Kesäisiä ulkoilmakonsertteja Laukon kartanon puutarhassa ja Pyhtään kulttuuritalon pihamaalla

Viime viikon lyhyt kotimaan roadtrip rakentui kahden jo aikaisin keväällä suunnitellun konsertin mukaan. Molemmat konserteista olivat tietyllä tavalla samanlaisia piha/puutarhakonsertteja, toinen Vesilahdella Laukon kartanon puutarhassa ja toineen Pyhtäällä entisestä kunnantalosta muutetun Kulttuuritalon pihamaalla. Molemmat konsertit toimivat ihan mainiosti, etenkin, kun ne viime viikon hellepäivät ja -illat osuivat juuri niihin konserttipäiviin.

Laukon kartano ja konsertti puistossa

 

Laukon kartanon historia on pitkä ja monivaiheinen. Viimeistään 1400-muodostui kartano, kun sen omistajina oli Kurki-suku. Kurkien rakennuttama kivikartano paloi 1700-luvun alussa. Seuraavan kerran kartanon rakennukset paloivat sisällissodan aikana, kun punaiset polttivat tilan rakennukset. Vuonna 1929 tamperelainen paperitehtailija Rafael Haarla hankki tilan ja rakennutti vuonna 1931 sen kartanorakennuksen, joka nyt on yleisölle avoinna. Vuodesta 2016 alkaen nykyinen kartanon omistaja Liisa Lagerstam on järjestänyt kartanossa näyttelyitä ja kartano on ollut avoinna yleisölle. 

Marjatta Tapiolan Kalloja

Marjatta Tapiolan Kalloja

Tänä vuonna itse kartanorakennuksessa on esillä kaksi hienoa kokonaisuutta. Alakerran tiloissa on esillä Marjatta Tapiolan kalloaiheisia vaikuttavia maalauksia. Yläkerrassa taas on hyvin kattava ja edustava näyttely turkulaisen (huom. Uudenkaupungin Kukonmäellä syntyneen) Kauko Lehtisen teoksista. Esillä on tämän "turkulaisen Picasson" maalauksia, grafiikkaa ja piirroksia. 

Kauko Lehtisen taidetta.

Kauko Lehtisen taidetta.

Kartanoalueen muissa rakennuksissa on esillä Heikki Marilan, Tapani Kokon, Viljami Heinosen ja Moosa Myllykankaan teoksia.

Portti Tapani Kokon Pyhien kuvien näyttelyyn.

Heikki Marilan taidetta.

Olen kirjoittanut blogiin Lauko kartanosta myös aikaisemmin, kesänä, jolloin kartano oli ensimmäistä kesää avoinna yleisölle. 

Laukon kartanon puistossa järjestetään myös erilaisia kesäkonsertteja ja -keikkoja. Me menimme paikalle, koska tuona iltana esiintyivät Agents ja Maustetyöt. Konsertti laajalla puiston nurmialueella oli ehkä parhaiten järjestetty, missä olen koskaan käynyt. Tarjolla oli pitkiä penkkejä, selkänojallisia penkkejä, pöytäryhmiä, lepotuoleja, vapaata tilaa omille retkituoleille tai eväsvilteille. Siellä täällä myyntipisteitä juotavaa ja syötävää varten. Ja avointa tilaa lavan edessä jammailijoille. Tämä konsertti oli myyty loppuun, eli paikalla oli noin 3000 kuulijaa. Kaikki toimi loistavasti, niin työntekijöillä kuin katsojillakin oli hyvä mieli, tervehdittiin, hymyiltiin. Varmasti hyvällä konserttisäälläkin oli osuutensa asiaan. 



Konsertti oli erinomainen, mutta se nyt oli ennakolta tiedossakin. Ja mikä hienointa, nämä konsertit alkavat jo klo 18 illalla, joten ne loppuvatkin siten, että pidemmältäkin tulevat pääsevät halutessaan saman vuorokauden aikana ehkä vielä kotiin. Ja vielä - noin 30€ konserttilippuun sisältyy myös kartanon näyttelyt (joihin oma lippu maksaa 15€), joten paikalle voi mennä koko päiväksi. Suuri suositteluni tälle konserttipaikalle.

Pyhtään kulttuuritalo


Viime kesänä alkoi eri somekanavissa esiintyä nimi Pyhtään kulttuuritalo, kun jaettiin kuvia esim. erilaisista konserteista. Pyhtään entinen kunnantalo avautui vuosi sitten kesällä "yhteisölliseksi kulttuuritaloksi". Talon tai yrityksen taustalla lienee muutama eri alojen vaikuttaja, jotka toimivat erilaisissa luovan alan ja markkinoinnin tehtävissä. Talossa taitaa olla monenlaista toimintaa, mutta ainakin tällaiselle noin 350 km päässä asuvalle näkyvintä ovat olleet siellä järjestettävät pihakonsertit. No, koska nyt lähdimme tälle nostalgiselle kotimaan konserttimatkallemme, niin siihen sopi hyvin myös Pyhtään kulttuuritalolla järjestetty J. Karjalaisen konsertti. 

 

Järjestelyiltään kulttuuritalon konsertti oli monin tavoin kotikutoisempi ja toki tilatkin pienemmät kuin Laukossa. Konsertti oli kuulemma kulttuuritalon historian "eniten myyty", oman arvioni mukaan siis noin tuhat kuulijaa. Infotiedoissa kerrottiin, että portit avautuvat klo 19 ja lämppäri esiintyy ensin ja sitten itse pääartisti klo 21.30. Parkkipaikat olivat kilometrin päässä (oli hyvin infottu), joten me olimme ajoissa paikalla. Onneksi, sillä itse konserttipaikalla taisi olla noin kahdeksan istuinpaikkaa. Me saimme onneksi kaksi, koska lämppäriäkään ei sitten ollut. Eli artistin odottaminen olisi ollut tylsää seisten se 2½ tuntia. Eli jos jonkun vinkin voisi järjestäjille antaa, niin sellaisia "kotiseutumuseon" pitkiä penkkejä sinne tänne pihan laidoille esimerkiksi voisi olla aika asiakasystävällistä.

Itse artisti bändeineen oli niin loistava kuin vaan saattoi olla ja konsertti oli pitkä parine encoreineen. Hieno ilta siis. Voi kuvitella, miten paljon tällainen tapahtumapaikka, jossa vielä tänä kesänä esiintyvät mm. Olavi Uusivirta, Ismo Alanko, Dr Feelgood ja Elastinen, merkitsee paikkakunnalle ja sen kulttuurielämälle. Ja kuten takanamme istuneet "iloiset, sulhasta etsimään tulleet ladyt" hihkaisivat, "miettikää, päästään näin lähelle J Karjalaista, tänne voisi joku tulla jopa Helsingistä saakka!".

 

Mukavia kesäisen matkailun kohteita kumpikin konserttipaikoista. 

Blogin löydät myös Facebookista.

Kommentit

  1. Kartanot yleisestikin ovat mukavia vierailukohteita, mutta täytyy tunnustaa, että jouduin googlen avulla katsomaan, missä tämä sijaitsee. Tuo 30 euroa on mielestäni hämmästyttävän edullinen hinta tuosta kokonaisuudesta. Harmi, että itse en taida kesän aikana sinne ehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsylippu oli todellakin edullinen. Vesilahdelle (tuonne Laukkoon siis) pääsee konserttipäivinä kuljetuksilla ainakin Tampereelta.

      Poista

Lähetä kommentti