustan vanhassa kaupungissa "Gamla stan lever" -tapahtuma. Mikä sopiva syy kesäajelulle Raaseporiin! Olemme Tammisaaressa muutaman kerran käyneet, mutta aina, kun on tilaisuus päästä näkemään, miten kaupunkilaiset asuvat ja elävät, kannattaa se hyödyntää.
Olemmehan käyneet erilaisissa avointen pihojen tai talojen tapahtumissa mm. Raumalla, Naantalissa, Haminassa, Loviisassa, Sastamalassa, Karjaalla ja tietenkin täällä kotikaupungissa Uudessakaupungissa. Ja kuten jälleen saattoi todeta, kaikilla kaupungeilla on se oma ominainen tyylinsä.
Mikä se Tammisaarella sitten mahtoikaan olla?
 
Kaupunki todellakin on vanha ja se on puutalokaupunki. Kaupungin perusti jo Kustaa Vaasa vuonna 1546. Ja mikä kartan kanssa kulkevan matkailijan kannalta on vähän hankalaa, se ei ole ruutukaavakaupunki. Eli Tammisaaren vanhassa kaupungissa saa aavistuksen 1500-luvun katu- ja kaupunkirakenteesta.
Kaupungissa on oikeasti vanhoja puurakennuksia, myös 1700-luvulta. Kaupunkipalo tuhosi kaupunkia 1820-luvulla, mutta se ei hävittänyt kaikkea.
  
Nyt, kun pääsi vierailemaan myös aitojen ja porttien sisäpuolella, näki hienosti kaupungin ajallista kerroksellisuutta. Lähellä meren rantaa oli merimiesten ja käsityöläisten matalampia vanhoja asuinrakennuksia, mutta myös pajoja ja verstaita, hienoja ulkorakennuksia. Tiilisiä pitkiä piharakennuksia useine ulko-ovineen oli todella monella tontilla, ne olivat ehkä hienointa meidän mielestämme.
 
  
Kerroksellisuutta edustivat myös uudemmat rakennukset, kuten mm. tämä 1930-luvun piharakennus.
Meri, harvoin meri tulee näin keskelle kaupungin asutusta. Vanhaa kaupunkia ympäröi oikeastaan lähes kolmelta sivultaan meri. Oli hienoa huomata, miten monelta tontilta olikaan merinäköala.
 
Ruotsinkielisyys ja ruotsinmielisyys. Olin ihan unohtanut, miten ruotsinkielinen tämä kaupunki olikaan. Paikalliset ja tapahtumaan muualta tulleet vieraat erotti kielestä. Ruotsia kuuli enemmän. Mutta se "ruotsinmielisyys" näkyi myös. Sellainen, jota naapurimaan kivoissa puutalokaupungeissakin on. Vaikea pukea sanoiksi, mitä se on - sellaista siistiä ja söpöä. Kotimatkalla Salon Piihovin vessassa tuli olo oli kuin ulkomailta Suomeen palatessa. Edullista ulkomaanmatkailua siis.
Moni asukas kertoi olevansa vapaa-ajanasukas. Eli pääkaupungin läheisyys vaikuttaa varmaan Tammisaaressa. Kauniita puutaloja hankitaan vapaa-ajanasunnoiksi. Ja tiedättekö, mistä tämän myös huomasi? Koska tapahtumassa oli myös pihakirpputoreja, hämmästytti meitä suuresti se, ettei niissä ollut mitään tavaraa. Jos vaikka vertaa vanhan Rauman vastaaviin. Talojen nykyiset omistajat varmaan harvemmin ovat niitä, joiden tavarat ovat monen sukupolven ajan täyttäneet vajat ja navetat.
 
Ja hei, jos kuvista huomaatte, niin aika monella pihalla oli sikses komeat hortensiat. Kiitos paikallisille, jotka avasitte porttine pihoihin ja kerroitte niistä. Toivottavasti tulevina vuosina vielä useampi innostuu asiasta. Pari vinkkiä, jos sallitte.
 
Karttoja olisi hyvä olla jaossa myös matkailuinfossa (nyt ei ollut, vaikka hyvin koitettiinkin siellä auttaa), koska kaupunki ei ole ruutukaavakaupunki, helpottaisi,  jos siihen karttaan olisi merkitty kaikki kadunnimet. Myös talojen/pihojen kohdalla olisi hyvä olla se sama numero, joka tuohon karttaan on merkitty.

Ehkä kaikki kaupungissa vierailevat tietävätkin sen, mutta Cafe Gamla stan on kyllä viehättävä ja vaikka vähän ruuhkaakin oli, toimi palvelu hyvin. Missään en kyllä ole pienemmässä vessassa juuri käynyt.
Meren päälle yli sata vuotta sitten rakennetulle Knipanille kävelimme syömään myöhäistä lounasta. 


Ja muistutusvinkki kaikille vanhoista taloista, pihoista ja puutalokaupungeista pitäville. Uudessakaupungissa järjestetään 7.-8.9.2019 jo perinteinen Vanhat talot -tapahtuma.

Kommentit

  1. Todella kauniita vanhoja taloja! Piti ihan tulla katsomaan, kun itse just kirjoitin Loviisasta. Siellä mun suosikki on just vanhan kaupungin kadut hurmaavine taloineen. Ja nuo pihakirpparit kesäisin, rakastan tuollaisia tapahtumia! Niissä on niin symppis fiilis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat todellakin kivoja tapahtumia! Käynpä vierailulla Loviisa-postauksessasi

      Poista

Lähetä kommentti