Karlskrona - yksi Ruotsin Unesco-kaupungeista (5)
Aivan Ruotsin kaakkoiskulmassa, rannikolla, sijaitsee Karlskronan kaupunki. Kaupunki on yksi Ruotsin maailmanperintökohteista, se sai Unescon maailmanperintöstatuksen vuonna 1998. Kaupungissa juhlitaankin tämän tapahtuman 25-vuotisjuhlaa kokonaisen viikon ajan lokakuussa. Tämä osa maata oli osa Tanskaa aina vuoteen 1658 saakka ja kaupunki perustettiin sen jälkeen vuonna 1680. Perustamisen syynä oli nimenomaan se, että kaupungista tuli Ruotsin laivaston tukikohta.
Syynä maailmanperintöstatukseen onkin ollut se, että kaupunki on hyvin säilynyt tuon ajan merikaupunki erilaisine puolineen: laivastotukikohta monine rakennuksineen, satama, telakka, kauppakaupunki, työläiskaupunginosat sekä kaupunkia mereltä suojelevat rakennukset. Kaupunki on sijoittunut usealle saarelle, keskeinen julkinen alue on suunniteltu ruutukaavaan. Kaupunki ei ole tuhoutunut sodissa ja vanha laivastotukikohta on vielä yli 300 vuoden jälkeenkin laivastosatamana ja -telakkana, siksi myös yleisöltä suljettuna.
Nicodemus Tessin nuoremman suunnittelema, 1744 valmistunut Fredrikin kirkko hallitsee Stortorgetia. Tosin samalla aukiolla on myös muitakin kirkkoja. |
Amiraliteetin kellotorni rakennettiin alkuaan jo 1600-luvulla kertomaan laivastotelakan työntekijöille aikaa. |
Kaupungin keskusta sijaitsee Trossön saaressa. Saaren eteläosat ovat yhä laivaston käytössä ja ovat myös yleisöltä suljettua aluetta. Poikkeuksena on alueen pohjoisreunassa sijaitseva amiraliteetin kirkko, yksi Ruotsin suurimmista puukirkoista. Kirkko valmistui vuonna 1685. Kirkkoa suurempi nähtävyys näytti olevan sen edustalla oleva vaivaisukko, Rosenbom.
Rosenbom, vaivaisukko, on tullut ainakin ruotsalaisille tutuksi Selma Lagerlöfin sadusta Peukaloisen retket, jossa Rosenbom-ukko seikkailee. Mielenkiintoista, oli se tieto, että Karlskronan laivastoaseman telakalle oli muuttanut paljon pohjanmaalaisia laivanrakentajia 1600-1700-luvuilla ja on ajateltu, että he olisivat tuoneet ajatuksen vaivaisukosta rahan kerääjänä. Niitä tukin päässä olevia rahalippaita, vaivaistukkeja, Ruotsissa oli tunnettu aiemminkin. Nyt kirkon ulkopuolella oleva ukko on kopio alkuperäisestä ja se on veistetty 1950-luvulla. Alkuperäinen 1750-luvulla veistettu Rosenbom löytyy kirkon sisältä eteisestä.
Trossön saarelta löytyy myös useita museoita. Me kävimme Albinsson & Sjöbergin museoissa, jotka sijaitsevat entisessä Karlskronan posliinitehtaassa. Toinen museoista kertookin etenkin paikallisesta posliiniteollisuudesta ja toinen taas oli suuren lehtikustantamon omistama automuseo.
Trossön saaren itäpuolella sijaitsee Stumholmenin saari, joka vuoteen 1993 saakka oli osa armeijan suljettua aluetta.
Nyt saarella sijaitsee varmasti kaupungin suosituin nähtävyys, merenkulkumuseo. Museo on laaja, sen kokoelmia sijaitsee muutamassa suuressa rakennuksessa ja museo esittelee mielenkiintoisesti ja laajasti merenkulkua. Omassa suuressa rakennuksessa on mm. kylmän sodan aikainen suuri ruotsalainen sukellusvene Neptun.
Trossön saaren länsilaidalla kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä. Korkealla mäellä sijaitsee kaupunginosa, jonka kapeat kadut ovat saaneet nimensä eri laivatyypeistä, joita viereisellä laivatelakalla on valmistettu.
Tämä alue oli nimenomaan laivavarvin työntekijöiden asuinalue ja poikkeuksellisen matalat ja värikkäät blekingeläiset talot ja torpat ovat toinen toistaan idyllisempiä ruusuineen, aitoineen, penkkeineen jne.
Karlskrona oli meille kaupunki, jossa yövyimme. Hyvin voin suositella Strawberry-ketjun hotellia, joka sijaitsi meren rannalla vanhalla satamalaiturilla. Hotellin ravintolarakennus oli 1800-luvulla rakennettu varastorakennus, jonka yhteyteen oli rakennettu modernimmat "makasiinimaiset" rakennukset. Tämänkin hotellin huonehintaan kuului niin illallinen kuin aamiainenkin.
Edellisessä Ruotsi-roadtripin kirjoituksessa käytiin Kristianopelin satamakaupungissa. Ja seuraavassa ajellaan rannikkoa eteenpäin Kristianstadiin saakka.
Seuraa blogia myös Facebookissa.
Stumholmenin saaren merenkulkumuseo kuulosta todella mielenkiintoiselta. Olen muutamissa merenkulkumuseoissa käynyt ja ne ovat olleet kaikki erinomaisia. En etukäteen edes tiennyt aihepiirin olevan niin valtavan kiehtova. Samoin nuo Trossön saaren länsilaidalla sijaitsevat talot kiinnostaisivat ja olisi hauskaa, jos joku niistä toimisi museona ja kuvaisi sen ajan asuinolosuhteita.
VastaaPoistaSeuraavassa vierailemassamme kaupungissa Ronnebyssä pääsimme katsomaan tuollaisen matalaan torppaan myös sisälle, kun siellä sellainen oli museoitu.
Poista