Aaltojen helmi, Villa Mairea

 

Kuten jo varmaan on tullut selväksi, on Alvar Aallon arkkitehtuuri yksi matkojemme teemoista. Niin varmaan tulevanakin kesänä. Jos mietin omaa suosikkikohdettani näistä nyt koetuista, olisi se varmaan Villa Mairea. Toki aikana ennen internetiä olemme vierailleet Kotkassa Sunilan teollisuusalueella tehtaanjohtajan asunnossa ja se tuntui pitkään omalta suosikiltani. Toisaalta Paimion parantola on kyllä omassa luokassaan niin ainutlaatuinen... Valitse siinä sitten suosikkia. No, Villa Maireassa olen aikaisemminkin käynyt ja näköjään kirjoittanutkin vierailusta, mutta pitäähän siitä jälleen raportoida.


Kauniina kesälauantaina saimme varattua itsellemme liput Mairea-säätiön järjestämälle opastukselle tähän Porissa, Noormarkussa sijaitsevaan yksityiskotiin. Rakennus sijaitsee Ahlströmin yhä omistamalla Noormarkun ruukkialueella ja on olennainen osa sen historiaa. Kirjotain tästä ruukkialueesta varmaan seuraavaksi (vaikka talvella jo jotain taisin kirjoittaa silloinkin). 


Ahlströmien ja Gullichsenien sukuhaudat löytyvät Noormarkun hautausmaalta, läheltä vanhaa puista kappelia.
 

Noormarkussa ovat sijainneet A. Ahlströmin pääkonttori monine rakennuksineen ja myös yhtiön johtajien kodit. Yhtiön perustajan, Antti Ahlströmin pojan Walter Ahlströmin vävy Harry Gullichsen siirtyi yhtiön johtoon vuonna 1926. Puolisonsa Maire Gullichsenin kanssa he päättivät rakennuttaa Noormarkkuun myös oman kotinsa. Maire oli opiskellut taidetta ja he olivat ystävystyneet Aino ja Alvar Aallon kanssa. Vuonna 1935 hän perusti Aaltojen kanssa Artekin, jonka tarkoituksena oli yhdistää tiede, tekniikka ja taide. Ensisijaisesti Artek perustettiin Aallon huonekalujen markkinointiin ja myyntiin.

Aino ja Alvar Aalto saivat tehtäväkseen suunnitella Gullichsenin perheen kodin Noormarkun mäntymetsään, lähelle Mairen kansallisromanttistyylistä lapsuudenkotia. Rakennuksesta suunniteltiin paitsi nelilapsisen perheen koti, myös paikka Maire Gullichsenin modernismin taidekokoelmille ja toki myös edustuskoti. Villa Mairea valmistui vuonna 1939.


Suunnittelijoille tällainen kohde oli varmasti ihanteellinen, Aino ja Alvar saivat toteuttaa melko vapaasti ajatuksiaan, he tunsivat talon omistajat ja näin syntyikin tämä arkkitehtuurin helmi. Jo aikaisemmista Aalto-kohteista tuttuja elementtejä: juuttikangasta, avoimia portaikkoja, isot ikkunat, metsän jatkuminen sisätilojen pylväissä, rottinkia jne. 

Villa Mairean tiloissa toimii Maire Gullichsenin perustama Mairea-säätiö, joka järjestää talossa opastettuja kierroksia. Säätiö myös huolehtii taidekokoelmista. Opastuksista löydät tietoa täältä.  

Villa Mairea on yhä suvun käytössä, joten vierailija malttaa pysähtyä tunniksi vain aistimaan ja nauttimaan. Hyvää mieltä, hyvää oloa, erinomaisen opastuksen siivittämänä. Sitä tuolla kierroksella sai.

Kiinnostavatko sinuakin Aalto-kohteet, joihin matkailija pääsee vierailulle? Keräsin karttaan niitä paikkoja, joista nyt olen kirjoittanut blogiin. Osassa kohteissa olemme käyneet jo ennen blogia ja kaikista en joka kerta ole uutta juttua kirjoittanut. Tämän kesän suunnitelmissa on ainakin vierailut Villa Skeppetissä Tammisaaressa, Rovaniemellä, Imatralla, Sunilassa. Ehkä jo ensi kesänä pääsee bongaamaan muun Euroopan Aalto-kohteita?

Alvar Aallon jalanjäljillä -karttaan pääset tästä.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

 

Kommentit

  1. Isovanhempieni syntymäpäiväjuhlat järjestettiin tuolla muutama vuosi sitten. Osallistuimme tuollaiselle opastetulle kierrokselle ja pidimme sitä varsin mielenkiintoisena. Muutenkin oli oikein onnistunut ja kiinnostava päivä kaikin puolen!

    VastaaPoista
  2. Villa Mairea on todellinen arkkitehtuurin helmi. Muutamia vuosia sitten kävin ja mieli tekisi taas pistäytyä. Tämä on kokonaistaideteos ja klassikko, jota ajanhammas ei koskaan puraise. Aina yhtä ajaton ja tyylikäs. Meille sattui vierailuni aikana vielä äärimmäisen hyvä opas kertomaan talosta. Harmi toki ettei sisätiloissa saa kuvata mutta silmillään ahmin Villa Mairean interiööriä ja sen hienouksia. Noormarkku on muutenkin monipuolinen ja mielenkiintoinen paikka.
    Villa Skeppet on minullakin ohjelmassa tänä kesänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvä opas oli muuten meilläkin, annoinkin hänelle palautetta siitä.

      Poista

Lähetä kommentti