Lappeenranta yllätti

Suomiretken oli pakko jatkua kohti länttä, sillä kotonakin oli taas välillä käytävä. Imatralta Lappeenrantaan ei ole pitkä matka. Ennen keskustaa poikettiin vielä "vanhoilla nähtävyyksillä", eli Saimaan kanavan varrella olevalla Mälkiän sululla. Auto sataman laidalle parkkiin ja kaupungille. Kolmen neljän tunnin kuluttua huomasimme kävelleemme noin kahdeksan kilometriä. Lappeenranta jopa yllätti kauneudellaan. Saimaan rannalla toki, mutta muutenkin kaupungin ilmeeseen oli selvästi panostettu. Kukkaistutuksia oli paljon, paikat olivat siistejä ja autoilijatkin antoivat jalankulkijalle tietä.
Poikkesimme ensin kävelykadun varrella sijaitsevaan Wolkoffin talomuseoon, joka on kaupungin vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Vanhimmat osat ovat 1820-luvulta. Kaupungissa ei tosiaan ollut linnoitusaluetta lukuunottamatta juurikaan vanhoja rakennuksia. Talomuseoon pääsee tutustumaan ainoastaan opastetulla kierroksella, joka kesti noin kolme varttia.
 
Kierroksen aikana selvisi, että kyseessä oli Wolkoffin kauppiassuvun talo, joka vasta 1980-90 -lukujen taitteessa museoitiin. Ivan Wolkoff oli entinen maaorja, joka Lappeenrannassa eteni teurastajan apulaisesta arvostetuksi kauppiaaksi. Opas kertoi mielenkiintoisen sukutarinan, joka tosiaan ulottuu aina viime vuosikymmenille saakka. Suvun jäseniä vaikuttaa vieläkin Lappeenrannan seudulla. 
 

Talossa on näkyvissä eri vuosikymmenet ja valokuvien ja aitojen suvulle kuuluneiden esineiden avulla tämän kauppiassuvun tarina avautuu myös Lappeenrantaa ja sen historiaa tuntemattomalle.
Lappeenrannan linnoitusalue on varmasti kaikille kaupungin matkailijoille tuttu paikka. Kaupunki oli perustettu tälle korkealle paikalle jo 1600-luvun puolivälissä. Kun Lappeenrannasta tuli Uudenkaupungin rauhan 1721 jälkeen Ruotsi-Suomen itäisin kaupunki, alkoivat linnoitustyöt. Myöhemmin kaupunkia ja linnoitusta rakensivat vuorollaan myös venäläiset. 1800-luvun alussa linnoitusalueesta tuli varuskunta- ja vankila-alue.
Nyt linnoitusalueella ovat mm. Etelä-Karjalan museo, Etelä-Karjalan taidemuseo sekä Ratsuväkimuseo. Myös Suomen vanhin ortodoksikirkko, Neitsyt Marian suojelukselle pyhitetty kirkko vuodelta 1785 sijaitsee linnoituksessa. Hellekeli vaikutti niin, että museot ja kirkot jäivät meiltä täällä väliin. Sen sijaan poikkesimme Majurskan taloon katselemaan käsityöläisten puoteja ja ihastelemaan Majurskan viehättävää kahvilaa.
 
 

Linnoituksen toisella puolella, sataman rannassa olikin sitten yllätys, josta emme tienneet mitään. Hiekkalinna. Paikka, johon oli rakennettu Suomen suurin hiekkaveistosalue. Googlettamalla selvisi, että jo 11. kerran. Tänä kesänä hiekkaveistosten aiheena oli musiikki. Aiheina olivat niin Sibelius, Edison, Beatles, Bob Marley kuin Freddie Mercurykin. Alueella näytti olevan myös monenlaista tekemistä lapsille. Veistokset olivat kyllä todella hienoja!
 

Lappeenrannan keskustassa sijaitsee myös varsin vaikuttava sankarihautausmaa, joka onkin Suomen toiseksi suurin. Hautausmaalle on haudattu talvi- ja jatkosodassa menehtyneitä paikkakuntalaisia, siirtoväkeen kuuluneita karjalaisia sekä tuntemattomaksi jääneitä sankarivainajia jopa yli 1500. Sankaripatsaan on tehnyt Väinö Aaltonen.

Tämän alueen vieressä on Kauko Räsäsen Äiti Karjala –patsas sekä 70 metriä pitkä mustaa graniittia oleva muuri. Muuriin on kaiverrettu luovutetun Karjalan sankarihautoihin haudattujen 5500 sankarivainajan nimet.


Kommentit

  1. Mukavaa että pidit Lappeenrannasta. Me paikkakuntalaisetkin olemme onnellisia kaupungin viihtyisästä satamasta, kauniista ja hyvinhoidetuista kukkaistutuksista sekä mielenkiintoisista museoista. Paikkakunnan tanssilavat ovat hurmaavia, vierailun arvoisia!
    Kannattaa viileällä säällä tulla kiertämään ne kohteet jotka nyt jäivät näkemättä. Linnoitus on ihana kohde Kekrin aikaan (lokaakuun lopulla/marraskuun alussa). Myös Lappeenrannan naapuri Taipalsaari on maisemineen vierailun arvoinen, patotie Taipalsaarelle on valittu Suomen kauneimmaksi ja Sarviniemi Suuren Saimaan rannalla on näkemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aivan varmasti Lappeenrannassa olisi nähtävää moneksi päiväksi. Nyt tosiaan katsottiin "se, mitä vastaan tuli". Mutta teki kaupunki ainakin vaikutuksen, joten saattaapa sitä taas joskus suunnata sinne suuntaan.

      Poista
  2. Tyylikäs katsaus kaupunkiin. Tervetuloa toistekin! Pieni tarkennus, ettei jää väärinkäsitykseksi. Linnoituksen kahvila on Majurska, eikä Marjuska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos asiallisesta korjauksesta, muokkasinkin tekstin siltä osin oikeaksi ;-)

      Poista
  3. Nuo Lappeenrannan kesäiset hiekkaveistokset ovat itselleni tuttuja. Viime (vai toissa vuonna?) aiheena oli Kalevala ja se on ollut oma lempparini. Musiikkiteemakin näyttää olleen kivasti toteutettu. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti