Karlstadista Örebron taidetapahtumaan, kesän Ruotsi-roadtrip jatkui (osa 9)

Karlstad

Jatketaan vielä ainakin muutaman postauksen ajan kesän autoretkeä Ruotsissa (ja vähän Norjassakin). Siljan-järven pohjoisrannan Morasta ajoimme seuraavaksi yöksi Vänern-järven pohjoisrannan Karlstadin kaupunkiin. 


Yövyimme jälleen Nordic Choice -ketjun hotellissa, Clarion Collection Bilanissa, joka olikin mielenkiintoinen rakennus. Tässä hotellissa kuului jälleen illallinen hotellihuoneen hintaan ja paikoituskin oli ilmainen. Asia, joka vaikuttaa automatkailijan hotellihuoneen hintaan, sillä yön yli maksava paikoitus lisää välillä hotellihuoneen hintaa useammalla kympillä (ainakin kotimaan suuremmissa kaupungeissa). Bilan-hotelli on jyhkeä kivirakennus, entinen Värmlannin lääninvankila ja huoneet olivat entisissä selleissä. Hotellin alakerrassa oli myös rakennuksen historiasta kertova pieni museo. Autosta ulos noustessa tuli nenään houkutteleva kahvintuoksu. Hotellin vieressä kun sijaitsee suuri Löfbergin kahvipaahtimo.

Karlstadissa teimme vain iltakävelyn ja aamulla kävimme kaupungin tuomiokirkossa, joka on ainoita vuoden 1865 kaupunkipalossa säästyneistä rakennuksista. Kirkko on 1730-luvulta. Karlstadin raatihuoneen edustan tori on Ruotsin suurin.

Kristinehamn


Seuraava pysähdys ja kaupunkikävely suoritettiin Kristinehamnin pikkukaupungissa, joka myös sijaitsee Vänernin rannalla. Tässä kaupungissa on niin monen muun ruotsalaisen kaupungin tapaan kauniita vanhoja puutaloja. Olemme poikenneet kaupungissa aikaisemminkin ja silloin käyneet katsomassa järven rannalla sijaitsevaa Pablo Picasson suunnittelemaa 15 metriä korkeaa veistosta, joka pystytettiin vuonna 1965. Nyt emme siellä poikenneet, mutta vinkiksi muille reissaajille, että sen juurella kannattaa käydä pysähtymässä.

 

Örebro

Örebron yli sadantuhannen asukkaan kaupunki sijaitsee sekin järven rannalla, Hjälmaren-järven. Örebrosta on tullu yksi meidän suosikkikaupungeista, jossa olemme ainakin yöpyneet useamman kerran. Ensimmäisen kerran vähän vahingossa ja sen jälkeen olemme sovitelleet matkareitin siten, että pääsemme kaupunkiin yöksi. Samaisen hotelliketjun linnamainen Clarion Collection hotelli Borgen keskellä kaupunkia Örebron linnaa vastapäätä on syy, miksi tässä kaupungissa haluamme yöpyä. Hotellissa on aina ollut niin mukava tunnelma ja palvelu. 

Vasemmalla suosikkihotellimme Örebrossa ja oikealla Örebron linna. Joen päällä ympäristötaidetapahtuman yksi teos.
 

Toinen syy kaupunkivierailuun on ollut normaaliaikoina joka toinen vuosi järjestettävä nykytaiteen ulkoilmanäyttely Open Art. Tänä vuonna oli jälleen tämän taidetapahtuman vuoro. Meille on tullut tavaksi ottaa hotellista tapahtuman kartta ja "suorittaa" nämä kaupunkitilassa olevat taideteokset iltakävelyllämme. 

Hieno ja mielenkiintoinen tapahtuma, joka yleensä alkaa kesäkuun puolivälissä ja päättyy syyskuun alussa (tänä vuonna oli 18.6.-4.9.), ja tapahtumahan on siis ilmainen. Muutamia esimerkkejä taideteoksista.

Michelangelo Penso, Optogenetics.

Cracking Art, Protect Your Fellows

Zatsuran, PHOTOGRAPHERHAL

Isabelle Demers & Fanny Mesnard, Happy Cast Aways

Giorgia Volpe, Mirage

Katja Tukiainen, Siren


 
Benedetto Bufalino, Athletic Track

SpY, Yield

Örebrossa kannattaa vierailla myös Wadköpingin ulkomuseoalueella edes kahvilla tai jätskillä.  
Edelliseen roadtrip-postaukseen pääset tästä. Ja seuraava roadtrip-kohde taas tästä.


Kommentit

 1. Löfbergin kahvit muuten ovat omia suosikkejani. Mielellään olisin itse varmasti vieraillut paahtimossa, jos sinne vierailijoita olisi vain otettu. Open Art:sta tuli muuten jossain määrin mieleen Kotkan veistospromenadi, jossa hiljattain kävimme ja tykästyimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löfbergin kahvit ovat myös omia suosikkejani ja paahtimossa todellakin oli oma kahvila. Open Art on hieno tapahtuma ja ymmärtääkseni kaupunki hankkii usein jonkun teoksen näyttelystä ihan pysyväksikin.

   Poista
  2. Kaikkea aivan mahtavaa olette nähneet. Pääsispä itsekin noihin paikkoihin käymään. No ehkä joskus pääsenkin, eihän Ahvenanmaalta ole pitkä matka Ruotsiin.

   Poista
  3. Ei ole pitkä matka, Ruotsi on niin kiva matkailumaa!

   Poista

Lähetä kommentti