Tampereen valoviikoilla 2021

Tampereella avautui perjantaina jo 56. kerran Valoviikot. Vähän ex tempore mekin lähdimme pimeän lokakuun ajelulle Tampereelle näitä valoja katsomaan. Myös viime vuonna osuimme kaupunkiin valoviikkojen aikana, tässä postaus siitä. Ensimmäistä kertaa tapahtuma on siis järjestettu jo syksyllä 1966. Tampereen kaupunginjohtaja oli käynyt mutamaa vuotta aikaisemmin vierailulla Saksassa Essenissä ja toi idean sieltä. Myös ensimmäiset valokuviot hankittiin tuolta Essenistä. Pitkään valoviikkojen valot olivatkin pääasiassa näitä erilaisia valokuvioita.

2010-luvulta lähtien valoja on vaihdettu led-valoihin ja sitä myöten myös tyyliä on uudistettu. Vuonna 2017 kirjoittamassani postauksessa näkyy vielä aika paljon valokuvioita. Vuodesta 2014 alkaen valoviikkojen ohjelmaan tuli myös Valogalleria, eli rakennusten seinille heijastetut taideteokset.

Valoviikot kestävät tänä vuonna koko pitkän pimeän jakson aina 13.3.2022 saakka. Tämän lisäksi Tanssivat vedet -valotaideteos esitetään runsaan viikon ajan eli 7.11. saakka. 

Tanssivat vedet on siis Tammerkoskella esitettävä, parhaiten Koskipuistosta tai Hämeensillalta katsottavissa oleva valotaide-esitys. 7.11. saakka joka ilta klo 19, 20 ja 21 esitettävä, noin kymmenen minuutin mittainen esitys on tänä vuonna saanut teemakseen musikaalimusiikin. 

Joka ilta musiikki on kuitenkin eri ja sen tahdissa liikkuvat valaistut suihkulähteet. Avajaistilaisuudessa, perjantaina 29.10. musiikista vastasivat Pia Piltz ja Lauri Mikkola.

Tampereen taidemuseon luomassa Valogalleriassa on tänä vuonna teemana Kaupunkilaisia. Taideteokset löytyvät keskustan alueelta (kartta löytyy sekä netistä että painettuna jaossa ainakin taidemuseosta). Kiersimme - kuten niin moni muukin - kartan kanssa bongaamassa nämä kaikki mainiot valotaideteokset. Kuvissa niistä muutamat.

Kalle Löytänä: Sirkka kutomassa, 1949.

Karkki Mäkelä: Kitkerä kuori, 2021.

Olli Viiri: Vaari ja Miiru, 1974.

Lotta Nevanperä: In a Heartbeat, 2021.

Lotta Nevanperä: In a Heartbeat, 2021.

Kun seuraat blogia Facebookissa, tiedät, mitä on mahdollisesti tulossa!

Kommentit

 1. Kiitos muistutuksesta, en tiedä olisinko muistanut tänä tänäkään vuonna, mutta nyt pitäisi olla pari seuraavaa viikonloppua vapaana. Ja joka tapauksessa myöhemmin tämän kauden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valotapahtumat tuovat mukavaa piristystä pimeään aikaan.

   Poista
 2. Upeat kuvat! ♥

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Hyvät kuvat olet ottanut valotaideteoksista. Me kiertelimme eilen Tampereen keskustaa kävellen ja valoviikkojen suhteen kävelymme oli kyllä tänä vuonna pettymys. Hämeenkadun led-verhot olivat rikkoutuneet ja sammuksissa, ja kun vielä tuo ensimmäisen viikon tanssivat valot -esitys oli jo poissa, ei paljon mitään ollut enää jäljellä. Vielä sekin, että monin paikoin muuten käveltävissä paikoissa oli sitä sun tätä rakennustyötä meneillään, vähensi illan miellyttävyyttä. Onneksi emme olleet tulleet vain tätä varten, meillä oli ihan muuta asiaa Tampereelle. Ja jos kuulemme, että jouluvalot ovat lähellekään yhtä hienot kuin viime vuonna, ehdimme kyllä vielä nähdä nekin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti