Milavidan NottbeckitTampereella, Tallipihan ja Kekkosentien väliin jäävällä mäellä sijaitsee Milavida – tai Näsinlinna, Finlaysonin entiselle johtajalle rakennettu palatsi. Palatsiin on tänä kesänä avautunut museo Milavida, jossa on esillä näyttely talon ja sen omistajaperhe Nottbeckien historiasta. Toisena näyttelynä on esillä firenzeläisen kenkäsuunnittelija Salvatore Ferragamon luomuksia. Rakennus, jossa tosin on toiminut museo jo aikaisemminkin, on nyt kunnostettu juhlavaksi museo- ja ravintolatilaksi.
Talon historiasta kertova näyttely Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit valottaa Finlaysonin puuvillatehtaan johtajana 1860-90 –luvuilla toimineen Wilhelm von Nottbeckin perheen vaiheita. Nuori Wilhelm Nottbeck tuli Tampereelle isänsä liikekumppaneineen ostaman puuvillatehtaan johtajaksi. Tehdas laajenikin ja melko pian se työllisti jo puolentuhatta tamperelaista. Hän avioitui kreivitär Constance Marie Elise von Mengden kanssa ja heille syntyi seitsemän poikaa. Perhe ja suku toi Tampereelle häivähdyksen suuresta maailmasta tapoineen ja muotineen. 
Yksi perheen pojista, Peter Nottbeck rakennutti Milavida-palatsin vuonna 1899. Peterillä ja vaimollaan Olgalla oli kolme lasta ja kun vaimo Olga oli synnyttämässä neljättä lasta, menehtyi hän synnytykseen. Perheen epäonni jatkui ja isä Peter kuoli vuoden kuluttua tästä umipsuolentulehdukseen. Uuden palatsin, Milavidan omistajiksi tulivat perheen neljä orvoksi jäänyttä lasta. He asuivat hoitajineen muutaman vuoden palatsissa. 
 
Tampereen kaupunki osti rakennuksen jo vuonna 1905 ja vuosina 1908–1998 rakennuksessa toimi Hämeen museo. 
Näyttelyvieras voi Milavidassa kiertäessään käyttää ilmaista audio-opastetta. Miehen mielestä opastus oli hyvä ja se toimi. Minä tykkään kiertää ”korvat avoimena”. Vierailessamme museossa kesäisenä lauantaina, oli asiakkaita paljon ja moni halusi kuulokkeet päässään vielä keskustella seuralaistensa kanssa. Muutenkin ahtaissa huoneissa kakofonia oli siis taattu. Näyttelytiloissa oli esineiden taustatietojen tutkimista varten kosketusnäyttöjä, tosin ahtaissa tiloissa niihin piti aika kauan ”jonottaa”. Uudessa museonäyttelyssä kaikki kuitenkin näytti raikkaalta ja toimivalta. Tekniikkaa taisi olla enemmänkin käytettävissä, mutta tässä väkipaljoudessa sitä ei juurikaan pystynyt hyödyntämään.
Erityishuomio pitää kyllä antaa näyttelynukeista. Ne kun ovat usein aika ongelmallisia. Näyttelyhuoneet oli tehty esittämään palatsin huoneita ja niissä toimivia perheenjäseniä. Nuket oli valmistettu siten, että ne ihan oikeasti näyttivät esikuviltaan. Esimerkiksi perheen lapsia esittävistä valokuvista saattoi huomata, että lastenhuoneessa olevat nuket näyttivät melko hyvin perheen aidoilta lapsilta.
Kerrankin suomalaisessa museossa on myös talon henkeen sopiva wc!

Kommentit

  1. Voi mikä ihana, ihana, ihana! Suuri plussa ei-pelottavista nukeista. Muutenkin näyttää siltä että kokonaisuuteen on panostettu. Tänne on päästävä! Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
  2. Pääsin vihdoin ja viimein kokemaan paikan, upeahan se oli. Ja hei, nuo vessathan oli tosiaan kokemus jo itsessään ! ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti