Miten identiteetti muodostuu - Star Wars -näyttelyssäItse arvostan museoissa aina aitoja esineitä. Ovat ne sitten van Goghin taideteoksia, Uudenkaupungin autotehtaan työtakkeja tai vaikka Suomen ensimmäinen traktori. Sama pätee aiheessa kuin aiheessa. Siksi käynti Star Wars Identities –näyttelyssä yllätti minut positiivisesti. Perheen nuorimmainen on aika pienestä lähtien ollut vankka Star Wars –fani ja tuntee tarinat ja hahmot hyvin. Itselleni aihepiiri on vähän vieraampi, mutta kun tarjolla on ihan niitä ”oikeita” Darth Vadereita tai Millennium Falconeita, niin ei se minuakaan kylmäksi jättänyt.
 
Kölnissä oli (itse asiassa on vielä marraskuuhun saakka) Odysseum-keskuksessa esillä Lucasfilmin tuottama näyttely Star Warts Identities. Pääsymaksut olivat aika korkeat ja jonoa oli. Näyttelyyn päästettiin kerrallaan vain tietty määrä ihmisiä – onneksi. Mukaan saatiin taas yhdenlainen audio-opas – joka jälleen toimi moitteettomasti. Käteen saatiin vielä ranneke, jolla saattoi reitin varrella valita kymmenessä eri pisteessä luomalleen identiteetille erilaisia ominaisuuksia.
 
 
Näyttelyn rakenteena oli identiteetti ja sen muodostuminen. Näyttelyn yksi teema vei kävijän Luke ja Anakin Skywalkerin identiteettien kehittymiseen. Miten taustat, geenit, vanhempien odotukset ja käytös, kasvukulttuuri, ympäristö, ystävät, mentorit ja persoonallisuus muokkaavat identiteettiä.
Asiaa käsiteltiin hienosti, siten että myös lapset sen ymmärsivät (englantia tai saksaa osaavat). Samalla tosiaan joutui pohtimaan myös omia valintoja omalle ”leikki-identiteetille”. Aika mielenkiintoinen juoni näyttelylle. 
Osa näyttelyvieraista oli pukeutunut esikuvansa mukaisesti.
Tämän lisäksi näyttelyssä oli siis esillä jopa 200 aitoa, elokuvissa käytettyä pukua, laitteita ja lavasteita. Ehkä silti kaikkein hienoimpia (minun mielestäni) olivat elokuvien suunnitteluvaiheessa tehdyt piirustukset ja muut suunnitelmat. 
Ralph McQuarrien kuvitusta Georg Lucasin ideoille, vanhimmat vuodelta 1975.
Tätä Anakin Skywalkerin podraceriä käytettiin Star Wars Episodi 1 -elokuvassa (1999)

Tämä paasi esitti elokuvassa Star Wars Imperiumin vastaisku jäädytettyä Hans Soloa
Esillä olivat mm. ”aito” R2-D2 (miten se voi olla noin pieni!), Hans Solon Millenium Falcon, Darth Vader jne.

Kenny Bakerin käyttämä "rooliasu" - R2-D2 ensimmäisessä Tähtien sota-elokuvassa vuodelta 1977.
David Prowsen käyttämä Darth Vaderin rooliasu Jedin Paluu -elokuvasta (1983).
Ja kun on kiertänyt näyttelyn, niin reitti kulkee läpi kaupan. Valikoimaa alan harrastajille olisi ollut.


Ja tässä sitten se minun identiteettini. 
Seuraa blogiani Facebookissa, Blogit.fi-palvelussa tai Blogipolussa ja pysyt ajan tasalla, missä milloinkin liikutaan.

Kommentit

  1. Tämä olisi kyllä kiinnostanut kovasti itseänikin, vaikken mikään valtava Star Wars fani olekaan. Mutta aidot esineet on aina aitoja esineitä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti