Anders Zornin Mora ja Selma Lagerlöfin Mårbacka - Kesän Ruotsi roadtrip, osa 8

Matkamme jatkui jälleen Ruotsin puolelle ja laskeuduimme tunturien alueelta Taalainmaalle Siljan-järven pohjoisrannalla sijaitsevaan Moran kaupunkiin. Mora saattaa olla osalle tuttu Vasaloppetista, eli siitä 90 km pituisesta hiihtokilpailusta, jonka maali sijaitsee Moran keskustassa. Tai sitten kaupunki on tuttu niistä puukoista, "moralaisista", joita kaupungissa on valmistettu 1890-luvulta alkaen. Kaupungin pääkävelykadulta löytyykin sekä Mora-puukkoja myyvä kauppa että Vasaloppetin kauppa. Piti ihan käydä sisällä katsomassa, että mitä Vasaloppet-myymälässä myydään. No, se oli ehkä enemmänkin infopiste, jossa sai tietoa tapahtumasta ja varmaan olisi voinut jo ilmoittautua ensi talven kisaan, mutta myytiinhän siellä myös aiheeseen liittyviä matkamuistoja.

 
Itselleni Mora on jäänyt mieleen siitä, että ruotsalainen taiteilija Anders Zorn asui siellä. Tiesin, että kaupungista löytyy Zorn-taidemuseo ja taiteilijakoti. Aikanaan, kun kävimme vähän etelämpänä sijaitsevassa Carl Larssonin hienossa taiteilijakodissa, jäi vähän harmittamaan, että sillä reissulla ei Zornin taiteilijakotiin ehditty. Siksi siis pysähdys Morassa.

Zorngården Morassa.
Mora on Taalainmaata ja juuri kaupungin lähistöllä on kylä, jossa valmistetaan puisia taalainmaan hevosia, "dalahästen". Ja on siis valmistettu jo 1700-luvulta lähtien. Näitä usein punaisia ja kukin ja koukeroin maalauskoristeltuja hevosia sitten näkyikin siellä täällä kaupungissa. 

 

Hotellihuoneemme (Hotel Fridhemsgatan) oli koristeltu hevosin, keskustan leikkipuiston leikkivälineet olivat tietenkin näitä hevosia ja iso hevonen löytyi myös järven rantapuistosta. Ja toki mistä vaan olisi näitä saanut ostaa. Itse hairahduin ostamaan Zorn-museon kaupasta hevoskoristellut nilkkasukat!

Anders Zornin Mora

Anders Zorn syntyi ja kuoli Moran kaupungissa (1860-1920). Zorn on tunnettu etenkin taitavana akvarellistina ja graafikkona, hän oli myös arvostettu muotokuvamaalari. Zorn menestyi jo elinaikanaan ja hän halusi rakentaa synnyinkaupunkiinsa Moraan itselleen ja puolisolleen Emmalle kansallisromanttisen taiteilijakodin. Hän hankki ensin vuonna 1886 sukunsa omistuksessa olleen pienen hirsimökin, jonka siirsi hankkimalleen tontille Moran kirkon viereen. Rakennusta laajennettiin ajan ja varallisuuden mukaan. Pariskunta muutti Pariisista taloon 1890-luvulla.

Tähän Zornin taiteilijakotiin Zorngårdeniin, pääsee sisälle ainoastaan oppaan kanssa ja yhdelle kierrokselle otetaan vain noin toistakymmentä asiakasta, joten paikka opastukselle kannattaa ehdottomasti varata ennakolta. Se myös kannattaa, sillä taiteilijakoti on kyllä hieno, valokuvia ei sisältä saanut ottaa. Sisustuksessa näkyi molempien asukkaiden persoonallinen tyyli ja se, että talossa on todellakin kestitty ja viihdytetty vieraita. Parsikunnalla ei ollut lapsia ja testamentin mukaan taiteilijakoti siirtyi Ruotsin valtiolle Emman kuoltua 1942. Testamentissa määrättiin lisäksi, että taiteilijakodissa pitää aina olla tuoreita kukkia maljakoissa ja koirankupissa raikasta vettä – pariskunnan koirien muistoksi.



Taiteilijakodin ja puutarhan viereen valmistui vuonna 1939 museo, jossa esitellään Zornin taidetta. Todella hieno kokonaisuus eri tekniikoilla tehtyjä teoksia. Kannatti ajella tämän kaupungin kautta.

 Mårbacka

Morasta jatkoimme parisataa kilometriä lounaaseen ja saavuimme Sunnen kunnassa sijaitsevaan Mårbackaan, joka taas on kirjailija Selma Lagerlöfin kotimuseo. Mårbacka oli Selman lapsuudenkoti, mutta talo oli pitkään perheen ulkopuolisessa omistuksessa. Selman menestyessä pystyi hän hankkimaan talon myöhemmin taas itselleen. Talo kunnostettiin kartanoksi ja Nobel-palkittu kirjailija asui talossa kuolemaansa 1940 saakka. Tästäkin taiteilijakodista tuli museo jo parin vuoden kuluttua kirjailijan kuolemasta.


Tähänkin taiteilijakotiin pääsee sisälle vain oppaan kanssa ja sen takia tähänkin museoon kannattaa ehdottomasti varata liput ennakolta. Täälläkään ei sopinut ottaa sisältä valokuvia.


Kävimme myös molempien tuon päivän päähenkilöien hautapaikoilla. Anders ja Emma Zornin erikoinen hautakivi löytyi helposti Moran kirkon vierestä.

Emma ja Anders Zornin hautakivi Moran kirkon vieressä.
 

Selma Lagerlöfin sukuhauta löytyi noin viiden kilometrin päässä Mårbackasta sijaitsevasta Östra Ämtervikin hautausmaalta.

Tämän roadtripin edellisen postauksen näet täältä.


Kommentit

  1. Itselleni Mora tosiaan on tuttu puukoista sekä Vasaloppetin maalipaikasta. Muuta en sitten kaupungista tiennytkään, ja esimerkiksi Anders Zorn on itselleni täysin tuntematon. En myöskään olisi kovin hyvin varmaankaan osannut sijoittaa kaupunkia kartalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa Anders Zorn taisi "keksiä" tuon Vasaloppetin hiihtotapahtumankin.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta Mora postauksesta! Kaupungista tule minulle kuten tuossa yllä Mikollekin Mora-puukot mieleen ensimmäisenä mutta tuollahan on vaikka mitä mielenkiintoista katsottavaa. Anders Zorn on minulle tuttu koska oli Akseli Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin hyvä ystävä. Erämaa-ateljee näyttää todella upealta paikalla. Siinä mielessä kodin paikka ehkä poikkeaa suomalaisten kollegoiden taloista, että tämä on rakennettu Zornin syntymäkaupunkiin. Gallen-Kallelan ja Edelfeltin talot oli "enemmän erämaassa". Ihana tuo Taalainmaan hevostyyny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän näissä taiteilijakodeissa on paljon samaakin, se on totta.

      Poista

Lähetä kommentti