BONK EXPO 2016 Helsingin Virka-galleriassa

Helsingin kauppatorin laidalla sijaitsevassa Virka-galleriassa on kesän ajan esillä Bonk-näyttely. Itse tutustuin Bonk-taiteeseen ensimmäisen kerran jo Porin taidemuseon näyttelyssä kesällä 1993. Tuolloinhan tämä kuvitteellinen Bonk-yhtiö vietti 100-vuotisjuhlaansa, jonka johdosta näyttely oli koottu. Seuraavana vuonna Bonk-näyttely täytti Helsingin pakkahuoneen ja seuraavana kesänä olinkin jo Uudessakaupungissa avautuneessa pysyvässä Bonk-keskuksessa töissä. Bonk-koneiden ja yhtiön vaiheet ja tarinat taitavat parin vuosikymmenenkin jälkeen vielä tulla jostain selkäytimestä. Sen verran niitä tuli aikanaan kerrottua asiakkaille.
Samat tarinat taitavat vieläkin tepsiä. Kiersin Virka-gallerian näyttelyä vanhemman ulkomaalaisen herran rinnalla. Hän ei saanut missään vaiheessa hihitystään loppumaan. Toisaalta vanhemmat rouvat ottivat toisistaan valokuvia anjovisten ruokintakärryjen vieressä ja pohtivat pitkään, että oliko kumpikaan heistä koskaan nähnyt elävää jättiläisanjovista. Bonkin tarina ja sen aitous siis tehoaa vieläkin. 
Bonk Business Inc tai O.y. Bonk A.b. on ihan oikeasti kuvataiteilija Alvar Gullichsenin ideasta kehitetty kuvitteellinen yhtiö, jolla on varsin monipuolinen ja -vaiheinen historia. Tähän taideteoskokonaisuuteen kuuluvat niin nämä tarinat kuin valokuvat, lehtileikkeet kuin tehtaan valmistamat koneetkin. Oikeasti nämä kauniit koneromantiikkaa henkivät laitteet valmistuvat uusikaupunkilaisen Henrik Helpiön pajalla. Siitä siis yhteys kotikaupunkiini. Ja vielä kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin meillä toimii täällä pysyvä Bonk-näyttely.

Yhtiön omien tietojen mukaan Bonk Business Inc. on multiglobaalinen teollisuusjätti, joka työllistää nykyään 13 000 ihmistä 52 maassa. Se on maailmanjohtaja täysin toimintavapaiden koneiden valmistuksessa, kosmisen terapian sovellutuksissa, kulutustuotteiden jälleenpakkauksessa, disinformaatiojärjestelmissä (Advanced Disinformation Systems -ADS) sekä LBH-teknologiassa (Localised Black Hole, paikallistetut mustat aukot). Kaikki sai aikanaan alkunsa kuitenkin niistä jättiläisanjoviksista.

Virka-galleria on Helsingin kaupungin näyttelytila, sinne on vapaa sisäänpääsy (ja siellä on hyvät vessat). Näyttely Bonk Expo 2016 on esillä 11.9.2016 saakka ja aukioloajatkin ovat kohtuulliset - arkisin kello 9–19 ja viikonloppuisin kello 10–16. Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt mennään.


Kommentit

  1. Mielikuvitus on lähtenyt hyvin lentoon koneiden rakentelussa. K saattaisi hyvinkin tykätä näistä koneihmeistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä on jotenkin aika vaikeaa olla pitämättä.

      Poista

Lähetä kommentti