Atomiajan muistomerkki - Atomium Brysselissä

Kuskilla on ollut lapsuudesta lähtien kaksi haavetta. Pysäköidä oma auto Pariisin Eiffel-tornin ja Brysselin Atomiumin alapuolelle. Häämatkallamme vuonna 1994 päätimme poiketa avolava-autollamme sen verran Pariisiin, että ensimmäinen haaveista toteutui. Nyt oli sitten mahdollista toteuttaa tämä toinen haave, sen verran lähellä Atomiumia yövyimme Brysselissä.

Atomium on oman aikansa hieno kuvastin. Brysselissä pidettiin vuonna 1958 maailmannäyttely, johon kotimaa Belgia rakensi tämän raudan kiderakenteen "suuruusmallin". Kyseessä on arkkitehti André Waterkeyn suunnittelema kiteen 165-miljardikertainen suurennos. Monumentti koostuu kaikkiaan yhdeksästä halkaisijaltaan 18-metrisestä teräspallosta, joita yhdistävät putket. Korkein pallo kohoaa 102 metrin korkeuteen. Tarkoitus oli, että tämä rakennelma puretaan maailmannäyttelyn jälkeen, mutta niin vaan kävi, että Atomium on yhä pystyssä ja suosittu turistikohde.
Lipunmyynnissä ei ollut aamulla vielä jonoa, joten päätimme sitten käydä myös monumentissa sisällä. Ylimpään palloon mentiin hissillä ja sieltä oli sitten hyvät näkymät ympäri Brysseliä. Hissillä takaisin alas ja liukuportaita ja tavallisia portaita pitkin pääsi vielä viiteen muuhun palloon. Niissä esiteltiin mm. maailmannäyttelyalueen historiaa.

Atomiumin vieressä on toinenkin turistikohde, Mini-Eurooppa, jonka kohteita oli hauska tunnistaa sadan metrin korkeudestakin. Me jatkoimme kuitenkin matkaamme välillä ruuhkaisillakin belgialaisilla moottoriteillä kohti seuraavia paikkoja.

Uusimmat blogipäivitykset löydät aina myös Facebookista. Liity seuraajaksi!

Kommentit

 1. Onnittelut Kuskille! :)
  Tosi hieno asia, että nämä kaksi haavetta on toteutunut. Se on hieno tunne, kun pitkäaikainen haave toteutuu.
  Minä haaveilin jo lapsena asumisesta ulkomailla. Tuo toteutuminen tuntuu suurelta ihmeeltä ja erittäin mukavalta asialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveita pitää aina olla, vähän vakavampia ja sitten taas näitä vähän hassumpia :-)

   Poista
 2. Onpa upea! Tosin tuonne ylös en toista puoliskoani todennäköisesti saisi, mutta ystäväpariskuntamme taitaisi olla ihan fiiliksissä, toinen kun työskentelee fysiikan ja toinen kemian maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli kyllä jotain hienoa. Taas jos ajattelee sitä sen oman rakennusaikansa suhteen.

   Poista
 3. Olen joskus ostanut pienille oppilaille keskittymisleluksi töihin sellaisen magneettijutun, jossa on magneettipuikkoja ja rautakuulia. Niitä yhdistellen saa erilaisia kuvioita ja malleja. Tuli heti se mieleen tuosta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti