Mistä ne kaikki juhlaruusut tulevat?

  
Varoitus, tästä kirjoituksesta voi tulla kukkaähky. Jos keväisellä Hollannin matkalla nähtiin miljoonia tulppaaneita, niin nähtiin myös kymmeniä miljoonia muita kukkia. Luulenpa, että suurin osa tänä viikonloppunakin valmistuneille ojennetuista kukista on nimittäin kulkenut Aalsmeerin kukkahuutokaupan kautta. Siellä mekin siis kävimme ihastelemassa kukkasia ja kukkasia.
Aalsmeerissa sijaitsee siis maailman suurin kukkahuutokauppa, Flora Holland. Tätä sanoinkuvaamatonta laitosta ja sen toimintaa pääsevät myös turistit ihmettelemään. Meille vierailu oli kyllä yksi matkamme vaikuttavimmista, vietimme kukkahallissa lähes koko sallitun ajan. Kukkakauppaa käydään Aalsmeerissa joka ikinen päivä ja yleisölle se on avoinna aamuisin klo 7-11 välisen ajan. Paikalla kannattaa olla ajoissa, jotta näkee koko prosessin.
  
Edellisen päivän ja illan aikana tänne tukkuun saapuvat kukat tuottajilta ympäri maailman. Eniten kukkia tuodaan tänne Keniasta, Etiopiasta, Israelista, Belgiasta ja Saksasta. Yön aikana kukkien laatu tarkistetaan ja ne pakataan erissä kuljetuslaatikoihin ja -rullakoihin. Joka päivä tässä tukussa myydään ja käsitellään 30 miljoonaa kukkaa. Kyllä, 30 miljoonaa kukkaa joka päivä!
Hallissa työskentelee 3000 työntekijää. Yleisöä varten hallin keskelle, lähelle katonrajaa on tehty käytävät, joilta tätä touhua voi tarkkailla. Ensin siis nämä eri kukkalajien rullakot kulkevat kiskoja pitkin eri kokoamisasemille. Millään ei malttanut jatkaa matkaa, kun oli pakko nähdä kaikki auringonkukat, ruusut, pionit, neilikat, hortensiat, gerberat...
 
 
Koko homman ideahan on kukkien myynti. Kukat huutokaupataan omalla "hollantilaisella tavalla", kaupankäynti alkaa päivittäin aamukuudelta. Meklari ehdottaa hintaa ja ostajat tietenkin koittavat saada ostettua kukkaerät aina mahdollisimman halvalla. Nykyään huutokauppaa käydään myös sähköisesti mistä vaan, joten ostajien ei enää tarvitse välttämättä tulla paikan päälle. Meidän käydessämme huutokauppasalissa oli joitakin kymmeniä ostajia.  Joka päivä kukkia myydään lähes 9 miljoonan euron arvosta. Myymättä jääneet kukat tuhotaan, alihintaisena niitä ei anneta mihinkään mennä.
 
Kauppojen jälkeen kukat lähtevät ostajan rullakoihin. Ja se se vasta vilinää olikin! Sadat vetotrukit liikkuvat yli 200 jalkapallokentän suuruisessa hallissa vieden yksittäisiä kukkalaatikoita juuri sen oikean ostajan rullakkoon. Tätä oli kyllä niin mielenkiintoista seurata, varsinaista logistiikan riemuvoittoa! Eikä yhtään kolaria näkynyt.
Ja aikanaan sitten nämä rullakot lähtevät lastattavaksi niihin kymmeniin ja satoihin kukkarekkoihin, jotka vievät kukat saman vuorokauden aikana ainakin suureen osaan Eurooppaa. Tuskin ihan siinä ajassa kyllä Suomeen. Suurimmat vientimaat näille kukille ovat Saksa, Britannia, Ranska, Italia ja Belgia.
 
Meidän vähän oudolle mielelle tämä paikka oli kyllä todella mielenkiintoinen tutustumispaikka.
Oheisessa videossa voit vielä ihmetellä paitsi kukkapaljoutta myös tuota taidokasta logistiikkaa. Jos kiinnostuit vierailemaan kukkahuutokaupasta, löydät lisätietoa täältä.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen postaus! Enpä ole tullut ajatelleeksi miten isot kukkamarkkinat siellä on. Sääli niitä tuhottuja kukkia mitkä eivät tule myydyksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, toisaalta ymmärtää, että alennusmyynti polkisi hintoja.

      Poista
  2. Vau, mitä kukkaloistoa! Itse en ole päässyt kuin kurkkaamaan Hollannista Suomeen tulleen kukkarekan uumeniin. Aika monta horsmaa sielläkin ��.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti. Senkin opin tuolla, että kukkarekkojen ihannelämpötila on +4 astetta.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen paikka! Me olemme Ecuadorissa käyneet ruusutilalla ja opimme, että sieltäkin asti niitä lennätetään paljon Eurooppaan. Keniassa asuva ystäväni taas on tuskaillut sen kanssa, että läheiseltä ruusutarhalta on vaikea ostaa vaan kohtuullisia määriä ruusuja, kun lähinnä myyvät vientiin tuhansien erissä.

    VastaaPoista
  4. Kukkahuutokauppa! Kukkahullu ihastelee värejä... Vaikka jotenkin epäekologistahan se on, mutta niin ihania.

    VastaaPoista
  5. Tää oli mielenkiintoinen postaus! Kiinnostuin itse Hollannin kukista pari vuotta sitten omia häitä järjestäessä, kun floristi kertoi juurikin tästä mielenkiintoisesta huutokaupasta ja siitä, miten lähes kaikki kukat heillä ovat Hollannista tuotuja. Haluaisin ehdottomasti käydä tuolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Itse asiassa itsekin olin ensimmäistä kertaa haaveillut tästä vierailusta jo 1980-luvulla!

      Poista

Lähetä kommentti