Trosan kautta Tullgarnin linnaan - Ruotsi-roadtripin kesän 2023 viimeinen kirjoitus (18)

Kesän 2023 Ruotsi-roadtrip lähestyi loppuaan, niin loppuu myös niistä raportointi. Kun tarkoitus on jatkaa kotiin Tukholmasta Turkuun iltalaivalla, on tapanani suunnitella viimeiseksi päiväksi ohjelmaa suhteellisen lähellä Tukholmaa. Antaa tarvittaessa pelivaraa, jos suunnitelmiin tulee muutoksia tai esimerkiksi liikenteessä on viivästyksiä. Kesäaikana kun autopaikat laivalla ovat usein täynnä, joten paluumatkan aikataulusta haluaa pitää senkin johdosta kiinni.

Kesällä 2022 poikkesimme pieneen Trosan rannikkokaupunkiin ja ihastuimme. Tänä vuonna kävimme jo keväällä aamupalalla Trosan kaupunginhotellissa ja jälleen poikkesimme Trosaan. Paitsi pienet paseeraukset joen rannalla, löysimme hieman Trosan keskustan ulkopuolelta aivan mielettömän kesäkahvilan arkkitehtuurialueen keskellä olevalta niityltä!

Sekin vinkki pitää vielä mainita kaikille ABBA-faneille, että Benny Andersonilla on kesäasunto Trosan lähellä ja kuten eräässä ruotsalaisessa juorulehdessä mainittiin "voit bongata Bennyn kesäaikana paikallisista kahviloista". No, suosittelin Trosaa kahvipaikaksi sisarelleni, joka miehensä kanssa poikkesikin meitä edellisenä päivänä kahvilla yhdessä keskustan leipomokahviloista. Ja kyllä, sieltä se Benny kävi samaan aikaan Porschellaan hakemassa tuoretta leipää! 


Emilin mäki (Emils backe) on erikoinen paikka Trosan ulkopuolella. Alueelle on rakennettu useita moderneja tolppien päällä olevia eri kokoisia asuintaloja. Pihat ovat melko luonnonmukaisia ja keskellä tätä aluetta on niitty, jossa tunnelma on kuin 1960-luvun Ranskassa. Niityllä on vaaleanvihreä vanhan sirkusvaunun näköinen myyntirakennus, vieressä rättisitikka, chansonit soivat kaiuttimista ja myyntivaunussa myydään taivaallisen suussasulavaa omenatorttua. Kahvila on Cafe Tarte Tatin ja tunnelma todellakin on erilainen kuin muissa, sinänsä idyllisissä ruotsalaiskahviloissa. Kahvila on avoinna vain kesäisin, mutta jotenkin tuntuu, että tännekin pitää palata vielä myöhemmin. Kahvilan kohdalta olisi voinut lähteä kävelemään tälle "tolppatalojen" asuinalueelle arkkitehtuurikartan avulla.

Jatkoimme matkaa Trosasta kohti läheistä Tullgarnin linnaa, mutta tien viereltä löytyi vielä aivan ihana puutarhakauppa, Nora Trädgård, joka oli kuin nähtävyys sekin.


Tullgarnin linna

Tullgarnin linna lähellä Trosaa, noin tunnin ajomatkan päässä etelän suuntaan Tukholmasta, on yksi Ruotsin kuninkaallisista linnoista. Nykyinen palatsirakennus valmistui 1720-luvulla ja rakennusta käytettiin kuninkaallisten kesäpalatsina vuodesta 1772 aina vuoteen 1950 saakka. Kustaa III nuorempi veli herttua Fredrik modernisoi palatsin uusklassiseen tyyliin aikansa parhaimpien arkkitehtien, taiteilijoiden ja suunnittelijoiden avulla. 


Kruununprinssi Kustaa V otti Tullgarnin kesälinnakseen vuonna 1881 ja yhdessä puolisonsa Viktorian kanssa toteutti linnassa laajoja uudistuksia. Palatsista tehtiin perheen silloin moderni kesäasunto. Linna on yhä kuninkaallisen linnan statuksella ja tiettävästi nykyisen kuninkaallisen perheen jäsenetkin aika ajoin vierailevat linnassa. Opas kertoi, että ainakin kuningas käy välillä metsästysretkillä linnan ympäristössä ja prinssi Carl Filipin ylioppilasjuhlat oli vietetty linnassa.



Linnaan pääsee vierailulle ainoastaan oppaan kanssa. Lippu kannattaa ostaa jo ennakolta. Me emme ostaneet ja olikin jotenkin yllättävän hankalaa löytää mistään tietoa lippujen hankinnasta. No pääsimme kuitenkin ruotsinkieliselle kierrokselle linnan sisätiloihin. Jälkikäteen oli sitten googletettava vähän näitä kuninkaallisen perheen jäsenten historiaa, selvästi vierailijoiden oletettiin muistavan ja tuntevan, keitä mm. Kustaa V ja Viktoria sitten oikein olivat. Opastetulla kierroksella on aina kova kiire, joten huoneiden yksityiskohtiin ja niiden tutkimiseen olisi ehkä toivonut lisää aikaa.


Tämä oli kesän 2023 viimeinen postaus - ainakin Ruotsi-roadtripiltä. Toivottavasti kukaan kirjoituksia lukenut ei ole enää sitä mieltä, ettei siellä Ruotsissa mitään katsottavaa ole. Muistathan, että blogissa kirjoitetut postaukset on sijoitettu myös Google-kartalle, jota kautta postaukset saa myös auki. Ruotsissakin on jo aika monta oranssia täppää.



Edellisessä kirjoituksessa yövyttiin Gamla Linköpingin museoalueella.

Blogia kannattaa seurata myös Facebookissa.


Kommentit

  1. Upeita kohteita. Itselläni resonoi eniten tuo Emils Backe! Ehkä ne chansonit luo vielä enemmän tunnelmaa. Vaaleanpunainen huone linnassa oli myös ihanan utuinen väritykseltään. Siellä voisi juoda iltapäiväkaffet, juoruilla skandaaleista ja syödä macaroneja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsista löytyy kyllä ihan Tukholman läheltäkin näitä upeita kohteita.

      Poista
  2. Kyllähän siellä Ruotsissa tosiaan paljon nähtävää on, ja ylipäätään todella mukava roadtrip. Erityisen kiinnostavaa itselleni Ruotisista matkakohteena tekee se, että monet kohteet ovat itselleni ihan tunnetuimpien paikkojen ulkopuolella uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän vähän Ruotsin matkailuorganisaatiot markkinoivat suomalaisille maataan. Toki siis nämä Tukholmat, Kolmordenit jne. Mutta miten helppo ja hieno esim. automatkailumaa Ruotsi on ja miten hienoa historiaa ja nähtävää! Ei meille maa tullut vieläkään valmiiksi.

      Poista
  3. Tuo reissunne vaikuttaa kivalta. Paljon hienoja paikkoja. Ruotsin historiakin kiinnostaa. Se kun vaikuttaa Suomeen paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi iso asia on juuri tuo, että historia on pääasiassa myös meidän historiaa.

      Poista
  4. Hei, olipa kiva tämäkin postaus. Kyllä Ruotsikin on matkailijan aarreaitta. Tosi symppis tuo Tarte Tatin sekä tuo kuninkaallinen kesälinna.
    Koska olen tälläinen huoli-Liisa niin vähän mietityttää miten turvallinen matkailumaa Ruotsi on? Miten olet kokenut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ole kyllä koskaan tullut mieleen, etteikö Ruotsissa olisi turvallista matkustaa. Juu, viime aikojen uutiset toki tiedossa, mutta ei nämä meidän matkat juurikaan jengien alueille ole osuneet. Ollaan tosiaan 2-3 reissua vuodessa tehty eri puolille Ruotsia viimeisen vuosikymmenen aikana reissuja, eikä koskaan mitään, mikä olisi mietityttänyt. Ihan siinä, missä kotimaassakin matkaillaan.

      Poista
  5. Kiitos näistä perusteellisista ja hyvistä vinkeistä. Lueskelin näitä ja melkein jo suunnittelimme pitkästä aikaa ajavamme Ruotsin kautta Eurooppaan, mutta sitten tulikin yhtäkkiä korona, joka vaikutti aikatauluihin niin, että piti jälleen kerran hankkia laivaliput Travemündeen, että saa sieltä aloittaa levätyn matkan rauhassa Saksan pikkuteille. Kyllä me vielä joskus käytämme aikaa Ruotsinkin ajamiseen. Aila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, vaikka ovathan ne Saksankin pikkutiet kivoja,

      Poista
  6. Viestisi oli ilo lukea. Kiitos, että jaoit viisautesi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti