Linnasta linnaan ja välissä vähän Bobbersia - Ruotsi-roadtripin viimeinen taival, osa 14

Kesäinen roadtripimme on enää yhtä kirjoitusta vailla. Ehkä on aikakin, koska suunnitelmat ensi kesän roadtripille ovat jo hyvässä vaiheessa. Tämä viimeinen kirjoitus etenee linnasta linnaan. 

Näsby slott 

Ensimmäinen linna on Näsbyn linna, joka sijaitsee aivan Tukholman pohjoispuolella ja on siis hotelli, jossa yövyimme yhden yön. Hotelli valiokoitui siihen hetkeen hyvän sijaintinsa ja edullisen hintansa vuoksi. Booking tarjosi jotain edullista tarjousta, johon tartuin. Paikka on kyllä ollut linna tai ainakin kartano, nyt se lienee ennemminkin juhlapaikka. Siksi varmaan kesäiset arkiyöt myytiin edullisesti.


Linnassa vietettiin lähtöpäivänämme häitä, saimme kurkistaa juhlasaliin.

Hotellihuone sijaitsi kuitenkin linnan parkkipaikan toisella puolella uudehkossa erillisessä rakennuksessa. Mutta aamiaista saattoi kuitenkin nauttia mitä idyllisimmässä "linnamaisessa" ympäristössä.



Norrtälje

Jokaisessa matkassa pitää olla sopivassa suhteessa erilaisia teemoja. Tämän kesäisen matkan musiikkiteema toteutui Norrtäljessä. Kaupungissa järjestettiinvuosittainen amerikkalaisten autojen iso kokoontuminen, American Car Show, jonka yhteydessä tällä kertaa esiintyi The Bobbers - tietäjät tietää. Eli 1970-80-lukujen vaihteessa Suomessakin suosittu rockabilly-yhtye esiintyy yhä ja oli tapahtuman pääesiintyjä. Ja tämä bändi meillä oli jäänyt jo silloin vuosikymmeniä sitten näkemättä. Siksi päivän teemana ja kohteena oli siis Norrtälje. 




Norrtäljen keskusta oli muutenkin ihan idyllinen. Kävelykatuja, kauniita puutaloja ja kahviloita ja puoteja. Kuten niin monessa muussakin ruotsalaiskaupungissa.




Skoklosterin linna

Viimeisen matkapäivän vietimme jälleen linnassa, ja miten hienossa ja melenkiintoisessa!

Skoklosterin linna on yksi niistä ruotsalaisista linnoista, joita voi suositella todella lämpimästi. Vierailu linnassa on monella tavalla aika ainutlaatuinen. Skoklosterin linna sijaitsee Mälaren-järven rannalla lähellä historiallista ja kaunista Sigtunan kuntaa. Linna on todellinen barokkilinna, Euroopan suurin lajissaan, joka on rakennettu 1600-luvulla yksityislinnaksi. Linnan rakennuttajana oli kreivi Carl Gustaf Wrangel. Hän halusi ilmaista mahtavuuttaan ja varakkuuttaan komealla linnalla ja sen sisustuksella. 

Linnan rakennuttajan, Carl Gustaf Wrangelin kuninkaallisia matkivassa ratsastajamaalauksessa oli jostain syystä jäänyt herran takamus maalaamatta.

Linnaan kannattaa ehdottomasti astua myös sisälle. Sen alimmaisiin kerroksiin pääsee kiertämään ilmaiseksi, mutta opastetulla kierroksella pääsee vierailemaan myös ylemmissä kerroksissa. 



Linna sisustuksineen on säilynyt lähes täydellisesti 1600-luvun asussa. Linnan ylimmässä kerroksessa, tornihuoneissa on mm. uskomaton tuhansien aseiden kokoelma, jotka riippuvat niillä sijoilla, joihin ne neljä vuosisataa sitten on aseteltu.

Kun Carl Wrangel kuoli vuonna 1676 oli linna vielä osittain kesken. Komean 77-huoneisen rakennuksen peri hänen tyttärensä Margareta, joka oli avioitunut Nils Brahen kanssa. Miehensä kuoltua Margareta määräsi, että linnan perii heidän poikansa. Linnaa ei saanut tämän määräyksen mukaan myydä koskaan suvun ulkopuolelle. Linna oli yksityisomistuksessa 1960-luvulle saakka, sen jälkeen se tuli Ruotsin valtion haltuun ja siitä tehtiin museo. Linnaan oli vuosisatojen kuluessa kerätty mittava esine- ja taidekokoelma. Sisustuksessa on todellakin funktionalisuus kaukana.

Linnan upeita maalattuja nahkatapetteja.


Asehuoneiden lisäksi tässä linnassa vaikuttavin huone oli linnan juhlasali. Salin rakentaminen jäi kesken linnan rakennuttajalta Carl Wrangelilta. Leskellä ei ollut varaa saattaa juhlasalin rakennustyötä valmiiksi, eikä onneksi tulevillakaan omistajilla. Onneksi siinä mielessä, että linnassa on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä autenttinen 1600-luvun rakennustyömaa.


Skoklosterin linnassa pitää myös käydä bongaamassa ainakin nämä pari maalausta: hedelmistä ja vihanneksista kootun Rudolf II:n muotokuvan, jonka Giuseppe Arcimboldo on maalannut vuonna 1590 sekä saman taiteilijan "Kirjastonhoitajan". 


Härkebergan keskiaikainen kirkko

Härkebergan kirkko sijaitsee kauniissa kulttuuriympäristössä.

Vielä oli hetki aikaa kuluttaa ennen iltalaivan lähtöä Tukholmasta kohti Turkua. Lähellä Enköpingiä sijaitsee keskiaikainen Härkebergan kirkko. Jo kirkon ympäristö on uskomattoman kaunis ja henki lähes salpautuu sisälle kirkkoon astuessa.


Kirkko on valmistunut jo 1300-luvun alussa ja kirkon seinät ja katto on peitetty meille suomalaisillekin tutun kirkkomaalari Albertus Pictorin upeilla maalauksilla.

Siinä oli meidän kesän 2022 roadtrip Ruotsissa ja Norjassa 57-vuotiaalla autolla. Niin paljon kaunista nähtiin, niin paljon taas opittiin historiasta ja nykyisyydestä. Ja siinä samalla myös matkakumppanistakin. 

Edellisen kirjoituksen tästä reissusta löydät täältä.

Muistathan, että blogissa esiteltyjä paikkoja on sijoitettu kartalle, joiden pisteistä saat auki kyseiset kirjoitukset.

Ja blogia kannattaa seurata myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Teillä oli kyllä todella onnistuneet roadtrip, joka sisälsi monipuolisesti erilaisia asioita. Tämän kertaisesta kirjoitukseksi Skoklosterin linna vaikutti kaikkein mielenkiintoisimmalta. Todella näyttävä ulkoapäin, mutta kiinnostava myös sisältä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti