Ensikertalaisena Prahassa

Onkohan tämän blogin lukijoissa enää ketään, joka ei olisi käynyt Prahassa? Joka tapauksessa itse kävin syyskuussa (lähes) ensimmäistä kertaa Tsekin pääkaupungissa Prahassa ja kokoan ihan siltä pohjalta tämän kirjoituksen. Ajatuksena ehkä se, että mitä minä olisin halunut ennakolta tietää kaupungista. Toki Prahasta löytyy lukemattomia blogipostauksia ja suomenkielisiä matkaoppaitakin. Sen verran pitää tarkentaa, että olinhan minä aikaisemminkin kaupungissa käynyt, keväällä 1986 Interrail-matkalla, silloisen Tsekoslovakian pääkaupungissa. Tämän syksyn matka oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että se tehtiin lentämällä ja matkakaverina oli oma nuoreni ja varsinainen matkan syykin oli spesiaali - olimme siis kannustamassa Susijengiä koripallon EM-kisoissa.

Praha on poikkeuksellisen kaunis kaupunki. Kaupungin keskustan läpi kulkee Elben sivujoki Vltava, jonka yli kulkee useita siltoja. Kaupunki ei ole tuhoutunut viime sodissa, rakennukset ovat oikeasti aitoja eikä sodan jälkeen samaan tyyliin korjattuja. Se tekee tästä kaupungista erityisen mieluisan itselleni. Praha on yhdistelmä eri aikakausien tyylejä, on massiivisia barokkirakennuksia, 1800-luvun tyyliä ja vuosisadan vaihteen jugendia tai ennemminkin art nouveau -tyyliä.  

 

Kaarlensilta


Kaupungin tunnetuin ja suosituin nähtävyys lienee joen yli kulkeva Kaarlen silta. Paikka, jota kunnon turistioppaat ja "ne oikeat" matkailijat kertovat välttävänsä. Minä en vältellyt ja suosittelen ensikertalaista myös sen bongaamaan. Uskon, että joskus se on liian täynnä matkailijoita ja sitä myöten myös kaupustelijoita tai taskuvarkaita. Mutta minä kyllä nautin tästä kauniista sillasta ja näkymistä siltä. 

Yli puolen kilometrin pituinen silta on jo 1300-luvulta ja sen molemmissa päissä on tornit ja sillan varrella on useita 1700-luvulla pystytettyjä patsaita.  


Kaarlen sillan länsirannalla

Kaarlen sillan länsipäästä löytyy mielenkiintoinen ja kaunis kaupunginosa, ns. Pieni puoli (Mala Strana).  Alueelta (kuten joka puolelta Prahaa) löytyy mm. komeita kirkkoja. Me vierailimme mm. "Voittoisan Neitsyt Marian kirkossa". 


Täällä kirkossa selvisi, mikä on se hahmo, josta kaupungin lukuisissa matkamuistomyymälöissä on myynnissä mitä erilaisimpia tuotteita. Joulukuusenkoristeita, maatuskanukkeja, tekstiileitä jne. Tänne kirkkoon vaelletaan katsomaan Prahan Pyhää lasta. Tämä on Espanjasta 1628 tuotu vahasta valmistettu Jeesusta esittävä pyhäinkuva, jolla uskotaan olevan ihmeitä tekevä voima. Tämä hahmo puetaan aina erilaisiin kaapuihin, joita kirkossa olleessa museossa olisi esitelty. No sellaisen joulukuusenkoristeen sitten itsekin toin perinteisenä matkamuistonani tältä reissulta.


Toinen, lähellä sijaitseva kirkko on Pyhän Nikolauksen komea barokkityylinen kirkko 1700-luvun puolivälistä. Kirkon pyöreä suuri kupoli kohoaa jopa 75 metrin korkeuteen, tässä kirkossa Mozartkin on soittanut.

Lennon-seinä

Kaarlen sillan länsipäässä sijaitsee myös Kampansaari, josta löytyy Lennon-seinä. Kyseessä on muuri, johon John Lennonin murhan 1980 jälkeen alkoi ilmestyä ensimmäiset maalaukset, ensin siis John Lennonin kuva. Tästä lähti Prahan tämän tyylinen katutaide kehittymään. Aika pian seinästä tuli myös turistinähtävyys ja siihen ovat monet maalanneet tai kirjoittaneet omat viestinsä. Meidän matkaviikon alkupäivinä seinässä oli vielä vanhat päällekkäiset maalaukset ja päälimmäisinä useat Ukrainan tilannetta kommentoivat kirjoitukset. 



Viikon aikana yhtenä päivänä muuri maalattiin kokonaan uudeksi. Kyseessä oli taideprojekti, jossa 27 eurooppalaisen valtion taiteilijat maalasivat yhden päivän aikana uudet kuvat muuriin. Nyt tuokin maalaus on varmaan jo peittynyt uusilla kuvilla ja kirjoituksilla. Lennon-seinä elää elämäänsä. 


Lähellä Lennonseinää on Kampa-museo, taidemuseo, jonka pihalta löytyy yksi paikallisen tuottoisan kuvanveistäjä David Cernyn veistos. Pissaavat miehet, jotka seisovat Tsekin kartan muotoisessa altaassa.

Prahan linnan alue
 

Varmasti suosituin ja tunnetuin länsirannan nähtävyyksistä on Prahan linnan alue. Sinne voi mennä useaa eri reittiä. 

Me nousimme Nerudova-katua, jonka varrella olevien vanhojen kauppiaiden ja käsityöläisten talojen oviin ja oven päällä oleviin kyltteihin kannattaa kiinnittää huomio. 





Linnalle pääsee myös nousemalla Malostranska-metroaseman kohdalta portaita ylös.

Parhaiten Prahan linnan alueen hahmottaa ehkä kauempaa, sillä alue on valtavan suuri ja mäen päällä. Kivilinnoitus on kuin oma kaupunkinsa, sieltä löytyy aukioita, palatseja, kirkkoja, presidentin linna jne.  Tältä alueelta kuninkaat ja presidentit ovat hallinneet maatansa.

Itse Prahan linnaa ryhdyttiin rakentamaan jo 800-luvulla, nykyisen muotonsa se on saanut 1700-luvulla. Tsekoslovakian itsenäistyttyä 1918 linnasta tuli presidentin virkatalo.


Pyhän Vituksen katedraali hallitsee linnan alueen näkymää, tai etenkin kirkon komea länsifasadi kaksoistorneineen. Kirkon rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla, mutta sen kerrotaan valmistuneen lopullisesti vasta 1929. Komeassa kirkossa on lähes parikymmentä kappelia ja monissa niissä kauniit lasimaalaukset. 


Tunnetuin lasimaalauksista on heti sisäänkäynnin vasemmalla puolella oleva tunnetun prahalaisen Art Nouveau -taiteilija Alphons Muchan lasimaalaukset. 

Muchan lasimaalaukset Pyhän Vituksen katedraalissa.

Kirkon pihalta pääsee myös vanhaan kuninkaanpalatsiin. Alueella pääsee liikkumaan ilmaiseksi, mutta eri kohteisiin myydään erilaisia yhdistelmälippuja. Kannattaa huomioida, että alueelta löytyy yleisövessoja, mutta niihin kelpaa ainoastaan tietty kolikko eikä lipunmyynnissä tai postitoimistossa suostuta vaihtamaan rahaa pienemmäksi. Meinasi jo matkailijalla hermot mennä tiukkojen vessatätien kanssa. 

Meidän lippuumme sisältyi myös pääsy Pyhän Yrjön basilikaan, joka on jo 800-luvun alussa valmistunut rakennus, Prahan vanhin kirkko.

Linnan alueelta löytyy vielä katu, jota ei kannata jättää väliin. Kultaisella kujalla kulkemiseenkin tarvitaan pääsylippu. Tämä kuja on eräänlainen museokuja, jonka varrella on pieniä vanhoja käsityöläisten asuinrakennuksia. Talot ovat 1500-luvulta ja niissä on asunut käsityöläisiä, mm. kultaseppiä, siksi se nimi.

Vanha kaupunki (Staré Mesto)

 

Kaarlensillan itälaidalta löytyy kaunis ja sokkeloinen vanhan kaupungin alue, joka on ollut kaupungin kaupankäynnin keskus pitkään. Täällä ovat toki turistivirrat, mutta täällä ovat myös kauniit kadut, talot, matkamuistopuodit, kahvilat ja ravintolat. 

Vanhan kaupungin aukio on tämän alueen sydän. Raatihuoneen kellotornin eteen turistiryhmät (ja me) kokoontuvat tasatunnein ihmettelemään astronomista kelloa. 


Legendan mukaan sen 1490-luvulla rakentanut kelloseppä menetti kaupunginisien määräyksestä näkönsä kellon valmistuttua, ettei hän koskaan rakentaisi muualle vastaavaa. Myöhemmin legenda lienee todettu todellakin vain legendaksi. Tasatunnein tosiaan kellon apostolit käyvät näyttäytymässä ja elämän lopullisuudesta ehkä kertova luuranko soittaa kelloa. Mutta kaunis ja erikoinen kello on, vaikka pysähtyisit kohdalla myös muina aikoina. 

Havelske Trziste on ikivanha tori, joka löytyy vanhan ja ns. uuden kaupungin välistä.

Prahan vanhasta kaupungista löytyy myös tämä David Cernyn veistos, joka esittää psykoanalyysin kehittäjänä tunnettua Sigmund Freudia.

Vanhan kaupungin aukion laidalta löytyy myös Central Gallery of Art, galleria, josta löytyy kolme eri tsekkiläistaustaisen taiteilijan näyttelyä. Samalla lipulla pääsee tutustumaan niin Andy Warholin, Salvador Dalin kuin Alfons Muchankin taiteeseen (jokaiseen näyttelyyn myydään myös erikseen lippuja).


