Suomen pienin kauppamuseo, puutarha ja vintage-puoti Loviisan Skinnarbyssä

Kymmenisen kilometriä Loviisan keskustasta, Skinnarbyssä sijaitsee todella mukava kesäinen pistäytyimskohde. Suomen pienin kauppamuseo -nimellä maantien vieressä sijaitsee keltaiseksi maalattu vanha kauppa. Kaupparakennus on valmistunut vuonna 1958, mutta sitäkin ennen tontilla olevassa nykyisessä asuinrakennuksessa toimi kauppa. Kaupan oli perustanut kauppias Majander. Majander piti talossa kauppaa 1930-luvulle asti, jolloin sen toimintaa jatkoi kauppias Ingelin. Ingelin myös rakennutti tuon nyt keltaisen erillisen kaupparakennuksen, jossa piti kauppaa aina 1980-luvulle saakka. Tontin ja rakennusten nykyiset omistajat hankkivat rakennukset vuonna 2009. 


Vanhaan kaupparakennukseen Minna ja Kari Järvinen kunnostivat kauppamuseon. Vanhan kaupan jäämistöä ei paljoa ollut, mutta pariskunnan pitkäaikainen harrastus - tai elämäntapa - oli ollut juuri 1950-60-luvun aikakauden esineistön keräily. Kauppamuseo avautui ensimmäistä kertaa yleisölle vuonna 2016.




Nyt tämä todella hieno ja tyylikkäästi sisustettu kauppaliike on avoinna kesäaikana yleisölle. Kannattaa tarkistaa avoinnaolo ennakolta. Kauppa, koti ja puutarha ovat olleet myös mukana Loviisan vanhat talot -tapahtumassa. Omistajat kertoivat, että heillä on kauppa-aiheista esineistöä niin laajasti, että vuosittain he muuttavat kauppamuseon näyttelyä, joten se myös uudistuu. 



Kauppamuseoon on pieni viiden euron pääsymaksu ja sillä pääsee tutustumaan myös talon puutarhaan. Puutarha on rehevä ja täynnä hienoja yksityiskohtia. On kuparikahvipannujen tai LP-levyjen reunustamia kukkapenkkejä, vanhoja ikkunoita tai portteja, rautaisia koristeita, patsaita, suihkulähteitä, laattoja jne. Kaikkea kivaa, kun vaan malttaa pysähtyä.



Puutarhan perällä on vielä vanha kanala, kyllä "Vanha kanala" -niminen vintage-liike, jonne pääsee myös ilman pääsymaksua. Myynnissä on todella kohtuulliseen hintaan niin vanhaa kuin uuttakin tyyliin sopivaa tavaraa. 


Luulenpa, että tässä kohteessa tullaan vielä käymään joskus toistekin!


Suomen pienin kauppamuseo sekä Villi Kanala -liike, Paavalinkyläntie 671, Skinnarby.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Kiinnostavalta kuulostava paikka! Harkinnassa on Loviisan avoimet puutarhat 7.8.2022 klo 12 – 17. Täytyy pitää tämä kauppamuseo mielessä, jos tuo puutarhavierailu toteutuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa pitää mielessä. Vaikka taitaa aika kulua hyvin myös tuolla Loviisan keskustan alueella näissä tapahtumissa.

      Poista
    2. Kiitos Mati kivasta jutusta! Ja tervetuloa Mikko meille puutarhapäivänä. Tässä meidän kylällä on 7.8 avoinna kaksi puutarhaa meidän lisäksi eli kilsan ajelulla pääset kolmeen hyvin erilaiseen puutarhaan. Kauppamuseon puutarha ja museo avataan jo klo 11, varsinainen tapahtuma vasta klo 12 eli meiltä voit aloittaa, jos olet aikaisin liikkeellä. Museoon on 5 e maksu, puutarhaan on 7.8 vapaa pääsy.

      Poista
  2. Olen ajanut tuosta ohi kahdesti, mutta kiinni on ollut. Uusi yritys ensi kesänä. Kiva esittely.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, harmi, että olet osunut paikalle aukioloaikojen ulkopuolella. Museo on talven suljettu, mutta kun keväällä avaamme (hieman säistä riippuen, mutta toivottavasti pääsiäisenä), museoon voi tulla myös tilauksesta, soita/laita viestiä 0456706704 t. Minna

      Poista

Lähetä kommentti