IKEA-museo Älmhultissa (13)

Ingvar Kamprad, smoolantilaisen kauppiasperheen lapsi syntyi vuonna 1926. Jo lapsena hän aloitti kaupankäynnin ensin tulitikuilla, sitten mm. kynillä. Ikea-nimisen yrityksen hän perusti vuonna 1943. Yritys myi kyniä, kelloja ja mm. valokuvakehyksiä. IKEA-nimi tuli hänen nimensä ja syntymätilansa (Elmtaryd) ja -kylänsä (Agunnaryd) alkukirjaimista. Yritystoiminta laajeni 1940-luvun lopussa myös huonekaluihin, joita hän myi etenkin postimyyntinä.

Rasia, johon Ingvar lapsena keräsi kalamyynnistä saamansa rahat.

Ikean ideana oli myydä edullisia huonekaluja kaikille ruotsalaisille. Ensimmäinen Ikean huonekalukuvasto julkaistiin vuonna 1951. Aika ajoi kuvastojen ohi muutama vuosi sitten, viimeinen Ikean painettu kuvasto julkaistiin vuonna 2021. 

Edulliset huonekalut aiheuttivat epäilyä niin ostajissa kuin huonekalujen valmistajissakin. Jotta asiakkaat pääsisivät tutustumaan huonekaluihin myös luonnossa, avasi Kamprad kotipaikkakunnalleen Älmhultiin esittelytilan huonekaluille. Huonekalujen postittaminen oli kuitenkin melko hankalaa ja tämä aiheutti sen, että Ikea kehitti jo vuodesta 1956 alkaen ajatuksen koottavista huonekaluista. Näin huonekalujen postitus ja myös varastointi oli helpompaa. Ensimmäinen Ikea-tavaratalo avautui Älmhultiin vuonna 1958.

Kamprad huomasi, että huonekaluliike hiljenee asiakkaista aina lounasaikaan. Siihen tarkoitukseen hän kehitti Ikea-ravintolan, jonka tuotevalikoimaan tuli 1960-luvulla myös ruoka, ne kuuluisat maailman kaikista Ikea-kaupoista saatavat lihapullat. Vuodesta 1987 Kamprad nimittäin sai läpi sen ajatuksen, että samaa ruokaa myydään kaikissa maailman Ikea-ravintoloissa ja se oli nimenomaan ruotsalaista ruokaa. Jo ensimmäiseen tavarataloon Kamprad palkkasi erityisesti naisia, koska hän ajatteli, että juuri naiset tunsivat parhaiten asiakkaat, naisia hekin. 

1950-luvulla Ikea toimi pääasiassa postimyynnillä ja Älmhultiin avautuneella ensimmäisellä Ikea-tavaratalolla. Tuossa ensimmäisessä Ikea-tavaratalossa on nyt tämä Ikea-museo. 

Vuonna 1965 avautui Ruotsin toinen tavaratalo Tukholman Kungens Kurvanissa. Se on se liike, missä suomalaisetkin kävivät ostoksilla ennen Suomen ensimmäisen Ikean avautumista. Uutta oli myös se, että Ikea ryhtyi avaamaan varastojaan asiakkaille ja lisäämään tällä tavalla myös itsepalvelua. Uutta oli myös se, että lapset huomioitiin kaupoissa. Tiettävästi ensimmäinen kaupassa oleva lasten pallomeri avautui Tukholman Ikea-tavarataloon.




1960- ja 1970-lukujen aikana ketjun myymälöitä avattiin mm. Tanskassa, Norjassa, Australiassa, Kanadassa, Saksassa jne. Suomen ensimmäinen Ikea avattiin vuonna 1996 Espooseen.



 

Ikean perustaja Ingvard Kamprad kuoli 91-vuotiaana vuonna 2018. 1950-luvun tyyliin valmistunut ensimmäinen Ikea-tavaratalo toimi liikkeenä noin 50 vuotta. Ikea-museo rakennukseen avautui 2016. Parkkipaikan toiselta puolelta löytyisi myös Ikea-hotelli, joka amerikkalaistyylisesti oli avautunut vuonna 1964.

Ikea-museon näyttely esittelee paitsi Kampradin historiaa ja liiketoiminnan historiaa, myös huonekalumuodin historiaa. Näyttelyssä edetään kronologisesti 1950-luvulta tähän päivään. Kaikki kuvastot ovat selattavissa sähköisenä ja joka vuosikymmeneltä on kerätty tunnetuimpia ja tyypillisimpiä Ikea-huonekaluja ja sisustuksia noin 30 siustettuun "huoneeseen".

Vaikka kyseessä on yhden maailman tunnetuimman liikemerkin museo ja on luonnollista, että museo on myös osa yrityksen markkinointia, pidin siitä silti. Ikea on vaikuttanut hyvin paljon pohjoismaalaiseen sisustukseen ja elämäntapaan ja museossa eri aikakausien sisustukset olivat tyylikkäästi koottuja. Pidin myös monista vanhoista valokuvasuurennoksista ja näyttelyssä katsottavina olleista videoista ja elokuvista, jotka hienosti näyttivät ajankuvaa eri vuosikymmeniltä.

Ja totta kai museon ravintolassa nyt ne aidot lihapullat nautittiin! 

Edellisessä postauksessa käytiin Bosjöklosterissa ja seuraavassa taas autohautausmaalla.

Kommentit

  1. Enpä tiennyt tai ollut koskaan ajatellut, että Ikea on noin vanha, tai että ensimmäinen huonekalukuvastokin on noin vanha. Todella nuorena Ingvar näköjään yrityksensä perusti. Itse en välttämättä Ikeasta varsinaisesti pidä, mutta tämä museo kiinnostaisi kyllä äärettömän paljon. Ja hienon ja uskomattoman menestyvän yrityksen Ingvar on joka tapauksessa luonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikea-museo kertoo mielenkiintoisesti kuitenkin lähivuosikymmenten sisustuksen historiaa, joten on kyllä siinä mielessä kiinnostava.

      Poista

Lähetä kommentti