Gamla Linköping - hetkeksi ihan eri aikakauteen

Kesäloma-ajelumme viimeisen yön vietimme Ruotsissa Linköpingissä. Yötä edelsi 15 tunnin ajo ja tästä olisi sitten lyhyt ja leppoisa matka iltalaivalle Tukholmasta Turkuun. Ennen viimeistä etappia oli aikaa tutustua johonkin kohteeseen. Onneksi sellaiseksi valikoitui vanha kaupunki eli ulkoilmamuseo Gamla Linköping.
Ulkoilmamuseo on kokonainen vanha kaupunginosa, joka on aina avoinna vierailijoille. Kaupat, museot ja muut kohteet ovat sitten avoinna tiettyinä aikoina. Alueella järjestetään myös monenlaisia tapahtumia joulumarkkinoista tansseihin. Suurin osa alueen rakennuksista on siirretty alueelle kaupungin keskustasta, kun sitä on vuosikymmenten aikana uudelleen rakennettu. Linköpingin asukasmäärä kasvoi suuresti, kun kaupunki 1940-luvulta lähtien teollistui ja tarve keskustan uudistamiselle syntyi. Ajatus vanhojen rakennusten siirtämisestä ja ulkoilmamuseon perustamisesta syntyi. Museoaluetta ryhdyttiin kokoamaan 1950-luvulta lähtien.

Alueella on viitisentoista museoita, joihin pääsee sisälle. Pihat ja puutarhat ovat ruotsalaiseen tapaan kauniita ja koristeellisia. Näiden lisäksi alueelta löytyvät mm. pieni poliisimuseo, pankkimuseo, maalarin verstas, koulumuseo, köydenpunojan verstas jne. Ja tietenkin tyyliin sopivia kahviloita, leipomoita, matkamuistomyymälöitä, nakkikioskeja - ja paikkakunnalla toimivan Cloetan suklaatehtaan myymälä!
Alueella liikkui monia asianmukaiseen asuun pukeutunutta työntekijää ja roolihahmoa. Oli pelimanneja ja pankkiireita, kauppiaita ja hevosajureita.
Museoalueella voi myös itse kokeilla köydenpunontaa ja kirjapainomuseossa sai myös asiantuntevan opastuksen ja olisi toki voinut myös painattaa itselleen vaikka omat lautasliinat.
Lapsivieraille museoalueella oli monenlaista. Oli puusepänverstasta, pyykkäämistä, leikkikauppaa, puujalkoja...
Ja pitihän sieltä se hopeapallokin löytyä!

Siinä se sitten oli. Tämän kesän ajelu. Seuraa Facebookissa, niin tiedät, missä nyt mennään!

Kommentit

 1. Ruotsista löytyy paljon historiallisia ja kauniita pienkaupunkeja. En ole käynyt Linköpingissä mutta Lidköpingissä kylläkin ja siitä pitkin Vänern järven itäistä puolta, Blomberg ,Kinnekulle, Hällekis ja Mariestadin alue on tuullut koluttua. Mukava kokemus sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy todellakin. Joka kerta, kun malttaa pysähtyä Ruotsissa, päättää tehdä sen useamminkin. Jotenkin sitä vaan aina mieli tekee kauemmas. Järvien kiertämistä olemme moneen kertaan suunnitelleet.

   Poista
 2. Ihana,ihana, ihana! Tämä kohde pitää ehdottomasti laittaa "haluaisin vierailla"-listalle. Teille sattui vielä kaunis sääkin. Paljon näyttää olevan kivaa tutkittavaa ja katsottavaa ja tietenkin kuvattavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että meillekin tämä jää vielä "haluaisin vierailla" -listalle.

   Poista

Lähetä kommentti