Harvoin tarjolla - käynti Woikosken automuseossa


Kuva on lainattu automuseon omilta nettisivuilta täältä

Seuraavaan kohteeseen piti sitten jo vähän pitää kiirettä. Mäntyharjun Nurmaalla sijaitsee nimittäin yksityinen automuseo, jonka aukioloajat eivät ole kovinkaan laajat. Katselimme tuon kuskin kanssa jo vuosi sitten tätä kohdetta, mutta silloin se olisi ollut avoinna vain muutamana päivänä kesässä. Tänä kesänä se on kuitenkin säännöllisesti avoinna, kesäkuun lopusta elokuun ensimmäiselle viikolle päivittäin klo 12 -15. Ehdimme juuri viimeiseen opastukseen, joka alkoi klo 14.00. Automuseo on yksityinen ja hintakin on hieman korkea, 16€, johon tosin sisältyi myös pullakahvit.
Museo avautui pari vuotta sitten ja siellä esitellään Woikoski Oy:n omistajasuvulle kuuluneita autoja. Juuri se teki museosta aika mielenkiintoisen. Autojen kautta selvisi myös kaasuyhtiö Woikosken ja sen omistajien historia, joka sekin oli mielenkiintoinen ja heijastaa aika hyvin myös suomalaista teollisuushistoriaa. Yrityksen omistajat ovat olleet kiinnostuneita myös kilpa-autoilusta, joten kokoelmista löytyi useampikin kilpa-auto, mm. Keke Rosbergin ensimmäinen Formula Vee 1970-luvun alusta. Kaasuyhtiöstä kun on kyse, on museossa esillä myös Suomen ainoa vetyauto, vuoden 1927 Packard.
 
Museossa on esillä viitisenkymmentä autoa ja omistajan, Woikosken omistaja Clas Palmbergin ohjeiden mukaan, museoon kelpuutetaan ainoastaan ajokuntoisia menopelejä.
Automuseo sijaitsee vanhalla maatilalla, jonka yritys hankki 1930-luvulla omistukseensa. Maatilalla on kasvatettu karjaa, lampaita ja nutrioita. Nykyään automuseo on vain yksi maatilan kohteista, alueella tarjotaan erilaisia koulutus-, tyky-, ja majoituspalveluita.
Jokunen kilometri Kouvolan suuntaan sijaitsevat itse Woikosken tehtaat. Siellä olisi ollut tehdasmuseo, mutta myös se sulkeutui jo klo 15, joten meidän aikatauluumme se ei tällä kertaa mahtunut.

Automuseossa kiellettiin tehokkaasti valokuvaus, joten joudutte tyytymään kahvionäkymään sekä postikorttihyllyn tarjontaan. Lisäkuvia automuseosta löytyy yrityksen sivuilta.

Seuraa blogiani myös Facebookissa, niin tiedät, missä mennään.

Kommentit