Sparreholmin linna ja automuseo Ruotsissa

Ruotsissa näitä linnoja tuntuu riittävän. Tässä yksi, jonka alueella on myös matkailijoille tarkoitettuja palveluita. Sparreholmin linna sijaitsee Flenin kunnassa hieman Eskilstunasta etelään.
 
Linnan rakennutti vuonna 1759 vapaaherra Johan Sprengtporten. Linnassa on asunut myös kuninkaallisia, kuningatar Lovisa Ulrica asusteli linnassa joitakin aikoja. Sprengportenilta linna periytyi hänen pojalleen Jacobille, joka omana aikanaan teki tilasta esimerkillisen metsätilan. 1820-luvulla linnaa uudistettiin ja nykyinen asu linnaan remontoitiin vuonna 1875. Vuonna 1887 linna myytiin suvun ulkopuolelle. Vuosikymmenten aikana omistajat vaihtuivat ja 1950-luvulla linnassa toimi mm. oppilaitos ja hoitolaitos. Linna myytiin 1990-luvulla sen nykyiselle omistajalle Anna Kariselle. 
Linnaa on kunnostettu ja siitä tehtiin monipuolinen matkailukeskus. Lähellä linnaa toimii sen omistama suuri ratsastuskeskus, jossa on myös majoitustiloja. Ratsastuskeskuksen yhteydessä olisi ollut myös vaunumuseo, jossa on esillä hevosajopelejä 1700-luvulta 1940-luvulle. 
Anna Karisen isä Helge Karinen omistaa ”yhden Euroopan hienoimmista autokokoelmista”, joka on koottu museoksi linnan flyygelirakennukseen. Toisessa rakennuksista sijaitsee nostalgisesti sisustettu kahvila ja jukeboxikokoelma (jonne pääsisi opastuksen kanssa vierailemaan, me emme osuneet siihen aikaan).

Automuseossa sen sijaan kävimme. Autot olivat hienoja, harvinaisia ja komeita. Tosin ne oli ahdettu aivan liian pieneen tilaan, eikä näitä autokaunottaria juuri päässyt ihastelemaan kuin joko keulasta tai perästä. 
Mielenkiintoisin auto omasta mielestäni oli Cadillac vuosimallia 1939, joka on tavallaan antanut nimen kaikille Ruotsissa autoilleille tuttuun Kungens Kurvaniin.
Juuri tämä auto kuului aikaisemmin hovin talliin ja sitä käytti Ruotsin kuningas Kustaa V. Hänen kuljettajansa menetti auton hallinnan ja ajoi pois tieltä juuri siinä kohtaa, jota siis nyt kutsutaan Kungens Kurvaksi (siinä Tukholman eteläpuolella, missä se Ikeakin sijaitsee).
Kaunis paikka, jonne löytäminen kyllä vaati vähän. Navigaattori ohjasi paikkaan, josta olisi pitänyt kävellä pitkä matka. No, siitä kohdalta löytyi kyllä vaatteiden outlet-myymälä (Fabriken), joka tuli samalla katsastettua. Jos haluaa vierailla linnassa, kannattaa navigaattoriin laittaa päätepisteeksi Hyltingen kirkko.Kommentit

 1. Olipas kivan oloinen vierailukohde ja mukavasti historiaakin tekstissä. Ihania vanhoja autoja, vaikken mikään motoristi olekaan. : ) ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä automuseoita - kuten linnojakin - tuntuu Ruotsissa riittävän.

   Poista
 2. Ruotsin jäädessä itselle vain Tukholmaan ja läpikulkureitiksi, tunnen nyt paloa nähdä enemmänkin. Erityisesti nuo linnat kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niitä Ruotsista kyllä tuntuu löytyvän. Suosittelen pysähtymään.

   Poista

Lähetä kommentti