Raaseporin linna, Uudenmaan hallinnollinen keskus 1300-luvulta

Joillakin aikaisempien vuosikymmenten kesäajeluilla olemme poikenneet Snappertunassa sijaitsevalla Raaseporin linnan raunioilla. Jollain lailla pitkään oli se olo, että se nyt on sitten nähty. Onneksi päätimme tänä kesänä kuitenkin käydä paikalla, kun siellä suunnalla kuitenkin ajelimme. Linna ympäristöineen oli nimittäin kokenut melko suuren muutoksen. 

Raaseporin linna on perustettu jo 1370-luvulla vahvistamaan Ruotsin valtaa Suomenlahden pohjoisrannalla. Linna oli Uudenmaan sotilaallinen ja hallinnollinen keskus, jonka tehtävänä oli valvoa Suomenlahden kauppaa ja suojata Karjaalle johtavaa vesireittiä. Linnan loistoaikaa elettiin 1460-luvulla, jolloin se oli kruunusta luopuneen ja karkotetun kuningas Kaarle Knuutinpoika Bonden tukikohta. Sadan vuoden kuluttua siitä linna vaurioitui tulipalossa, eikä sitä enää korjattu vaan se hylättiin 1558.

Aikanaan linna sijaitsi aivan meren rannalla, kallion päällä. Nytkin linna kohoaa aika hienosti korkean, pyöreäreunaisen kallion päällä. Vähän matkan päässä linnasta virtaa vielä Raaseporinjoki. 

Linnan rauniot alkoivat kiinnostaa matkailukohteena 1800-luvulla. 1890-luvulla matkailijoita kävi raunioilla jo niin paljon, että viereen rakennettiin 1893 Suomen matkailijayhdistyksen Suomen ensimmäinen matkailumaja, joka on siitä lähtien palvellut matkailijoita, nyt nimellä Linnanvoudintupa.  Linnan sisällä on näyttö, josta kannattaa katsella vanhoja valokuvia ja postikorttikuvia alueelta. Aika pitkään kasvoivat vielä puut raunioiden keskeltä. 

Linnaa on kunnostettu ja raunioita katettu. Linna-alueelle pääsee sisälle aukioloaikoina pääsylipun lunastamalla. Mitään varsinaisia huoneita tai esineistöä ei raunioilta löydy. Portaita, käytäviä, torni, kellareita jne. Eri puolille on aseteltu myös infotauluja, joista selviää, mitä linnan missäkin osassa on aikanaan ollut 

Linnaa hallinnoi nyt Metsähallitus ja alueelle on rakennettu lipunmyyntirakennus, josta löytyvät myös mm. WC-tilat. Raaseporin linna on Museokortti-kohde.


Alueella toimii myös kesäteatteri ja linnan alueella järjestetään myös monenlaisia tapahtumia. Perheet ovat selvästi löytäneet paikan myös kesäretkikohteena, sillä meidän vieraillessa, oli paikalla todella useita kylmälaukuin ja eväskorein varustautuneita seurueita.  

Lisätietoa linnasta ja sen aukioloajoista löydät täältä. 

Linnasta lähtiessä ajoimme vielä kohti kirkontornia, joka näkyi kauas tielle. Snappertunan kirkko olikin kaunis ja kauniilla paikalla. Keltainen puinen ristikirkko on valmistunut jo 1689 ja sitä korotettiin sadan vuoden kuluttua vuonna 1797.


Seuraa blogia Facebookissa. 

Kommentit

  1. Käytiin tuolla ensimmäistä kertaa tänään. Varsin vauhdikas opastus, jota voin kyllä suositella. Samalla 1,5 tunnin opaskierroksella käytiin linnan historiaa kattavasti läpi suomeksi ja ruotsiksi. Hienoa, että linnaa ollaan saatu kunnostettua noinkin paljon!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti