Punkaharjun asemilla taidetta ja keramiikkaa

Yhdellä kesän roadtripeistä ajelimme myös Punkaharjulla. Kaunis maisema ja toki paljon erilaista nähtävää, mutta me pysähdyimme tällä kerralla vain parilla asemalla. Molemmat olivatkin aika hienoja kokemuksia ja suositeltavia poikkeamispaikkoja.

Aseman Taidelaituri on todellinen taidetalo pihoineen ja ympäristöineen, joka sijaitsee siis Luston asemalla. Asema on entinen Punkaharjun asema, joka on koristeellinen, Bruno Granholmin vuonna 1908 suunnittelema puurakennus. Ympäristössä on säilynyt myös vanha huvimaja sekä lehmuskuja. Nykyisten omistajien aikana piha-alueelle on rakennettu myös mm. Lotta-kahvikioski ja tsasouna. 



Junat pysähtyvät tälle seisakkeelle vieläkin, mutta VR:n asemana rakennus on ollut viimeksi 1970-luvulla., tosin senkin jälkeen siellä vielä myytiin junalippuja. 



Vuonna 2016 aseman ostivat kesäpaikakseen yrittäjäpariskunta Mikko Ranta-Huitti ja Hannu Huitti. He ovat avanneet asemarakennuksen uskomattomine taidekokoelmineen ja näyttelyineen kaikille vierailijoille. Asemalla saa kulkea vapaasti, pääsymaksu on ilmainen (kunhan kirjoittaa nimensä vieraskirjaan), omistajat ja muu henkilökunta jaksavat esitellä runsaillekin turistijoukoille asemaa ja sen kokoelmia. Kesän 2021 taiteilijat ovat Soili Yli-Mäyry ja lasitaiteilija Markku Salo. Meidän vieraillessa olivat molemmat taiteilijat sattumalta paikallakin. Aseman taidelaituri on tänä vuonna avoinna yleisölle vielä 5.9. saakka.



 


Omistajat kuljettavat vierailijoita asemalle myös upealla vanhalla linja-autolla. Auton kori on 1930-luvun lopusta ja alusta 1950-luvun alusta. Autoa on käytetty myös useissa elokuvakuvauksissa. Ja kun eivät kuljeta, seisoo auto aseman pihamaalla.   






Putikon asema

Samalla reissulla kannattaa pysähtyä myös Putikon vanhalla rautatieasemalla, joka on nykyään saviseppä Hannu Sairasen omistuksessa. Pihalta löytyy makasiini, jossa hän myy valmistamiaan tuotteita. Taitaa kyllä olla tämän kesän osalta jo kiinni. 


Me kävimme makasiinissa, herätimme savisepän päiväunilta, mutta saimme mukavan keskustelutuokion ja tietoa kauniin Putikon kylän historiasta. Putikon kautta kannattaa ehdottomasti ajella, vanhan sahan ympäristöstä löytyy kaunis kylänraitti vanhoine rakennuksineen. 


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Kiitos tästä postauksesta. Oli mielenkiintoista nähdä miltä Punkaharjulla nykyään näyttää. Äitini nimittäin pääsi mammalomalle Punkaharjulle vuosi sen jälkeen kun minä synnyin. Minä synnyin Helsingissä Kätilöopistolla, mikä siihen aikaan sijaitsi Tehtaankadulla. Arkkiatri Arvo Ylppö auttoi minut maailmaan, sillä painoin nimittäin viisi kiloa syntyessäni, joten olin niitä ensimmäisiä Suomessa joka syntyi onnistuneella keisarileuikkauksella.
    Arvo Ylppö oli myös paikalla kun poikamme syntyi Helsingin Naistenklinikalla. Sain sveitsiläisen lääkärin minua valvomaa, josta suuri kiitos. Ylppö oli jo eläkkeellä silloin, mutta hän asui Naistenklinikkaa vastapäätä ja halusi olla mukana synnytyksessä. Kätilöni kertoi minusta kirjassaan muutama vuosi synnytyksen jälkeen.
    Minulla ei luonnollisestikaan ole mitään muistikuvaa Punkaharjusta, mutta voin kertoa että opin siellä kävelemään. Olen vain kerran ajanut Punkahajun kautta sen jälkeen. Matkseurueeni ei halunnut pysähtyä, joten näin vain vilauksen harjusta.

    VastaaPoista
  2. En taida tänäkään kesänä ehti Punkanharjulle vaikka mieli kyllä tekisi lähteä. Aseman taidelaituri täytyy kyllä ehdottomasti nähdä viimeistään ensi kesänä. Bruno Granholmin asema on todellinen arkkitehtuurin helmi. Ja nuo kuvissa näkyvät kakluunit ovat ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakluunit eivät ole alkuperäisiä, ne oli ikävä kyllä aikojen saatossa hävinneet. Mutta omistajat ovat hankkineet aikakauteen sopivia asemalle. Kerrotun salaisuuden mukaan ensi kesänä esillä saattaisi olla Andy McCoyn taidetta.

      Poista
  3. Itse olen keskittynyt aina vain luontokohteisiin Savonlinnassa ja Punkaharjulla käydessäni paria poikkeusta lukuun ottamatta, mutta tuo kohde vaikuttaa kyllä tutustumisen arvoiselta seuraavalla käynnillä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti