Viehättävä ulkoilmamuseo Julita gård

 
Ruotsalaiset osaavat tehdä ja ylläpitää ulkoilmamuseoita. Keskellä kauneinta Södermanlandin maaseutua sijaitsee aivan ihana museoalue Julita gård. Se on osa Nordiska museetin organisaatiota.
1100-luvulta lähtien Julitan tilan paikalla toimi sisterssiläisten luostari, joka reformaation johdosta 1520-luvulla siirtyi kruunulle. Ja kruunu taas siirsi sen 1600-luvulla "velkojen maksuna" itävaltalaisomistukseen.  1870-luvulla Julitan tilan osti tupakkatehtailija Johan Bäckström. Julitan tilan peri myöhemmin hänen poikansa Arthur Bäckström (1861–1941).
Arthur Bäckström oli kiinnostunut kulttuurista ja taiteesta, samoin kuin erilaisista kansatieteellisistä esineistä. Hän oli Nordiska museetin ja Skansenin "isän" Artur Hazeliuksen ystävä. Hazeliuksen vaikutuksesta myös Arthur Bäckström ryhtyi keräämään tilalleen vanhoja rakennuksia, kokoamaan omaa "Julita skansia". Arthur ei koskaan avioitunut ja hän testamenttasi tilan ja luomansa museoalueen Nordiska museetille.
Nyt alueella toimii tosiaan museo. Aluelipun ostamalla voi kierrellä alueen rakennuksissa, tutustua mm. alkuperäiseen tilan meijeriin tai paloasemaan. Tutustua maatalousmuseoon, käydä kirkossa, ajella hevoskärryillä, vierailla Viirun ja Pesosen talossa jne.
 
Mielenkiintoisin oli kuitenkin itse päärakennus. Rakennus on valmistunut 1760, mutta sen sisustus on pääasiassa Bäckströmin ajalta. Sinne pääsee kiertämään päivittäin järjestettyjen opastusten aikana. Me osuimme englanninkielisen opastuksen aikaan, joka kesti noin tunnin. Todella mukava opas kertoi koko Julitan ja Bäckströmin tarinan.
 
Bäckströmin kodissa oli tavarat jätetty paikoilleen. Makuuhuoneessa olivat sängyn päädyssä äidin ja isän muotokuvat sekä lukuisia koiramuotokuvia (hänellä oli tilalla oma hautausmaa kymmenille lemmikkikoirilleen). Kirjastossa sähkölamput ja hyllyt täynnä kirjoja. Keittiössä hieno ruokahissi ja tilalle teetettyjä upeita posliiniastioita. Ympäri taloa oli uskomattoman taidokkaasti tehtyjä intarsiakoristeltuja puuhuonekaluja. Niitä Bäckströmille oli päivätyönä valmistanut puuseppä Henning Forsman.
 
 
Oli todella viehättävä rakennus, sisustus sekä opastus. Melkein yksi kesäajelumme kohokohtia.
Alueella on myös kaunis puutarha, kasvihuoneet ja kasvihuoneen myymälässä olisi ollut ainakin sata erilaista pelargonialajiketta!
Julitan maatilan ja museon löytää Katrineholmin kunnasta, suunnilleen Örebron ja Eskilstunan puolivälistä.


Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät missä nyt mennään.

Kommentit