Tulppaanin ja Rembrandtin syntymäkaupunki Leiden

 
Vielä yhden hollantilaisen kaupungin esittely keväiseltä matkaltamme (ja senkin jälkeen vielä jokunen kohde). Tässä kaupungissa kasvatettiin ensimmäinen hollantilainen tulppaani ja täällä myös syntyi hollantilaisen maalaustaiteen mestari Rembrandt van Rijn.
Kaupunki on siis Leiden. Leiden sijaitsee Alankomaiden länsirannikon tuntumassa, Haarlemin ja Haagin kaupunkien välillä. Monelle suomalaisellekin kaupunki on tuttu, sillä siellä sijaitsee kolme ylopistoa, joissa moni on opiskellut mm. vaihto-opiskelijana. Maan vanhin yliopisto on yksi näistä, perustettu jo 1575.
Tässäkin kaupungissa lähinnä kuljeskelimme kaduilla, istuskelimme kahviloissa ja poikkesimme avoinna olevista kirkon ovista sisälle. Tunnelmaltaan tämä kaupunki oli hyvin leppoisa, nuorekas ja historiallinen. Tunnettuja museoitakin kaupungissa olisi ollut monia, mutta me emme nyt niissä käyneet. Sen sijaan Pietarinkirkossa kävimme, josta löytyi mm. yhden tunnetun 1600-luvun hollantilaismestarin Jan Steenin hauta, joka siis asui ja kuoli kaupungissa. 
Kuten niin monet muutkin kaupungit tuossa maassa, on Leidenkin kanavakaupunki.
Leidenin keskustassa kävellessä näkee aina säännöllisin välimatkoin seinälle kirjoitettuja runoja. Tämä liittyy 1990-luvun alussa alkaneeseen kahden taiteilijan projektiin. Nykyään runoja on jo yli sata, runo on usein alkuperäiskielen lisäksi käännetty englanniksi ja hollanniksi.
Tulppaani saapui Eurooppaan Turkista, jossa sitä oli ihmetellyt mm. ranskalainen matkailija, joka kirjoitti 1550-luvulla nähneensä Konstantinopolin markkinoilla "punaisia liljoja, joissa oli suuret sipulit". Turkissa kukkaa sanottiin nimellä Dülbend eli turbaani kukan sipulin muodon mukaan. Ja tuosta sitten sana tulip, tulppaani on lähtöisin. Itävallan Turkin suurlähettiläs toi ensimmäiset tulppaanin sipulit Wieniin ja sieltä kasvitieteilijä Clusius toi ensimmäiset sipulit Hollantiin, Leideniin, jossa tulppaanit kukkivat ensimmäisen kerran hänen puutarhassaan vuonna 1594.
Clusiuksen puutarhan kohdalla Leidenissä on nyt Hollannin vanhin kasvitieteellinen puutarha, todellakin sieltä 1590-luvulta.
Avaimet ovat Leidenin symboli ja ne näkyivätkin todella monessa paikassa. Avaimet kuvaavat Pietarin taivaan portin avaimia ja ovat siis myös kaupungin vaakunassa.
Kiipesimme myös Leidenin linnakkeelle, joka on kaupungin korkein kohta. Se on aikanaan rakennettu linnakkeeksi suojaamaan kaupunkilaisia tulvilta, ei niinkään sodilta. Nyt sieltä näkee hienosti kaupungin kirkot ja talojen katot.
Taiteilija Rembrandt van Rijn syntyi vuonna 1606 Leidenissä. Taloa, jossa hän syntyi ja perhe asui, ei enää ole jäljellä. Paikalla nyt olevassa talossa on kuitenkin asiasta kertova muistokyltti. Talon edustalla on myös pieni aukio ja taiteilijaa esittävä veistos.
Leiden on juuri sopivan kokoinen kaupunki, keskusta-alueella autoilu on osittain kielletty ja parkkipaikoista on pulaa. Meillä oli varattuna keskustasta hotelli, joka lähetti heti varauksen jälkeen ohjeet, minne auto kannattaa jättää. Ja olikin muuten todella toimivat ja fiksu systeemi. Kaupunkiin tultaessa, vanhan kaupungin reunalla oli suuri paikoitusalue, josta lähti non stoppina tilataksit keskustaan minne vain halusit. Tämä kyyti oli parkkeeravalle ilmainen ja hotelliasukkaana saimme vielä parkkimaksunkin puoleen hintaan. Autolle mennessä tämä pikkubussi taas nouti meidät siihen aikaan kun vain halusimme (joko itse soittamalla tai hotellin respasta pyytämällä). 
 

Kommentit

  1. Perhesyistä päädymme useasti vierailulle Leideniin. Useassa paikassa on siellä mukavassa kaupungissa käyty mutta vielä on paikkoja käymättä, kuten kasvitieteellinen ja tuo paikka, missä Rembrandt on syntynyt. Kovin mielenkiintoinen paikka on Leidenissa myös taidemuseo. Sallinet kai linkin lisälukemistoon Leidenissa.... https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2017/01/17/leiden-pikkukaupungin-vetovoimaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä sallin :-) Lueskelin myös juttujasi ennen meidän matkaamme!

      Poista

Lähetä kommentti