Petri Eskelisen näyttely Rauman taidemuseossa

 

Raumalle pitää säännöllisesti päästä. Vanhalla Raumalla on mieltä rauhoittava vaikutus. Tällä kertaa syynä oli myös taidemuseon uusi näyttely.

Petri Eskelinen, Lukija ja kuuntelija, 2015. Teos perustuu ideaan lattiasta äänilevyn kaltaisena pintana, joka on tallentanut rakennuksen historiaa käyttäjien kulutuksen muodossa. Puiset neulat ja vahvistimet antavat käyttäjän liikuttaa rakennelmaa ympäärinsä ja tutkia lattiasta löytyviä ääniä. Toisinaan äänet muodostavat jopa sointuja.

Kuvanveistäjä Petri Eskelisen yksittäiset työt ovat tulleet itselleni tutuiksi viime vuosien aikana erilaisissa yhteisnäyttelyissä. Olen törmännyt niihin ainakin Tampereen taidemuseossa, Finlayson Art arean näyttelyissä tai Haihatuksen kesänäyttelyssä. Rauman taidemuseossa avautui perjantaina Eskelisen yksityisnäyttely Replikaatiokriisi. 

Petri Eskelinen, Laumaeläin 2019. Laumaeläimessä on 11 tuolia, joihin voi istua ja keinuttaa. Tuolien liike saa teoksen liikkumaan.

Minulle tulee näistä Eskelisen veistoksista aina mieleen sellainen "oman elämänsä Leonardo da Vinci". Teokset ovat niin kauniisti toteutettuja mekaanisia esineitä, joihin usein liittyy vuorovaikutteisuus. Näissä riitti kuskillakin paljon tutkittavaa, sillä kyllähän näissä veistoksissa kiinnosti ehkä normaalia enemmän myös se, miten ne teokset oikein on valmistettu.

Yksityiskohta Laumaeläin-teoksesta.

Yksityiskohta Petri Eskelisen teoksesta Kuivan paikan kasvi, 2011.

Alkuaan taidemaalariksi valmistuneelta Eskeliseltä on näyttelyssä esillä myös hienoja, täynnä yksityiskohtia olevia piirroksia (joista en ottanut näköjään yhtään kuvaa).

Petri Eskelinen, video Labyrintti, 2020

Mekaanisten teosten ja piirrosten lisäksi näyttelyssä on muutama videoteos, joiden ääreen kannattaa pysähtyä pidemmäksi aikaa. Eskelinen on teoksissa tutkinut mm. sitä, miten kasvit valtaavat tilaa toisilta rakentamassaan labyrintissä. Tai miten valon suunnan vaihtelu vaikuttaa kasvin käyttäytymiseen.

Petri Eskelinen, Kotimyrsky 2019.

Museon yläkerrassa on teos, jonka olin jo vuosi sitten kesällä nähnyt. Voisin jopa väittää tätä taideteosta omaksi viime vuosien suosikkiteoksekseni (ja aika monessa näyttelyssä olen käynyt). Teosta Kotimyrsky voisi tuijottaa vaikka miten pitkään. Kotimyrsky koostuu pitkästä talonpoikaispöydästä, jolla on 28 lautasta ja lusikkaa. Teoksen kesto on noin kuusi minuuttia, jona aikana lusikat "lähtevät liikkeelle" ja muodostavat kuin oman musiikkiteoksen. Tämä on hieno!


Rauman taidemuseon yläkerran näyttelyhuoneissa on esillä myös paikallisen taidegraafikko Tommi-Wihtori Roströmin 50-vuotisjuhlanäyttely Taivalluksia.

Tommi-Wihtori Rotström, LAto, 2019.
 

Näyttelyt ovat esillä Rauman taidemuseossa 15.1.2023 saakka.

Seuraa blogia myös facebookissa.



Kommentit

  1. Rauma ja erityisesti Vanha Rauma on tosiaan upea paikka. Harmittavan harvoin siellä tulee kuitenkaan käytyä. Itselläni on vanhaan kotikaupunkiini, Poriin, varsin pitkä matka. Kun siellä tulee käytyä, niin harvoin sitten tulee lähdettyä päiväretkelle mihinkään, vaikka esim. Rauman tapauksessa hyviä syitä kyllä riittäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Raumaa voi kyllä suositella. Itselleni se on se läheisin "isompi2 kaupunki, joten tulee aika usein vierailtua.

      Poista

Lähetä kommentti