Lund, yksi Ruotsin vanhimmista kaupungeista (11)

Tämän roadtripin eräänlainen välietappi oli Lundin kaupunki. Tämä oli parin viikon matkan ainoa kaupunki, jossa vietimme kaksi yötä eli yhden kokonaisen päivän. Täältä jatkoimme matkaa myös taas kohti pohjoista. Lund olikin ihan viehättävä kaupunki. Keskusta tuntui pienemmältä kuin se olikaan, se oli helposti hallittava, oli kävelykatuja, puistoja, vanhoja rakennuksia, suihkulähteitä ja paljon kukkia.


Lund on yksi Ruotsin vanhimpia kaupunkeja, perustettu jo 990, tosin tuolloin se kuului vielä Tanskalle. Kaupunki oli keskiaikana jo merkittävä kaupunki. Sinne perustettiin piispanistuin 1020 ja arkkipiispanistuin 1103. Kaupunki oli pitkään Pohjolan merkittävin katolinen kirkollinen keskus ja kaupunkiin rakennetusta tuomiokirkosta tulikin suosittu pyhiinvaelluskohde. 

Lundin tuomiokirkko on Pohjoismaiden suurin romaaninen kirkko. Kirkko on 86 metriä pitkä, 37 metriä leveä ja sen länsipäädyn kaksi tonria nousevat 55 metrin korkeuteen. Kirkon alla oleva krypta vietti tänä vuonna 900-vuotisjuhlaa, eli sen valmistumisvuodeksi on merkitty 1123. Kirkon rakentaminen oli aloitettu 1080 ja lopullisesti se valmistui 1200-luvulla.



Kirkosta löytyy monenlaista katsottavaa, vanhassa kryptassa kannattaa käydä, kirkosta löytyy useammatkin urut, joista yhdet ovat Ruotsin suurimmat. Tuomiokirkossa on myös 1400-luvulta peräisin oleva astronominen kello, jota esitellään ainakin kesäaikana päivittäin turisteille. Kellosta selviää ajan lisäksi myös vaikka kuun ja auringon liikkeet. 

Kaupungin merkitys kohosi jälleen 1600-luvulta alkaen, kun Lundiin perustettiin yliopisto 1660-luvulla. Se, että kaupunki on yliopistokaupunki, näkyy paitsi nuorten määrässä katukuvassa, myös vaikka siinä, että vanhat, osin jo 1600-luvulta peräisin olevat yliopistorakennukset hallitsevat kaupungin keskustan rakennuskantaa. Myös yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.


Lundin yliopisto on pitänyt jonkinlaista puutarhaa jo 1690 lähtien, nykyisellä paikalla puutarha on sijainnut jo yli 150 vuotta. Nykyään kaupunkilaisten suosimassa puutarhassa on yli 7000 eri lajia. Puutarhassa on myös kasvihuoneita, ne tosin vain lyhyen ajan päivässä avoinna.

Lundin keskustassa, aivan katedraalin lähellä, on kahden korttelin laajuudelta historiaa. Kulturen on Ruotsin toisiksi vanhin ulkomuseoalue, joka on perustettu jo vuonna 1892. 



Alueella kolmisenkymmentä eri-ikäistä taloa, joissa esitellään laajasti ruotsalaista elämää keskiajalta 1930-luvulle. Osassa rakennuksista on erikoisnäyttelyitä ja alueella järjestetään myös monenlaista ohjelmaa ja opastuksia.




Edellisessä postauksessa ajeltiin mm. palmujen Trelleborgissa. Ja seuraavassa poiketaan Bosjöklosterissa.

Seuraa myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Lundin tuomiokirkko näyttää todella hienolta! Tuota astronomista kelloa olisi mukava päästä tutkiskelemaan, vaikuttava kapistus, ja jo 1400-luvulta. Aika usein oman kokemukseni mukaan on niin, että se että kaupungissao on yliopisto, tarkoittaa myös sitä, että kaupunki on kiinnostava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yliopistot luovat kyllä oman leimansa kaupunkeihin. Opiskelijoilla on myös suuri vaikutus. Ja vielä näin vanha yliopisto.

      Poista
  2. Kivoja kuvia nykyisestä kotikaupungistani :) Mun työpaikka on tuosta kirjastorakennuksesta (kuva murattien peittämästä julkisivusta) noin 20 metriä oikealle. Tuomiokirkon torneille tehtiin viime talvena kattoremonttia, ja koska korkealla katolla työskentely ei ollut optimaalista, koko katto-osa leikattiin irti ja nostettiin kirkon viereen nököttämään.remontin jälkeen torninkappale nostettiin nosturilla taas paikoilleen - todellinen kansantapahtuma, kun seistiin ihmettelemässä, miten ilmassa killuva torninkappale saadaan osumaan oikealle paikalleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin jostain somesta aikanaan tuon tornien paikalleen laiton, eika erikoinen tapahtuma. Kirjastoon olisi ollut hienoa päästä sisälle, olimme klo 16.00 eli juuri sen mennessä kiinni.

      Poista

Lähetä kommentti