Røros, Unesco-listattu kaivoskaupunki Norjassa. Roadtrip 2022, osa 7

Yksi Norjan Unesco-kohteista, Rørosin kaivoskaupunki sijaitsee runsaan kahden tunnin ajomatkan päässä Trondheimista. Ajomatka on kaunis, tie kulkee korkealla, vieressä joki ja rautatie. Joessa seisoi koko  matkan varrella lohen kalastajia, varmaan sitäkin matkailua tänne paljon suuntautuu. 

Røros sijaitsee korkealla, noin 600 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ympärillä näkyi heinäkuussakin lumi- tai jäähuippuisia vuoria. Vuoden keskilämpötila kaupungissa on vain nollan tienoilla, heinäkuussa sitä lämpöä oli kuitenkin sopivasti.

Kaupunki on syntynyt kaivoksen johdosta. Kuparikaivos Rørosiin avattiin 1640-luvulla ja sen kulta-aikaa oli 1700-luvulla. Kaivos lopetti toimintansa konkurssiin vasta vuonna 1977, eli se ehti toimia jopa 333 vuotta. 


Kuparikaivoksen ympärille muodostui 1600-luvulla puutalokaupunki, joka on säilynyt hyvin. Kaupungin rakennuksia ryhdyttiin suojelemaan jo 1920-luvulla ja vuonna 1980 kaupunki liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon juuri hyvin säilyneen puutaloalueensa ja kaivoshistoriansa johdosta. Kaupunki onkin yksi vanhimpia säilyneitä puutalokaupunkeja maailmassa.



Kaupungin keskusta on pieni, pari katua, joiden varsilla maalattuja puutaloja, joissa gallerioita, kahviloita ja matkamuistoliikkeitä. Näiden lisäksi löytyy vielä vanhempien rakennusten alue, tai ainakin sellaisten talojen, joita ei ole laudoitettu, vaan ovat hirsipintaisia ja monet myös turvekattoisia. Näiden takaa alkaa kaivosalue, tai entisen kuparisulattamon alue. Valtavat kuparinruskeat keot ja kasat kaivostoiminnan kuonaa hallitsevat maisemaa. 

Vaikuttavinta oli kuljeskelu ns. Slegghauganissa. Alue, jota ei kannattaa jättää väliin, jos tuolla käy. Tällä alueella ovat vanhimmat kaivostyöläisten asuinrakennukset, osa museoituina ja ovet yleisölle avoimina. Aiheestakin maailmanperintökohteita.




Entisen palaneen sulattamon paikalle on rakennettu museo, joka toimii myös maailmanperintökohteen opastuskeskuksena. Museo järjestää myös retkiä itse kuparikaivoksille, me emme pysähtyneet kaupunkiin niin pitkäksi aikaa, että olisimme kaivosretkelle lähteneet. 

Nyt kaupunki on vilkas turistikaupunki, joka lienee suosittu myös talvikaudella ja on kai erikoistunut erityisesti joulumatkailuun. Jos liikutte Trondheimin suunnalla, niin suosittelen kyllä ehdottomasti reissua myös tähän melko ainutlaatuiseen pikkukaupunkiin.

Kaupungin vaakuna kaivonkansissa kertoo aika selvästi kaivoshistoriasta.

Kesän roadtripin edellisen postauksen Trondheimista pääset lukemaan tästä. Ja seuraava postaus taas täältä.

Blogia voit seurata myös Facebookissa.


Kommentit

  1. On kyllä hieno tuo puutaloalue, hyvin erilainen kuin Suomessa olevat puutaloalueet, kuten vaikka Kokkola, Naantali tai Rauma. Varmaan itse kaupungissakin riittää tosiaan ihailtavaa ihan riittävästi, mutta jos kaivoksille olisi päättänyt lähteä, olisikohan siellä ollut tarjolla englanninkielinen opastus? Sekin olisi voinut olla kiinnostava kierros. On muuten helppo uskoa, että kaupunki on suosittu myös talvella, mutta ehkäpä itse ensisijiasesti valitsisin muun vuodenajan omalle vierailulleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida tosiaan Suomessa olla noin laajaa aluetta, joka olisi jo 1600-luvulta säilynyt.

      Poista
  2. Roros on kiva pieni kaupunki, jossa on yllättävän paljon nähtävää ja koettavaa. Kuonakasojen päällä kävely on oma kokemuksensa, kaivosmuseo on todella hyvin toteutettu kaikkine pienoismalleineen ja museolta voi varata retken oikeaan kaivokseen, jossa pääsee kävelemään kilometrin mittaisen kierroksen kaivoksen eri kerroksissa eli eri aikakausilla.
    Jos haluat vilkaista kaivokseen, niin lue vaikka tämä juttumme: https://meriharakka.net/2021/09/02/roros-norja/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museossa kävimme myös, oli havainnollinen. Sinun kirjoituksia täältä ja Trondheimista taisinkin lueskella ennen meidän reissuamme.

      Poista
  3. On kyllä hienon näköistä. Me Norjaan reissulla tuone menosta puhuimme mutta jouduimme jättämään seuraavaan kertaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norjassa sitä nähtävää riittää. Sielläkin.

      Poista

Lähetä kommentti