Köln - Cologne

Yksi lomareissumme pääkohteista oli Köln. Olimme kaupungissa pari yötä ja tutustuimme siihen kolmen päivän aikana. No ei se nyt ihan niin mennyt. Pääkohteemme se oli niiden maailman suurimpien pelimessujen johdosta, joista olenkin jo raportoinut. Lisäksi kaupungissa sattui olemaan Star Wars identities -näyttely, joka myös kuului suunnitelmiin (siitä myöhemmin). Tutustuminen Kölnin kaupunkiin jäi siis ihan vain siihen, mitä keskusrautatieaseman lähistöltä löytyi.
Mitä tiesin kaupungista ennestään? No tietenkin sen kaksitornisen tuomiokirkon, Reinin ja Kölninveden. Eipä paljon muuta sitten nähtykään. Hyvää olutta ja saksalaista perusruokaa, valtavasti ihmisiä, shoppailijalle olisi ollut myös kauppoja. Ja hellettä, sitä riitti.
 
Etenkin vähän vanhemmille numerosarja 4711 tarkoittaa ”kolinaa”, Kölninvettä eli Eau de Colognea. Ranskalaiset miehittävät Kölnin vuonna 1794 ja numeroivat talot ja korttelit. Parfyymitehdas sai numeron Glockengasse 4711. Numerosarjasta tuli sittemmin kuuluisa tuotemerkki, jota on aikojen kuluessa käytetty niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.  
Helteestä väsynyt, ja vihdoinkin julkisilla kulkuvälineillä hotelliin yöksi menevä autoturisti pyytää kölniläisessä panimoravintolassa ison ja kylmän oluen. Luulee, että tarjoilija vitsailee vastatessaan uupuneelle asiakkaalle, ettei meillä ole kuin pieniä. Ei, ei se ollut vitsi. Kölsch tarjoillaan ainoastaan kahden desin kapeista laseista. No, tarjoilu kyllä pelasi, pöytään tuotiin uusia laseja ennen edellisen tyhjentymistä. Kölsch on suojeltu nimitys Kölnissä tuotetulle pintahiivaoluelle, nimitystä ei saa käyttää muualla.
Onhan se kirkko komea. Kirkon 157 metrin korkeuteen kohoavat tornit näkyvät jo kauas. Kirkkoa rakennettiin kuusi vuosisataa. Rakentaminen alkoi 1200-luvulla, kun haluttiin arvokas pyhättö arvokkaina pidettyjen pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi. Itämaan tietäjien maalliset jäännökset päätyivät kaupunkiin 1100-luvulla ja nämä arvokkaat reliikit tekivät Kölnistä jo varhain tärkeän pyhiinvaelluskohteen. Rakennustyöt keskeytyivät rahapulaan 1400-luvulla ja jatkuivat jälleen (!) 1800-luvulla. Kirkon valmistumisvuotena pidetään vuotta 1880. Valmistuessaan kirkko oli maailman korkein rakennus.
Pelkästään tätä oviportaalia rakennettiin kymmenen vuotta.

Sota-aika kohteli myös Kölniä kaltoin. Kaupunkia pommitettiin ja myös kirkkoon osui monia pommeja. Kölnin keskustan rakennuksista jopa 90 prosenttia raunioitui. Kirkko ja sen tornit selvisivät kuitenkin täydelliseltä romahtamiselta. Sodan jälkeen kirkko restauroitiin nopeasti ja käytössä se oli jo vuonna 1948.  Nykyään Kölnin tuomiokirkko on yksi Unescon maailmanperintökohteista. 
Elokuinen väenpaljous tuomiokirkossa häiritsi jonkin verran kirkkoon tutustumista. Mutta osa massaa olimme tietenkin itsekin.

Siellä kai sitten lepäävät Caspar, Melchior ja Balthasar   

Seuraa kirjoituksiani myös Facebookissa.

Kommentit

 1. Kylläpä on taas kirkolla kokoa! Oliko tuolla mahdollisuus päästä katsomaan torneja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne torniin olisi päässyt. Kuulemma metrin levyiset kierreportaat - noin 150 metriä siis. Ei kiitos siis :-)

   Poista
 2. Toi kirkko on muuten superihana, mut ne rappuset torniin on ihan hirveet (jos satun Kölniin joskus uudestaan, niin torniin kiipeämisen jätän todellakin väliin).

  VastaaPoista

Lähetä kommentti