Nynäs slott, linna, jossa kannattaa vierailla myös sisällä. Ruotsi-roadtrip osa 11
Noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta etelään sijaitsee Nynäsin linna. Se sijaitsee Rundbo-järven rannalla, lähellä merta. Linnaa ympäröi laaja luonnonsuojelualue ulkoilureitteineen. Me kävimme kuitenkin vain itse linnassa ja sen ympäristössä.
Nynäsin päärakennus, eli itse kartanolinna on valmistunut 1680-luvulla ja vaikka talo on ollut vielä 1980-luvulla yksityisomistuksessa, on se hämmästyttävän hienosti säilynyt. Linnassa ovat asuneet vuosisatojen aikana ruotsalaiset aatelissuvut kuten Gripit, Bondet, Hildebrandit ja viimeisenä Gyllenstiernat.
Linnan alueella voi kuljeskella itsekseen, mutta ehdottomasti kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle, sillä se on ainoa tapa päästä sisälle upeasti säilyneeseen linnaan. Kun me osuimme paikalle, oli juuri alkamassa pääasiassa perheille tarkoitettu draamaopastus. Seuraavaan opastukseen oli pari tuntia aikaa, joten osallistuimme tähän draamaopastukseen. Opastus oli erittäin hyvin tehty, elettiin 1850-lukua ja oppaana vuorottelivat talon emäntä Eva Gripenstedt, mamselli Carlsson ja piika Hilda.
Erityisen hieno oli mm. linnan sisääntuloaula ja ensimmäisen kerroksen keittiötilat. Muissakin kerroksissa oli runsaasti hienoa kartanon historiaan liittyvää esineistöä. Nykyään linnan kokoelmat ovat osa Ruotsin kansallismuseon kokoelmaa.
Linnassa kiinnittävät huomiota erityisesti komeat, lähes jo liian komeat barokkityyliset koristekatot.
Ulkorakennuksista löytyi lipunmyyntiä, kauppapuotia, vanhan rakennuksen korjausnäyttelyä, kukkakauppaa ja tietenkin kahvilaa.
Navetan edessä oli viehättävä lasten leikkipaikka traktoreineen ja puisine eläimineen, joiden päälle saattoi kiipeillä.
Ruotsi-roadtripin edellisestä kohteesta voit lukea tästä. Ja seuraava taas tästä.
Näyttääpä kiinnostavalta paikalta. Kun googleen paikan, kertoi google tosiaan olevan "luonnonpuisto". Vaikka itse linnakin kuulostaa käymisen arvoiselta paikalta, itseäni tosin olisi ehkä kiinnostanut tutustua alueeseen vielä laajemmin!
VastaaPoistaMekin kyllä puhuttiin, että ensi kerralla voisi tutkia vähän sitä ympäristöä laajemminkin.
Poista