Kurpitsakaiverruksia

Monet matkabloggarit ja muutkin omaan somekuplaan kuuluvat ovat viime viikon aikana vierailleet Halikon kurpitsapuistossa. Rannikon puutarha on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt kaikkien iloksi valtavan kurpitsapuiston tai -pellon, jossa vierailee kymmeniätuhansia kävijöitä. Tänäkään vuonna emme siellä käyneet. En ole koskaan (aikaisemmin) kaivertanut kurpitsalyhtyjä, enkä kyllä mitenkään viettänyt halloweeniakaan. Mitä nyt joskus, kun lapset vielä olivat lapsia, pukenut heitä johonkin koulun teemajuhlaan.

Rihtinemen nokasta näkymä länteen.

No, viime perjantaina kävimme ajelemassa naapurikunnan Pyhärannan rannikolla Rihtniemessä katsomassa sitä aavaa merta. Matkan varrella oli suoramyyntipiste, jossa kesäisin on myynnissä mm. marjoja ja uusia perunoita. Myyntikojun katolla loistivat kurpitsalyhdyt ja kas, herätepysähdys myyntikojulle ja auton takapenkille ilmestyi kaksi oranssia kurpitsaa. 

Täällä Uudessakaupungissa on jo joitakin vuosia vietetty marraskuun alussa kaupunkitapahtuma Hehku-karnevaalia kaupungin Rauhanpuistossa. Paikallinen taitava kuvataiteilija Susanna Pihlaja on ollut tapahtumassa esittelemässä upeita kaivertamiaan kurpitsalyhtyjä. Siitä se idea sitten lähti. Ja sunnuntaina pitikin käydä ostamassa lisää kurpitsoja.

Kuva Hehku-karnevaalin sivuilta. Kuvan lyhdyn on valmistanut uusikaupunkilainen Susanna Pihlaja.

Kun jaoin sunnuntai-illalla kuvia tekemistäni kurpitsalyhdyistä eri somekanavillani sain uskomattoman paljon palautetta. Pelkästään Twitterissä kurpitsakuviani on katseltu lähes 6000 kertaa. Päätin siis näin mittavalla (!) kuuden kurpitsalyhdyn kokemuksella kirjoittaa teillekin ohjeet vastaavien lyhtyjen valmistamiseen. 

Mitä meidän kuskin tallissa ei ole, sitä ei tarvita (uusikaupunkilainen sanonta). Kaiverrustarvikkeet löytyivät siis kotoa. Jos sinulla ei ole, niin tärkein työväline tällaisiin kaiverretuihin kurpitsoihin on jonkinlainen kaiverrustaltta tms. Katsoin, että ainakin Motonet myy noin 15 euron hintaan "Narex kaiverrustaltta kaari" -nimisenä vastaavaa. Myös taiteilijatarvikeliikkeistä varmaan löytyy vastaavia, sillä jollain tällaisilla kaivertimilla kai grafiikkaakin voidaan kaivertaa. Lisäksi tarvitsin terävää leipäveistä, kynää ja porakonetta. 

Irrota ensin kurpitsan "kansi" irti. Piirrä sahalaitainen reuna ja leikkaa leipäveitsellä viillot. Kansi lähtee hyvin irti varresta nostamalla. Tyhjennä kurpitsan sisältä irtonainen aines (kunnon Martta ohjeistaisi, että paahda siemenet ja tee hedelmälihasta kurpitsapiirakkaa tai keittoa - minä en). 

Kurpitsan reunoja kannattaa ohentaa sisäpuolelta esimerkiksi metallisella jäätelökauhalla tai kuten itse tein, leveämmällä kourutaltalla. Myös lusikalla onnistuu, mutta vaatii enemmän voimia, kun reuna ei ole terävä. 

Suunnittele kuvio, jonka kaiverrat. Ensimmäisiin lyhtyihin tulostin netistä kopioituja kuvia, piirsin ääriviivat jne. Mitä useamman tein, piirsin jo ilman mallia tai jätin kokonaan piirtämättä. Kukin tyylillään. Kaiverra kovertimella tai sillä kaiverrustaltalla kurpitsan pintaa pois. Muista, että se kuoreton keltainen osa on se, joka pimeässä hohtaa. Sitä kauniimmin valo hohtaa, mitä enemmän kurpitsassa on tätä kuorittua kuviota. 

Porakoneen eri kokoisilla terillä voi hyvin porata valoaukkoja kurpitsan kuoreen. Jos poltat elävää tulta kurpitsassa, tarvitsee se myös ilmareikiä, jotta liekki palaa. 

Itse poltin ensimmäisen illan matalia kynttilöitä, mutta sitten huomasin, että kynttilän lämpö luonnollisesti kypsensi kurpitsaa ja mm. kansi kutistui jonkun verran. Mutta sisälle voi toki laittaa minkälaisen valolähteen haluaa, niitä ulkovalosarjoja kun kaupat ovat tällä hetkellä pullollaan.

 

Kuvat siis hämäävät, nämä eivät vaadi suurta osaamista, kannattaa kokeilla - ja neuvoakin saa kysellä.

Kommentit

  1. Joo, meikin teimme kurpitsalyhtyjä viime vuonna, tänä vuonna on olut turhan kiireinen syksy, niin tuohon ei ollut aikaa. Mutta voi hyvin olla, että ensi vuonna taas. Ja oikein hieno lopputulos sinun lyhdyissäsi! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti