Pala Italiaa Naantalin keskustassa

Olen aikaisemminkin kirjoittanut, miten pidän erityisesti erilaisista taiteilijakodeista. Siis museoista, jotka ovat olleet jonkun kulttuuripersoonan koteja. Ne kun ovat usein sisustukseltaan persoonallisia, mutta usein myös arkkitehtuuriltaan poikkeavat valtavirrasta. Samalla tietenkin käsitys itse taiteilijan taiteesta tai tuotannosta saa aivan eri sävyn, kun näkee, miten hän on elänyt ja asunut.
 
Naantalin keskustassa, keskellä vanhaa puutaloaluetta, tai itse asiassa nykyään jo myös kerrostaloaluetta, sijaitsee pieni pala Italiaa. Olemme vuosikymmeniä kaupungissa käydessämme koettaneet kurkistella aidan yli tämän talon pihalle ja miettineet, että miltäköhän se näyttää sisältä. Kyse on taidemaalari Axel Haartmanin ja hänen Hedvig-vaimonsa alkuperäiskunnossa säilynyt ateljeekoti. Talo tunnetaan nimellä Casa Haartman ja se on nyt myös avoinna yleisölle. 
Itse rakennus on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema vuonna 1925. Haartmanit asuivat talossa neljä vuosikymmentä.
Axel Haartman (1877-1969) oli taidemaalari ja museomies, jonka kiinnostus taiteeseen todellakin näkyy myös hänen kodissaan. Axel toimi myös Turun taidemuseon intendenttinä. Koti, eli Casa Haartman on täynnä erilaista taidetta. Huoneista löytää paitsi Axelin omaa taidetta niin seinissä, katossa, ovissa kuin kehyksissäkin, myös mm. Wäinö Aaltosta, Victor Westerholmia, Helene Schjerfbeckiä jne. 
 
Sisustuksessa näkyy, miten omistaja oli kiinnostunut historiasta, mm. Naantalin birgittalaisluostarin menneisyydestä. Talon yläkerrassa ovat mielestäni hienoimmat huoneet: makuuhuone, ateljee sekä kirjastohuone.
 
 
Haartmanien mielestä heidän kotinsa oli Axelin tärkein taideteos ja he halusivat, että se säilytetään alkuperäisessä muodossaan. Hedvigs Minne r.f -yhdistys ylläpiti taloa vuodesta 1970 vuoteen 2017 saakka. Kaksi vuotta sitten Casa Haartman siirtyi lahjoituksena Åbo Akademin säätiölle. 

Talo on arvokas, täynnä tavaraa ja toisaalta melko ahdas. On ymmärrettävää, ettei museoituun kotiin voida päästää kerralla liikaa asiakkaita. Joten vierailu tässä talossa vaatii vähän suunnitelmallisuutta. Itse olin vierailulla ennakkoon varatun ryhmän jäsenenä. Muuten museo on kesällä 2019 avoinna 10.8. saakka maanantaista lauantaihin 12-15 ja myös 17.-18.8. ja 24.-25.8. Kierrokselle pääsee vain oppaan johdolla, opastukset ovat tasatunnein ja yhdelle opastukselle otetaan vain 15 vierasta.

Kommentit

  1. Kiitos vinkistä!:) Meillä alkoi juuri poikaystäväni kanssa ihana yhteinen kesäloma, ja Naantali on Aulangon lisäksi toinen kotimaankohde, jossa haluaisimme tänä kesänä käydä. Tästä taiteilijakodisa en olltu kuullutkaan, mutta pistetään kyllä ehdottomasti muistiin!
    Kiitos postauksesta ja kivoja kesäpäiviä sinullekin!
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti