Kadriorgin puisto ja Rusalka, Tallinna


Kadriorg on Tallinnan suurin puisto, Se sijaitsee satamasta ja vanhasta kaupungista itään. Alueelle pääsee toki kävellen tai raitiovaunuilla 1 ja 3. Me olimme liikkeellä autolla ja ilmaisia hyviä parkkipaikkoja löytyi ainakin Kumu-museon läheltä.
 
 
Kadriorg – eli Katariinanpuisto syntyi, kun tsaari Pietari Suuri valloitti Tallinnan 1700-luvun alussa. Hän rakennutti kesäasunnokseen palatsin (jossa nyt on hieno museo – lisää myöhemmin) ja sitä ympäröimään puutarhan ja puiston. Puistossa on lampia, lasten leikkipuisto, istutuksia jne. Palatsin puutarha on taas säännöllinen barokkipuutarha suihkulähteineen sekä pensas- ja kukkaistutuksineen. Puisto täyttää neljän vuoden kuluttua 300 vuotta.
 
Puistossa sijaitsee myös vaaleanpunainen presidentinpalatsi ja moderni virolaisen modernin taiteen museo Kumu. Kumuhan avautui vuonna 2006 ja rakennuksen suunnitteli suomalainen Pekka Vapaavuori. Kumun kahvilassa näytti olevan edullisia lounaita. Me tyydyimme kahviin ja leivoksiin.
 
 
 
Kadriorgin palatsista lähtee puistokäytävä kohti Suomenlahtea. Käytävän päässä näkyy jo kauas vironvenäläisille tärkeä muistomerkki Rusalka. 16-metrinen patsas pystytettiin vuonna 1893 kadonneen Helsinkiin matkalla olleen Venäjän rannikkovartioston panssarilaiva Rusalkan miehistön muistoksi. Muistomerkin aitapaaseissa onkin suuri määrä kadonneiden miehistönjäsenten nimiä. Kaikkiaan 177 merimiestä hukkui tässä haverissa.


Kommentit