Aamukävelyllä (lue: messussa) Aachenissa

 
Belgiasta siirryimme Saksaan ja yövyimme kaupungissa, jossa sijaitsee Pohjois-Euroopan vanhin tuomiokirkko. Aachen on rajakaupunki – Saksan puolella - mutta aivan Belgian ja Hollannin rajalla. Aamulla oli tarkoitus jatkaa jo kohti seuraavaa kaupunkia, mutta eihän sitä tuomiokirkkoa voinut ohittaa. Etenkin, kun se on ensimmäinen kohde, joka Saksasta valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1978.
Aachen on Kaarle Suuren kaupunki. Rooman keisariksikin kruunattu Kaarle rakensi kaupunkiin palatsin ja siihen kappelin 700-luvun lopulla. Palatsista on jäljellä enää tuo monikulmainen kappeli, osa nykyistä tuomiokirkkoa. Kaarle Suuri kuoli vuonna 814 ja hänet haudattiin tähän omaan kirkkoonsa.
Kaarle Suuren kultainen sarkofagi taaempana.
Kirkko on saanut nykyisen muotonsa vuosisatojen kuluessa. Keskellä on Kaarle Suuren kappeli, jossa myös Kaarle Suuren oletetut maalliset jäännökset lepäävät kullatussa arkussa. Asia sai juuri viime vuonna vielä vahvistusta. Tämän johdosta kirkosta tuli varhain jo yksi eurooppalaisista pyhiinvaelluskirkoista. Toisessa kullatussa pyhäinjäännösarkussa kerrotaan olevan pala Pyhän Marian viitasta ja Jeesuksen käärinliinasta. Nämä Kaarle Suuri oli jo ainakaan ostanut Aacheniin.

Matkailijat olisivat pääseet kirkkoon vierailemaan vasta aamupäivällä kello 11. Meidän piti siihen aikaan jo olla matkalla eteenpäin. Onneksi tuomiokirkossa alkoi aamulla seitsemältä messu. Ja onneksi hotellimme oli vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. Oli aika hieno loma-aamu katsella heräävää kaupunkia ja osallistua töihin menevien kanssa rauhalliseen messuun. Samalla sitten pystyi vähän tutkimaan kirkon aarteitakin.
Aachen toimi pitkään keisarikunnan pääkaupunkina ja satojen vuosien ajan (936-1531) keisarit kruunattiin tuossa tuomiokirkossa. Juhlat järjestettiin raatihuoneella, joka valmistui 1300-luvulla. Ihan komea oli sekin.

Toisessa maailmansodassa Aachenia pommitettiin muiden saksalaiskaupunkien tapaan.  Aachen oli myös ensimmäinen länsiliittoutuneiden valloittama saksalainen kaupunki. Pääasiassa kaupunki on siis rakennettu uudelleen, mutta osittain keskustaa on myös kunnostettu vanhaa tapaillen.



Aachenissa tehdään perinteisiä piparkakkuja (Aachener Printen), jotka on legendan mukaan kehitetty pyhiinvaeltajien evääksi. Piparkakut ovat yleensä neliömäisiä ja koristeltu sulamattomalla ruskealla sokerilla ja maustettu mausteseoksella.


Uusimmat blogipäivitykset löydät aina myös Facebookista. Liity seuraajaksi!

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kyllä nämä Saksan, Ranskan ja Espanjan vanhat kirkot ovat aivan käsittämättömiä.

      Poista
  2. Kaunis kirkko (etenkin lasimaalaukset) ja tuollaisina hetkinä kirkot pitäisikin kokea. Aamuvirkut! Olimme ystäväni kanssa Pariisissa Notre Damessa jonkin messun aikaan ja se oli upea kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kyllä se meiltä vähän vaati. Toisaalta juniori sai jäädä hotelliin nukkumaan ja runsas hotelliaamiainenkin maistui paremmin, kun oli tehnyt kävelylenkin :-)

      Poista

Lähetä kommentti