Marcussenin urut ja urkuvartti Uudessakaupungissa



 
Uudenkaupungin seurakunta järjestää kaupungin keskustan uudemmassa kirkossa joka kesätorstai urkuvartin. Urkuvartteja järjestetään 25.7.2014 saakka aina kello 12. Tämän vartin jälkeen (johon on vapaa pääsy) on mahdollisuus kiivetä kirkon urkuparvelle ja tutkia kanttorin opastuksella kirkon 149-vuotiaita urkuja. Viime viikon torstaina näitä melko harvinaisia komeita urkuja esitteli Uudenkaupungin seurakunnan kanttori Ari Hirvonen.  
Kuten jo olen aiemmin kirjoittanut, täytti Uudenkaupungin uusi kirkko tammikuussa tänä vuonna 150 vuotta. Se valmistui siis 1864. Kauppias Gabriel Ceder halusi lahjoittaa uuteen kirkkoon urut. Ne päätettiin tilata tunnetusta tanskalaisesta Marcussenin urkutehtaasta.
 
Sibelius-Akatemian nettisivuilla kerrotaan vähän enemmän Uudenkaupungin urkujen vaiheista ja tekniikasta. Siellä myös todetaan, että Uudenkaupungin kirkon urkujen sointi on ylväs, juhlava ja voimakas.
 
Uusikaupunkilainen kauppias Gabriel Ceder tuskin tiesi, minkälainen vaikutus hänen vuonna 1865 tekemällään urkulahjoituksella oli Uudellekaupungille.
  
 
Jens Alexander Zachariassen (1839 Broager, Tanska - 1902 Uusikaupunki) oli tunnetun tanskalaisen urkujenrakentajan, Jürgen Marcussenin tyttären poika. Hän aloitti työskentelyn ja opiskelun urkujenrakentajaksi Marcussenin urkurakentamossa 1853. Jens Zachariassen tuli johtamaan Uudenkaupungin Marcussen-urkujen pystyttämistä 1865. Hän asui Uudessakaupungissa urkuja asentaessaan kauppias Rivellin perheen talossa. Talon tytär Maria Helena Rivell ja Jens Zachariassen rakastuivat ja avioituivat vuonna 1869. Seuraavana vuonna Jens Zachariassen perusti kaupunkiin urkutehtaan. Zachariassenin ensimmäiset omat urut valmistuivat Poriin ja Perniöön 1872.
Jens Zachariassen (kuva: Uudenkaupungin museo)
Maria Helena Rivell (kuva: Uudenkaupungin museo)
Jensin ja Marian vihkiäiskutsu vuodelta 1869. Uudenkaupungin museon kokoelmat
Maria ja Jens saivat neljä poikaa, mutta Maria kuoli nuorimman ollessa vastasyntynyt vuonna 1876.

Uudenkaupungin urkutehdas toimi yli 50 vuotta, se lopetettiin 1923. Tehtaassa valmistettiin 140 kirkkourut. Suurimmillaan Uudenkaupungin urkutehtaassa oli kolmisenkymmentä työntekijää. Esimerkiksi Uudenkaupungin Pyhämaan ja Someron kirkoissa ovat vielä käytössä Zachariassenin tehtaan urut.

Jens Zachariassen kuoli vuonna 1902. Hänen poikansa Alexander Zachariassen jatkoi yritystoimintaa, johon urkutehtaan lisäksi kuului mm. sahoja sekä mittava laivanvarustamo.
Jens Zachariassenin kuolinilmoituskirje. Uudenkaupungin museon kokoelmat.

Kommentit

  1. Olipa ihanaa kun olit sitonut juttuun mukaan rakkaustarinankin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin tässä juuri, että enhän minä tiedä, rakastivatko he toisiaan. Jos se sittenkin oli "järjestetty avioliitto". Mutta tarinoissa pitää aina olla vähän romantiikkaakin :-)

      Poista

Lähetä kommentti