Laila Pullisen kotimuseo ja veistospuisto Vantaalla

Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo sijaitsee Vantaalla Nissbackan kartanon alueella. Kartanon, jota ei edes ole. Tämä kulttuurikohde pääsi kesäkuun lopussa hyvin esille mm. Ylen uutisissa lähinnä siltä kannalta, miten korona-aika on koskettanut juuri tämän kaltaisia kohteita. Veistospuiston edustajat toivat myös esille vaikeutensa ja joukkorahoituskampanjansa. Uutista seuraavana sunnuntaina vierailimme veistospuistossa aika monen muun asiakkaan kanssa. Somekanavilla olikin seuraavana päivänä, että tuo päivä oli ollut paikan historian vilkkain! No, sen jälkeen ennätys on uudelleen rikottu, hyvä niin.

Kuvanveistäjä Laila Pullinen on yksi Suomen tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Hän syntyi vuonna 1933 Terijoella ja valmistui Kuvataideakatemiasta 1958. Myöhemmin hän opiskeli ja työskenteli etenkin Italiassa. Veistoksissaan Pullinen on käyttänyt etenkin pronssia ja eri kivilajeja. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1969 ja professorin arvon hän sai 1995.  Laila Pullinen menehtyi Helsingissä vuonna 2015.

Laila Pullinen testamenttasi omistuksessaan olevan taiteen, arkistot ja osuuden Nissbackan kartanoalueeseen nimeään kantavalle säätiölle.Tämä säätiö ylläpitää myös Veistospuistoa näyttelyineen.

Nissbackan kartanon historiaa tunnetaan 1540-luvulta lähtien. 1890-luvulla kartanon omistajasuvuksi tuli Ramsay-suku. Laila Pullisen aviomies Magnus Ramsay oli tätä sukua. Sen takia siis myös paikka oli Laila Pullisen koti.  Nissbackan kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa 1930-luvulla, eikä sitä enää rakennettu. 

Pullinen loi jo eläessään kartanon puistoon veistospuiston, jossa veistokset ovat tavallaan omassa ympäristössään ja muuntuvat vuodenaikojen mukaan. Luonnonkivistä vuonna 1926 valmistunut kartanon viljamakasiini on puiston näyttävin rakennus. Siinä toimii puiston lipunmyynnin lisäksi kaunis veistosnäyttely. 



Laila Pullisen kesäateljee oli entisessä kartanon navettarakennuksessa, jonne pääsi myös vierailulle.


Ehkä itselleni mielenkiintoisin kohde oli tänä kesänä pysyvästi yleisölle avautunut Laila Pullisen taitelijakoti, eli kotimuseo. Kotimuseot antavat aina niin mielenkiintoisen kuvan taiteilijan elämästä ja hänen taustoistaan. Rakennus on entinen pehtoorintalo vuodelta 1925. Täällä esillä on pääasiassa taiteilijaystävien ja perheenjäsenten töitä. 



Laila Pullisen Kotimuseo ja Veistospuisto on Museokortti-kohde, se on avoinna 29.8.2021 saakka torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-17. Klo 14 on mahdollisuus osallistua myös ilmaiseksi opastukselle. 


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Ihanaa kun kävitte Laila Pullisen Kotimuseossa ja Veistospuistossa. Minusta upea paikka ja olen todella iloinen siitä, että sain jo muutamia vuosia sitten kurkistaa kotiin vaikka kotimuseo ei silloin ollut vielä julkisesti avoinna yleisölle. Laila Pullisen työt ovat puhuttelevia enkä vieläkään jaksa olla ihmettelemättä miten hän naisena pystyi työstämään niin "miehisiä materiaaleja". Veistopuisto on ympäröivän luonnon kanssa kokonaistaideteos. Toivottavasti mahdollisimman monet löytävät paikan näinä vaikeina aikoina. Jean Ramsay esittely on myös todella luihin ja ytimiin menevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mielestäni jostain sinun postauksistasi aikanaan tästä paikasta ensimmäisen kerran kuulin!

      Poista
  2. Miten iso tuo alue muuten on tai miten paljon veistoksia tuolla on? Ilmeisesti alueella voisi ehkä käydä elokuun jälkeenkin, vaikka paikka ei virallisesti olekaan auki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää sanoa, etten ole varma siitä, voiko piha-alueella liikkua aukioloaikojen ulkopuolella. Käsittääkseni alueella myös asutaan vielä ja se on tavallaan yksityisaluetta. Se ehkä pitää varmistaa. Ulkona veistoksia taitaa olla runsaat parikymmentä.

      Poista

Lähetä kommentti