Killinkosken nauhatehtaalla



Virroilla, valtatie 68:n varrella Ähtäriin päin ajettaessa tulee vastaan Killinkoski. Pari viikkoa sitten vietettiin kansainvälistä rakennusperintöpäivää, jonka teemana oli tänä vuonna teollisuusperinne. Se vei meidätkin tutustumaan Killinkoskelle.
Kylässä ovat vanhat nauhtehtaan rakennukset. Itse asiassa kylässä toimii yhä Inkan nauhatehdas, tosin uudemmissa rakennuksissa ihan siinä naapurissa.
Herrat Petter Holm ja Mathias Bonn perustivat vuonna 1886 tälle paikalle Virtain Kehruu & Kutomatehdas Oy:n. Tehdas työllisti etenkin alueen naisväkeä. Tehdas ajautui kuitenkin pian konkurssiin ja se sai uudet omistajat. Holm ei kuitenkaan lannistunut ja perusti pian uuden tehtaan – Suomen Makaronitehdas Oy:n – Suomen ensimmäinen makaronitehdas siis. Voimaa makarooninvalmistukseen saatiin hevoskierrosta. Tämä Holmin tehdas toimi parisen vuotta.
Vuonna 1911 kehruutehtaan omistajat perustivat kylään myös puuhioketehtaan – Killinkosken Tehdasten Osakeyhtiö. Tämän tehtaan myötä kehruutehdas taas lopetti toimintansa.
Holm oli kuitenkin perustanut paikkakunnalle 1898 taas uuden tehtaan, nauhatehtaan. Tämän tehtaan tarina jatkuu vieläkin paikkakunnalla.
Nykyään nämä vanhat, arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelemat tehdasrakennukset ovat kyläyhdistyksen omistuksessa. Tiloissa toimii paitsi mielenkiintoista tavaraa sisältävä nauhatehtaan myymälä, lukuisia erilaisia museoita ja vanhojen esineiden kokoelmia. Valtatieltä poikkeavia tulee varmaan kesäaikana eniten kirpputorien johdosta, joita alueella on parikin. Ja onpa alueella myös kyläyhdistyksen ylläpitämä kahvila.
Tehtaan museossa saimme erityisopastuksen "kyläpäälliköltä". Hän esitteli nauhatehtaan vanhoja koneita ja tuotteita.
Killinkosken nauhatehdas valmisti mm. erilaisia kangasmerkkejä, kuten näitä matkailumerkkejä 1950-luvulta.
Alueen rakennuksista löytyi tosiaan tehdasmuseon lisäksi, koulutarvikemuseo, kameramuseo, lelumuseo, palokuntamuseo, kampaamomuseo...
Tehtaanmyymälästä olisi voinut ostaa erilaisia nauhoja. liinoja, hihnoja, vetoketjuja... Myös tätä liikettä piti Killinkosken kyläyhdistys.
Alueen kirpputoreja...
Kampaamomuseo...
Leikkikalumuseo...
Palokuntamuseo...
Kameramuseo...
Koulutarvikemuseo...

Killinkosken puukirkon, joka valmistui 1928, suunnitteli Suomen tuotteliain kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, ja se jäkin hänen viimeiseksi toteutetuksi työkseen. Kirkko on yksi hänen tuotannossaan harvinaisista puukirkoista. Josef Stenbäck oli vahvasti sitä mieltä, että kirkkojen ainoa oikea rakennusmateriaali kivi ja ennen kaikkea graniitti, Hän suostui kuitenkin suunnittelemaan Killinkoskelle puukirkon, koska hän oli nauhatehtaan perustajan Petter Gustaf Holmin lanko ja itsekin osakkaana kehruu- ja nauhatehtaassa. Osakkuudestaan johtuen hän on myöskin suunnitellut nauhatehtaan 1908 ja 1922 valmistuneet tehdastilat. 
Seuraa blogiani Facebookissa, Blogit.fi-palvelussa tai Blogipolussa ja pysyt ajan tasalla, missä milloinkin liikutaan.

Kommentit