Pitsiä vähän eri tavalla - Iholla -näyttely Rauman taidemuseossa

Rauma tunnetaan ainakin Unescon maailmanperintökohteeksikin valitusta Vanhasta Raumasta ja pitsistä. Nämä kaksi asiaa yhdistyvät aika usein Rauman museon näyttelyissä. Usein erityisesti nyplättyyn pitsiin liittyvät näyttelyt ovat löytyneet Rauman museon Marelan talosta. Nyt tämän kesän pitsit löytyvätkin vaihteeksi läheisestä taidemuseosta. Ja pitää myöntää, että tavalliselle museovierailijalle ehkä nyt vähän mielenkiintoisemmin tai ainakin monipuolisemmin. Iholla - Lace skin -näyttely on tehty historiallisen museon ja taidemuseon yhteistyönä ja sen kuraattorina on toiminut Ivana Helsinki -vaatemerkistään tunnettu vaatesuunnittelija Paola Suhonen. Nimi, joka varmasti houkuttelee näyttelyyn muitakin, kuin heitä, jotka nyplätyn pitsin historiaa esittelevissä näyttelyissä ovat käyneet.


Näyttelyn nimi viittaa siihen, että pitsi on haluttu nostaa vitriineistä takaisin ihmisten iholle. Näkökulma, joka tekeekin näyttelystä mielenkiintoisemman. 

Kaunein huone on täytetty linnan juhlien pitseillä. Esillä on juhlapukuja, jotka on tehty joko kokonaan pitsistä tai joista löytyy pitsiä. Pidin tavasta, jolla puvuista kerrottiin. Ne piti bongata vanhoista linnan juhlien kättelyvideoista. Päätin myös jossain "omissa näyttelyissä" matkia tapaa, jolla museon peilikokoelmia oli hyödynnetty tässä näyttelyhuoneessa.


Paola Suhosen omien pitsiä sisältävien vaatteiden lisäksi näyttelyssä on esillä myös mm. raumalaisen Noora Vihervirran pitsiä sekä Sasu Kaupin suunnittelemia pitsiteemaisia vaatteita. 


Paola Suhosen suunnittelemia vaatteita.

Sasu Kaupin suunnittelemat vaatteet ovat syntyneet ajatuksesta tehdä digitaalista pitsiä. Hän teki näyttelyyn kiiltäväpintaisen pitsikuvioisen verryttelypuvun ja pelipaitoja. Nämä ovat esillä myös Paola Suhosen valokuvaamina vedoksina, joissa paidat ovat mm. koripalloilija Shawn Huffin tai jääkiekkoilija Timo Jutilan päällä. 


Taidemuseon yläkerran täyttää näyttävä Lace of  Liberty -teos. Tähän koko huoneen alueelle levittyvään pitsipukuun on käytetty jopa 200 metriä kangasta. Hienosti valaistua pukua kannattaa tutkia tarkkaan, jotta havaitsee kankaalla olevat kuviot. Ainakin itse bongasin muutamia tuttuja ihmisoikeus- ym. järjestöjen logoja tai merkkejä. 


Lähes jokaisen Rauman museon ja Rauman taidemuseon näyttelyn nähneenä voin onnitella museolaisia siitä, että ovat uskaltaneet tällä kertaa vähän jopa revitellä pitsillä!

Rauman museon ja Rauman taidemuseon yhteisnäyttely Iholla - Lace skin on esillä Rauman taidemuseossa 26.9.2021 saakka.

 Seuraa blogia myös Facebookissa.


Kommentit