Petri Ala-Maunus: La-La Land Veturitallissa Salossa

Kuvataiteilija Petri Ala-Maunuksen maalauksia on vuosien aikana tullut bongattua eri gallerioista ja näyttelyistä ja aina ne ovat pysäyttäneet vähän pidemmäksi aikaa sen työn ääreen. Nyt Salossa Veturitallin taidemuseossa on esillä taiteilijan näyttely La-La Land. Esillä on paitsi uusia töitä, myös vanhempia viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

 
No Man´s land, 2013 (Aboa Vetus Ars Nova kokoelmat)
 
Ala-Maunus maalaa valtavia maisemamaalauksia pienellä pensselillä. Veturitallin näyttelyssäkin on esillä näitä suuria maalauksia, mm. History and Utopia of Landscape -nimisellä maalauksella on mittaa jopa 14 metriä. Sen tekemiseen taiteilijalta kului kahdeksan kuukautta. 

History and Utopia of Landscape, 2018-2019.

Teoksia pitää katsoa kaukaa, mutta mitä lähemmäksi menee, sitä enemmän niissä havaitsee näitä pienellä pensselillä vedettyjä yksityiskohtia. Vuorimaisemia, metsää, vesiputouksia, valoja ja varjoja. Harvoin ihmisiä. 


Witerfell, 2018, Wihurin rahaston kokoelma, Rovaniemen taidemuseo.

Itselleni uutta ja ennen näkemätöntä olivat Petri Ala-Maunuksen "levynkannet". Tämä seinä aiheutti niin hilpeyttä, hihitystä kuin kauhisteluakin. Näyttelyssä on esillä myös video, jossa käy ilmi, että taiteilijan haave olisi ollut rocktähteys. Siihen hänellä ei kuitenkaan ollut lahjoja, joten "oli pakko jatkaa taiteilijana".

Ehkä itselleni näyttelyn parasta antia olikin näiden upeiden maisemamaalausten ihailun lisäksi se, että se avarsi tietojani taiteilijasta ja vähän muuttikin käsitystäni hänestä. Osa teoksista kun poikkesi niin paljon näistä suurista maisemamaalauksista, taiteilijalta siis löytyi myös huumoria ja ironiaa. 

La-La Land on esillä Veturitallissa 9.1.2022 saakka. Näyttely jatkaa Salon taidemuseosta Jyväskylän taidemuseoon kevääksi 2022.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

 1. Minä tutustuin Petri Ala-Maunuksen töihin Laukon kesässä 2020. Petri Ala-Maunus oli vuoden 2019 Ars Fennica -näyttelyn yleisön suosikki enkä yhtään ihmettele miksi - hänen maisemansa lumosivat myös minut. Hyvä kun vinkkasit, että on nyt Salon Veturitallissa, joka on minusta ihanan sympaattinen pieni museo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veturitalli on myös yksi omista mielimuseoistani, joita tosin on monia. Sopivan kokoinen ja hyviä näyttelyitä, joista suurin osa on tullut käytyä.

   Poista
 2. Todella kauniin näköisiä nuo maisemamaalaukset. Sen tyyliset maalaukset ovat ilman muuta suosikkejani. Salossa ei kylläkään tule mitä todennäköisimmin seuraavaan pariin kuukauteen käytyä, mutta muutoin poikkeaisin tuolla mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pistää Veturitalli muutenkin korvan taakse, siellä on usein mukavia näyttelyitä.

   Poista

Lähetä kommentti