Ilta Kuopiossa

Suomiretken seuraavaksi yöpymispaikaksi oli valikoitunut Kuopio. Siellä kuitenkin oltiin vasta alkuillasta ja sunnuntaiaamuna taas jatkettiin matkaa. Tämä päätös tehtiin, kun kävi ilmi, että paikkakunnan museot ovat kesälläkin suljettuina sunnuntaisin. Mutta kyllä sitä kaupungista jo jonkinlaisen käsityksen sai.
Kaupunginhan tekee yleisesti hienoksi se, että se sijaitsee meren äärellä. No, toiseksi kelpaa kyllä myös järvi. Ja Kuopiohan sijaitsee Kallaveden rannalla.
Vanhat hyväksi koetut matkailukohteet ovat usein niitä parhaimpia. Meidänkin Suomiretki tehtiin 50-vuotiaalla autolla, mutta yhtä hyvin se olisi voitu tehdä yhtä vanhan matkaoppaan kanssa. Näkötornit, kirkot ja linnat olivat ne parhaat kohteet tuolloinkin.
Kuopiossa on käytävä tietenkin Puijon tornissa. Nykyinen torni rakennettiin sen "nostalgisen" kivitornin tilalle vuonna 1963. Näkötorni oli avoinna vielä illallakin. Hyvällä säällä oli mukava tiirailla maisemia. Kuopion lisäksi löytyi ainakin Siilinjärvi (kipsivuorten johdosta).
 
 
Iltakävelyllä kierrettiin tietenkin torin ja kauppahallin läpi (juu, eivät ne lauantai-iltana auki olleet). Kauppahallihan on tyylikäs, jugend-tyylinen rakennus 1900-luvun alusta. Toisesta päädystä löytyy Heikki Konttisen Veljmies-patsas ja toisesta Taru Mäntysen Siskontyttö. Kesäinen iltaelämä tuntui keskittyneen rantaan. Mukavan näköisiä kuppiloita olivat niin Ravintola Wanha satama kuin Albatrossikin. Ja lentokoneellakin olisi helposti päässyt tutustumaan kaupunkiin lintuperspektiivistä.
Ravintola Wanhassa satamassa oli näyttely kuopiolaistaustaisesta tiskijukasta DJ Nitestä. Hauskasti toteutettu, ainakin ravintolakierroksen yhteydessä tutkittuna. Itselläni muistot kyseisestä tiskijukasta ajoittuvat 1970-luvulle ja paikallisen VPK:n vuosijuhliin. Mieleen on elävästi jäänyt tiskijukan peilien täyttämä silinterihattu ja miten hän leikitteli mikrofoninjohdollaan.

Savolaiset ovat kyllä letkeitä ja murre on mainoita. Mukava käsitys jäi myös yöpymispaikastamme Scandic Kuopiosta.

Kommentit

 1. Jee! Kuopio-fiilistelyä! Olin omalla reissullani niin innoissani kesä-Kuopiosta että nämäkin kuvat jatkoivat hyvin sitä fiilistä. Olet saanut näihin kivan rauhallisen ja seesteisen vaikutelman kun kuvissa ei näy juurikaan ihmisiä. Mukava sääkin on ollut. Kuvissa näyttää (minusta) kivoimmalta juuri tuollainen turkoosin sininen taivas jossa on pilvenhattaroita.
  Ja ne kipsivuoret...ovat kyllä kasvaneet vuosien saatossa melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipsivuoret ovat tuttuja täälläkin. Saman yrityksen vastaava tehdas meillä täällä myös, tosin kipsivuoret nyt maisemoitu.

   Poista

Lähetä kommentti