Köpingin automuseo Ruotsissa

Aivan Mälaren-järven läntisimmässä nurkassa sijaitsee pieni Köpingin kaupunki. Tai siis ei kai nämä Ruotsin kunnat enää mitään kaupunkeja ole, kunnan keskustaajama siis virallisesti. Köping sijaitsee Örebron ja Västeråsin puolivälissä. Me poikkesimme kesäajelullamme sinne pienelle museopysähdykselle.
Köping on myös Ruotsin vanhimpia kaupunkeja. Sen vaakunassa on kuvattuna sinetti vuodelta 1349. Ja kunnon vanhan kaupungin tapaan, sinetti löytyi kaivonkannesta. 
 
Museo, jossa kävimme oli Bil- och teknikhistoriska samlingarna i Köping (voisivat ehkä keksiä jonkin vähän nasevamman nimen). Museo sijaitsee komeassa entissä tehdasrakennuksessa. Rakennuksessa on toiminut KMW, eli Köpings Mekaniska Verkstad. Vuonna 1856 perustettu konepaja, joka 1920-luvulta lähtien alkoi valmistaa Volvolle vaihdelaatikoita. 
Kysyin kuskilta, että mitä hän haluaisi kommentoida tästä museosta. Totesi, että museo oli mielenkiintoinen juuri tämän rakennuksen ja sen historian johdosta, kalusto oli monipuolista ja esillepano mielenkiintoinen. Lisäksi kuulemma museon kiersi nopeasti. Niin, mitäs minä sitten noihin enää lisäämään. Paitsi että siisti vessa.
 
  
  
  
Jos nyt vielä jotain kuitenkin. Museon kokoelmat perustuvat pitkälti parin alan keräilijän, Bertil Lindbladin ja Curt Borgenstamin kokoelmiin. Tavallisten Mersujen ja Cadillacien lisäksi (no, eivät ehkä ihan tavallisimpia malleja nekään), esillä oli myös sellaisia merkkejä kuin Bugatti, Voisin ja Panhard-Levassor. 
 
Näyttely ei koostunut pelkästään autoista, vaan esillä oli myös veneitä, moottoripyöriä, kylttejä, huoltoasematavaraa ja autokorjaamoesineistöä. 

Jos ohi kuljette ja hiukankaan teollisuus- tai autohistoriasta olette kiinnostuneet, niin kannattaa poiketa.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä mennään.

Kommentit