Uusi kaupunki  (Nove Mesto)

 

Vanhaa kaupunkia ympäröivä alue on nimeltään Uusi kaupunki, mutta ei alue mitenkään kovin uusi ole. Tältä alueelta löytyvät kuitenkin mm. suuremmat merkkiliikkeet ja ostoskeskukset, etenkin Na Prikope-kadun varrelta. Tällä alueella on itse asiassa aika paljon 1900-luvun alun art nouveau -tyylisiä rakennuksia.


Vaclavin aukio on tämän alueen keskeisiä aukioita, jolla on kaupungin historiassa tapahtunut monia merkittäviä asioita. Aukiolta lähtevän bulevardin päässä sijaitsee kansallismuseon suuri rakennus.  

 

Tämän bulevardin varrelta, läheltä kansallismuseota löytyy myös mitä mainioin "junaravintola", Vytopna. Ravintolassa on noin 400 metriä pienoisrautatiekiskoja ja tilaukset toimitetaan pöytiin junilla.



Kuvanveistäjä David Cernyn ehkä tunnetuin veistos kaupungissa on Frans Kafkan suurikokoinen pää, jonka osat liikkuvat aina tasatunnein vartin ajan. Pää löytyy täältä Uuden kaupungin alueelta. Tähän kannattaa kyllä osua oikeaan aikaan.


Yksi Prahan tunnetuista maamerkeistä on tämä "tanssiva talo", jokaon arkkitehti Frank Gehry vuonna 1995 suunnittelema rakennus.

Pikaisesti kuljimme myös Vanhan kaupungin vieressä olevalla juutalaisalueella. Olimme menossa juutalaiselle hautausmaalle, mutta sinne pääsikin sisälle vain tiettyinä aukioloaikoina, joten vierailu säästyi seuraavaan kertaan.  

Matkaamme sisältyi myös yksi oikea museo, tekniikan museo. Se sijaitsee Vltava-joen pohjoispuolella, laajan Letna-puistoalueen takana. Museo on hyvin perinteinen tekniikkaa laajasti esittelevä. 



Muuta:

Ravintola- tai hotellisuosituksia ei tämä kirjoitus esittele tuon junaravintolan lisäksi. Olut on hyvää ja sitä saa joka paikasta. Hintaerot vanhan kaupungin aukion ja vähän syrjäisempien kuppiloiden välillä on luonnollisesti suuri.

Liikkuminen Prahassa on helppoa. Kaupungissa on hyvä raitiovaunuverkosto ja metro, jossa on kolme linjaa. Jokainen linja risteää kerran toisensa kanssa. Julkiseen liikenteeseen myydään automaateissa kertalippuja, 24 tai 72 tunnin lippuja, joka leimataan ennen ensimmäistä matkaa. 

Kommentit

  1. Itse olen käynyt Prahassa vuosien 2011-2018 välissä 10kertaa ja jälleen mieli halajaa sinne suuntaan. Joka kerta sitä vain löytää uutta katseltavaa ja tässä sinunkin jutuissasi oli paljon muistiin merkittävää. Kiitos näistä vinkeistä!
    Tellu/ parimatkaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että jopa useaan kertaan kaupungissa käyneelle tuli tässä jotain uutta. Kaupunki on kyllä hieno.

      Poista
  2. Praha on kiva kaupunki. Liput tosiaan täytyy muistaa leimata ennen matkaa. Itse unohdimme sen joskus tehdä, mutta onneksi selvittiin selittämällä ilman sakkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni kanssamatkustaja (samalla viikolla tosiaan jotain 5000-7000 suomalaista katsomassa Prahassa koripalloa, joten metrossa ei muita ollutkaan) viikon aikana kertoikin kohdanneensa lipuntarkastajan. Taitavat olla aika aktiivisia.

      Poista
  3. Praha on ihana kaupunki! Itse olin siellä työmatkalla muutama kesä sitten mutta onneksi meillä oli aikaa myös tutkia kaupunkia tarkemmin. Ensimmäisenä iltana meille oli varattu illallinen Villa Richerissä, joka oli yhdellä Prahan yhdeksästä kukkulasta ja sieltä avautuva näkymä itse kaupunkiin ja Vltava jokeen huikea. Kävimme myöhemmin kollegan kanssa pienellä jokiristeilyllä, joka antoi sekin oman erilaisen näkövinkkelin kaupunkiin. Prahan arkkitehtuuri ja ehdottomasti sen jugend olivat myös matkan kohokohtia. Katselin pää kenossa niin pitkään kaupungintaloa Prague Municipal House, että minua alkoi pyörryttää. Tämä jugend helmi saa kyllä niskan kääntymään nurin katsellessa sen lukemattomia kultakoristeita, lyijylaseja, kasviaiheisia koristeluja, patsaita... Junaravintolaa ei silloin ollut. Ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tuo kaupungintalo on huikea ja hienot koristelut.

      Poista

Lähetä kommentti