Ericsbergin linnan kautta Nyköpingiin, Kesän Ruotsi-ajelu osa 10

Ja matka jatkui. Örebrosta lähdettiin kohti Ruotsin itärannikkoa Nyköpingiä. Matkalla poikettiin kuitenkin katsomassa Ericsbergin linnaa ja sen puutarhaa. Linna on yksi Ruotsin monista hyvin säilyneistä barokkilinnoista ja on ollut saman suvun omistuksessa nyt jo vuosisatoja. Rakennus valmistui 1600-luvulla ja sen arkkitehtina oli mm. Nikodemus Tessin. 1800-luvulta lähtien linnan on omistanut Bonde-suku, joka sen yhä omistaa. 

Linnan puutarha on yleisölle avoinna ilmaiseksi arkisin klo 9-16. Tiistaisin muutaman tunnin ajan avoinna on myös puutarhassa oleva kahvila ja putiikki. Linnan alueella järjestetään ainakin kesäaikana monenlaisia tapahtumia. Meidän kiertäessä puutarhaa valmistauduttiin alueella johonkin rallikilpailuun. Ericsbergin linna sijaitsee jonkin verran Katrineholmin kunnan keskustasta kohti Nyköpingiä.

Nyköping on yksi Ruotsin lukemattomista vanhoista pikkukaupungeista, joissa on kauniita vanhoja rakennuksia ja joita leimaa vesi, joko meri tai järvi. Ja kunnan tai kaupungin nimikin vielä päättyy "köpingiin", kuten niin monen muunkin. Nyköping sijaitsee meren rannalla, Ruotsin itärannalla vain sata kilometriä etelään Tukholmasta. Yövyimme Nyköpingissä, ihan kaupungin keskustan kävelykadun varrella sijaitsevassa Scandic-hotellissa.

Nyköpingissä hienointa olivat todellakin vanhat kauniit rakennukset, joita ihailimme sekä pitkällä iltakävelyllä että aamun pyöräilylenkillä. Lainasimme hotellilta pyörät, joilla päästiin vähän pidemmällekin kierrokselle ennen matkan jatkamista.Nyköpingin vanha raatihuone (keltainen) on rakennettu vuoden 1719 kaupunkipalon jälkeen, se valmistui 1723. Tästä rakennuksesta löytyy myös turinsti-info.

 

Keskeltä kaupunkia löytyy myös keskiaikaisen linnan jäänteitä, lähinnä linnan kuninkaantorni ja muuria. Linnassa asuivat aikanaan useatkin kuninkaalliset, mm. Kaarle IX.

Kallion päällä sijaitseva vanha kellotorni on Nyköpingin vanhin rakennus. Torni valmisui 1692, tosin sekin kärsi vuoden 1719 tulipalossa, jonka jälkeen sitä korjattiin. 

Kaupungin keskustaa hallitsee St Nikolain kirkko, jonka vanhimmat osat ovat jo 1200-luvulta. Tosin kirkkokin tuhoutui lähes täydellisesti vuoden 1719 tulipalossa.Kaupungin vanhan sataman varastorakennuksiin ja tullihuoneisiin on avattu erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Sataman takaa löytyy myös vierasvenesatama, josta löytyy aika hieno veden päällä kelluva 1½ kilometriä pitkä Piren - eli laituri. 

Yhden kerran tässäkin blogissa vinkkaan jotain ruokapaikkaa. Jos Nyköpingissä käytte, suosittelen poikkeamaan kaupungin panimoravintolassa. Nyköping Brewing Companyn ravintolasalissa voit syödä ja juoda olutsammioiden äärellä.

Ruotsi-roadtripin edelliseen postaukseen pääset tästä. Ja seuraava kohde avautuu tästä linkistä.

PS. Muistathan, että Sikses kivoja paikkoja on merkitty omalle kartalle, joista täpeistä avautuu siitä kohteesta kertova postaukseni.

Kommentit

  1. Kivalta näyttää Nyköping, niin itse kaupunki kuin satamakin. Mitä tulee tuohon ruokapaikkasuositukseen, niin usein on tullut reissussa todettua, että panimoravintolat ovat varsin hyviä ruokapaikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta ja ruuan lisäksi saa vielä hyvää oluttakin :-)

      Poista

Lähetä kommentti